Spíler

Ózd után

Közzétéve: 2014. november 11. Szerző: Sideburns

ozd2.jpg

A hétvégi ózdi választás is világosan jelzi, a Jobbik a baloldal bénázása miatt „váltópárti” pozícióban találta magát. A pálya széléről való bekiabálásnak így mára tétje lett. Na de mi lenne, ha megvalósulnának a Jobbik elképzelései mondjuk devizahiteles ügyben? Ezt elemeztük.

Miután mindenki értesülhetett róla, hogy a Fidesz tehet a baloldali törzsbázis jobbikos vonzalmairól, ideje tiszta vizet önteni a pohárba. A kormánypárt legalább öt éve elkeseredett küzdelmet folytat a mindvégig felelőtlenül ígérgető radikálisokkal, és az a meglepő, hogy csak most veszítette el Ózdot – legalábbis a polgármesterséget. A Jobbik erősödése egyébként nem annyira átütő, mint azt az elmúlt hetekben sokan lefestik: Gyöngyöspatán például már „bizonyított” a polgármesterük, el is zavarták a helyiek. Várható volt, hogy előbb-utóbb a balos törzsválasztók egy része átszavaz Gyurcsányról Vonára, ha azt a hangulatot gerjeszti a mainstream média (különösen RTL, nagyobb netes hírportálok), hogy mindegy kire, csak a Fideszre ne. Az a fő tanulság, hogy ma már senki nem intézheti el a jobbikos ötletbörzét egy kézlegyintéssel. Még a Jobbik által bezárásra ítélt RTL sem.

Minden hatalmat a devizahiteleseknek?

A bankok elszámoltatásával a széles közvélemény egyetért, arra a Kúria ítéletei is feljogosítanak, bizonyos határok közt. A napokban aztán jobbikék újra előhozták – egyébként következetesen képviselt – hülyeségüket, mely szerint a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon kellene forintosítani. Miután azonban a bankadóval és az abszolút jogos ezermilliárdos visszatérítésekkel a kormány a falig nyomta a bankokat, erősen kérdéses, hogy végül ki viselné a totális devizahitelesmentés terheit. Hevenyészett számítások szerint is a nagyjából 3000 milliárd forintnyi devizahitel 30 százalékát, azaz majdnem újabb 1000 milliárdos terhet tenne a Jobbik a hitelintézetekre. Érdekes, hogy a kormány álláspontja – mely szerint 1000 milliárdot az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt viselni kell a bankoknak – pont félúton van a radikáljobb kétezermilliárdos és a gyurcsányista Bauer Tamás nullás végösszegű agymenése között.

Közgazdasági nonszensz, politikai öngól

Kérdés, hogy egy újabb 1000 milliárdos elvonás után ki tudnának-e nyitni még a bankok. Az is kérdés, hogy mit szólnánk ehhez mi, betétesek, akiknek a megtakarításai kerülnének most már tényleges veszélybe mások kockázatos gazdagodása miatt. Az is kérdés, hogy az immár állami MNB veszteségeivel mit tenne a Jobbik. A jobbikos ötlet azonban nemcsak közgazdasági nonszensz, de igazságtalan elképzelés is. Miért feleljen az az állampolgár a bankbetétjeivel a devizahitelesek helyett, aki nem vett fel hitelt, mert óvatos volt, vagy forinthitelt vett fel, mert átlátta az árfolyamkockázatot? Utóbbiak ráadásul a Jobbik ötlete miatt összehasonlíthatatlanul rosszabbul járnának, mint az ugyanakkor, ugyanakkora összeget felvett devizahiteles társaik. A Jobbik ráadásul hatalmas öngólt is lő: 350 ezer devizahiteles család szimpátiájának elnyerése érdekében a többi, majdnem kétmillió háromszázezer magyar családdal vitetnék el a balhét.

Jobbik a médiában

A Jobbik legtöbb szakpolitikai elképzelése körülbelül annyira átgondolt, mint a fenti történet, az uniós zászló elégetése vagy az államadósság visszafizetésének megtagadása. A baloldali sajtó azonban nem kritizálja a második legnagyobb párt elképzeléseit, legfeljebb a hagyományos szadeszos érvrendszert veszik elő újra és újra. A jobboldali média egy része pedig láthatóan alig várja a Jobbik megerősödését és álkérdésekkel szórakoztatja a pártelnököt. Amíg a parlamenti folyosókon csak négyévente egyszer kell futva menekülnie a radikális politikusoknak, addig a párt erősödni fog. A kormánypártoknak meg sürgősen el kellene felejteni azt a tévhitet, hogy minimális helyi teljesítménnyel és Fásy-mulatóval két hét alatt átfordíthatják évek el nem végzett munkáját. 

Közzétéve: 2014. november 11. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr136887405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása