Spíler

A felkelő nap háza: itt az X-Faktor kihívója

Közzétéve: 2014. november 03. Szerző: Bárczi Benő

2_1.jpg

Most komolyan, ki az, aki képes a háromórás, kiszámítható, jéghideg X-Faktort végignézni?  A TV2 több év után talált egy olyan műsortípust, ami közvetlenebb, életszerűbb és átlagosabb. Nem láttuk még, hogy AGB Nielsenék háztartásában mi ment a hétvégén, de szerintünk veszíthet a profi az amatőrrel szemben.

 Az X-Faktor tündöklése

Évek óta egy biztos pont volt a nézettségmérésekben. Ha ment éppen az X-Faktor aktuális szériája, akkor annak legújabb adása volt az adott hét legnézettebb műsora. Az RTL Klub gurui egy bevált amerikai formátumot adaptáltak a rögmagyar valósághoz. Kezdetben az X-Faktor valóban életízű és szórakoztató volt, még akkor is, ha néha túlléptek az emberi méltóság tiszteletben tartásának ilyen műsorokban elég bizonytalan határain. Általában azonban tényleg ügyes emberek énekelték az adott év top20 slágerét, meg a megboldogult Slágerrádió legkedveltebb magyar nótáit. Tegyük hozzá, hogy a műsorban sajnos szinte a kezdetektől idegesítően sok volt a modorosság és rettenetesen unalmas volt az állandó erőltetett izgalomfenntartás (pl. félórás eredményhirdetés).

Már nincs meg benne az iksz

Az X-Faktor legújabb szériája a szokásos profizmussal indult. Az elején tehetségek, néha egészen ösztönös és jó dalok és a típusos emberi drámák hozták a szokásos magas nézettséget. Idővel azonban mindennél erősebbé vált a kiszámíthatóság, minden eddiginél taszítóbbá vált a villás kiválasztórészek távolsága az átlagmagyar mindennapoktól (csak remélni merjük, hogy nem Szijjártó Péter új kecójában folyt valamelyik kiválasztás). Ráadásul kiütközött a műsor régi nagy baja: gondos alapossággal ölik ki a tehetségekből a saját ízlést és az őszinteséget. Jó eséllyel lehet arra fogadni, hogy ha egy arc bemegy egy jó klasszikus rockslágerrel, akkor az első adások valamelyikében tutira megbüntetik egy iszonyatos United-számmal.

Idegesítő megmondóemberek, gyenge műsorvezetés

A mentornak nevezett nagyművészek állandóan saját retorikai képességeiket próbálják bizonygatni (a nagyszótárban lásd: „verbális maszturbáció”). Nem csoda hát, ha végül Tóth Gabi azon értekezésére, hogy a dalok lényege „a közlés”, minden jóérzésű ember fejét ingatva nyúl a kapcsoló után. Ugyanis emlékszünk még a „tudd meg, hogy sose versz át, a szereped gáz” felütésű borzalomra. Eközben a milliós igazolás, Szabó Zsófi alkalmatlan bármilyen élő televíziós tevékenységre, és ez baráti médiakörnyezetben is egyre kényelmetlenebb. Az se lenne csoda, ha Szabó Zsófit a Házon Kívülbe száműznék, mert az hétköznap és elég későn van ahhoz, hogy senki ne lássa. Igaza van a kamera elől fejvesztve menekülő médiablog szerzőjének: uncsi lett az ertéeles csúcsműsor .

Emelkedő Rising Star

Az van, hogy nem szívesen írunk bármi jót arról a csatornáról, amelyik pénzt adott Berki Krisztiánnak (még rosszabb: adásba engedte). Kiver minket a víz a neofita jobbos Hajdú Pétertől, meg Kasza Tibortól, aki annyira ért a műsorvezetéshez, mint belvárosi mixergyerek egy jóleső fröccs prezentálásához. Tehát ha képesek vagyunk eltekinteni mindettől: a TV2 zenés műsora jobb.

Egyrészt, rövidebb és pörgősebb, mint az RTL-es egész estés cucc, igaz, most még nincsenek élősóik. Jobbak a műsorvezetők is. Ördög Nóra kifejezetten vérprofi, Majka pedig a kibírhatatlan rapérzelgősségével együtt is normálisabb arc, mint a szegényember Sebestyén Balázsa, Istenes Bence. Aztán frissebbek az értékelőarcok, Pásztor Anna kilométerekkel őszintébb, mint Tóth Gabi. Feke Pál pedig kommentjeiben jóval közelebb áll a magyarok kábé négyötödéhez (ez az a természetes megközelítés, amiért le szoktak bennünket mucsaizni), mint a népnevelő RTL-es megmondóemberek vagy saját társai. Mert igen, ilyen műsorokban is kell valaki, aki kimondja a többség véleményét. Engedtessék meg, hogy valaki azt mondja: valami talán nincs rendben a szörnyen hörgő figurával, esetleg egy 22 éves férfival, aki kislánynak beöltözve Edith Piafot énekel szörnyen, vagy azzal a fószerrel, aki beköszönés után 20 másodperccel kis noszogatásra seggtetkót villant. Önmagában a PC-mentes felháborodás adásba engedése izgalmas a szörnyű médiaegyhangúságban, ilyen vélemény is lehet, egyetérteni meg nem kell vele.

Még lehet Falling Star

Természetesen ezek a műsorok elsősorban az előadókról meg a közönségről szólnak. Ha a TV2 nem szúrja el, a Rising Star még jó is lehet, mert egyelőre természetesebbek az előadói, úgy néz ki, és hogy képes meglepetésekre. Végül, de nem utolsósorban egy applikációval élőbb és azonnali kapcsolatot teremtenek műsor és nézők között. 

Közzétéve: 2014. november 03. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr946859427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása