Spíler

Nyolc plusz egy választási tanulság

Közzétéve: 2014. október 13. Szerző: Sideburns

t5.jpg

Az volt a mondás, hogy a Fidesz nem tudja megismételni 2010-et. Aztán most az van, hogy szépséghibákkal, de simán újráztak. Gyurcsányt közben elhagyta legendás megérzése: Bokrossal magára szabadított egy oktondi hajóágyút. Mindenki látta, hogy a jobbikosok nem is örültek annyira?

A függetlenség napja

2448 – ennyi helyen választottak függetlent polgármesternek. Minden önkormányzati választás után az elemzők elmondják, hogy a választás a civilek fölényét hozta. Ugyanakkor tegyük hozzá, a 10 ezer alatti településeken jellemzően szinte alig vannak pártjelöltek. Vagy ha vannak is, azok kivétel nélkül független vagy Karakókeresztúr és Vidéke Civiljei néven lépnek a ringbe.  Például Bábolnán és Dorogon függetlenített volt szoci nyert, de számtalan helyet sorolhatnánk még fel. Abszolút kedvencünk az SZDSZ-ből független civillé vedlett Budaörs Fejlődéséért Egyesület, illetve a magáról a civil mivoltát indexes PR cikkekben bizonygató Csömöri Civil Egyesület, melyről azért kiderült, igen erős liberális gyökerekkel rendelkezik. És hogy a „civilség” mindent felülír, azt jól mutatja Gyenes Levente, a Gyömrő 2000 Egyesület polgármesterjelöltje, aki azután is simán (70% százalékos támogatottsággal) húzta maga alá újra a polgármesteri széket, hogy a Blikkben megjelent, pikáns fotóin a fél ország csámcsogott.  

Felemás Jobbik

Megint kiálltak a jobbikosok, és megint előadták a második erő című szöveget. Igazából annyi történt csak, hogy sikerült megnyerniük egy pár válságtelepülést. 13 városban győztek, de ebből csak négy tízezer feletti. Devecser, Tapolca azért durva, de Ózdon már többször közel voltak a győzelemhez. Békéscsabán a figura letagadta a Jobbikot. Eközben egyetlen megyében sikerült megakadályozniuk a sima kormánypárti többséget, és a meglepően alacsony budapesti részvétel mellett is tök béna eredményt ért el Staudt. Ettől még tény: ők a másodikok, csak az elsőhöz képest fasorban sincsenek.

Lemerülőben – Szigetvári Viktor és az Együtt

Most idézhetnénk 2013 tavaszáról nyolcvanhárom nyilatkozatot a gurutól, hogy mennyire jól szervezett az Együtt, meg hogy több tízezer aktivistájuk lesz. Az önkori választás legnagyobb vesztesei: a sajtó által pufira fújt Juhász Péter, aki Bokrost is alulmúlta, meg az RTL Klub parlamenti kirendeltsége, az Együtt. Az megvolt, hogy egyetlen megyei közgyűlésbe sem tudtak bekerülni? További érdemük, hogy Falus Ferenc is az Együtt jelöltje volt. Reaktiválták a fél szadeszt, mégis csak egyetlen helyen győztek. Ja, bocsika, ott is a PM győzött. Nem jósolunk nagy jövőt Szigetvári alakulatának, de azért lehet még 2018-ban Gyurcsány Ferenc táskahordozója.

 Gyurcsány Ferenc és a DK

Gyurcsány a májusi EP-választás óta lubickolt. Úgy ütötte a szocikat, hogy még mosolyogni is volt ereje. Ez az önkormányzati választás most viszont nem jött össze. Három polgármesteri hely, meg néhány dékás független, ez minden. Egy-egy képviselő a megyei közgyűlésekben, de mindenhol lenyomta őket a legyengült MSZP. Bónusz: felemelték a Budapesten kívül Gyurcsánynál is taszítóbb Bokrost, aki most majd leosztja, hogy ki az igazi európai és ki nem. Gratula a ballaszthoz.

LMP: jó lövés, bedobás

2014-nél nagyobb esélye nem lesz az LMP-nek, hogy végrehajtsa örök tervét, a balos szavazók (egy részének) meghódítását. Mikor a szocik és maradványaik, meg dezertőreik tökéletesen hülyét csináltak magukból Budapesten és több vidéki városban, akkor az LMP egyetlen embert sem tudott kiállítani, aki tudott volna kamera jelenlétében visítva röhögni a bénázáson, és annyit mondani, hogy most aztán tényleg nyugodt szívvel lehetne rájuk szavazni. Ma már tisztán látszik: hetvenszer négy év is kevés ennek a csapatnak, hogy komoly melóval felépítsenek egy országos szervezetet. Ha mégis sikerülne ötszázról hétszázra emelni a tagságot, azonnal kettészakadna a párt azon elvi törésvonal mentén, hogy a Duplában vagy a Szimplában jobb-e a fröccs.

A Tétényi-jelenség bukása

Mikor 2010-ben az esztergomiaknak végleg elegük lett Meggyes Tamásból , és a Jobbiktól a szocikig egy irányba szavaztak az elégedetlenek, Tétényi Éva kétharmadot szerzett Esztergomban. Az új polgármester azonban otthon nem sokat tudott mit kezdeni, képtelen volt kezelni a konfliktusokat a helyi Fidesszel. Vélhetően a legtöbb jobbos esztergominak az sem tetszett, hogy a „független” polgármester meló helyett inkább Zsandarkosat kezdett játszani szoci majálisokon. Miközben a város látványosan lepusztult, Tétényi leginkább csak az újabb balhéival tudott hírt adni magáról. 2014-ben, ha nem is simán, de veszített. Ma már kifejezetten mókás, hogy 2011-ben komoly emberek is benne látták az ellenzék egyik lehetséges vezetőjét.

Szinte csak a Fidesz

Majdnem 900 Fidesz-KDNP polgármesterjelöltből a kétharmad, közel 600 tudott győzni tegnap. 19 megyei, valamint a fővárosi közgyűlésben szerzett abszolút többséget a Fidesz. Beindult az imamalom, hogy a Budapesten a fővárosi választási rendszer megváltoztatása miatt nyertek, de jó tudni, hogy Tarlós szavazatszáma alapján a korábbi választási rendszerben is pont összejött volna az abszolút többség. Az összes parlamenti ellenzéki párt együtt is csak kábé 80 polgármesteri helyet kapart össze.

Random balhés fideszes jelöltek

Eközben Kiskunfélegyházától Paksig, Szigetvártól Siófokig veszített olyan kisvárosokban a Fidesz, ahol egyébként simán nekik állt a zászló. A kép persze torz: mivel a tízezer lakos feletti városok döntő többségét a kormánypártok jelöltjei nyerték, ezért jobban feltűnik néhány olyan hely, ahol veszítettek. Valójában a kormánypártok jelöltállítási rendszerében – mint minden nagy gépezetben – kódolva van a hibalehetőség. A helyi Fidesz-csoportok, a regionális koordinátorok és az országos vezetés ütköző véleménye több helyen rossz döntéseket és komoly vereségeket eredményezett. Ettől még totál gáz volt mondjuk a rendőrségi és ügyészségi vizsgálatoktól (is) terhelt Kapus Krisztián jelölése, de Pakson sem érteni, hogy mi a francot műveltek. Jó lenne észrevenni: a Meggyes Tamások ideje lejárt.

Békéscsaba – ahol a Fidesz legyőzte a Fideszt

Békéscsabán a független jelöltként induló, Jobbik által magukfajtának mondott Szarvas Gábor, aki legyőzte a kisgazda Hanó Miklóst, helyi források szerint nem is jobbikos. A Jobbik nem állított jelöltet vele szemben, de Szarvas kifejezetten – egy választási beadványban – tagadta, hogy a Jobbik jelöltje lenne. Hanó állítólag nyilvános alvásairól és egyszerű, de kifejező nyelvezetéről ismert a városban. Így nem csoda, hogy a korábbi polgármester egyes stábtagjai által menedzselt volt helyi Fidesz-alapító Szarvas nyert. Megint gratula a jelöléshez, külön öröm, hogy egy újabb extorgyánista mondott csütörtököt. Egy facebook kommentben egy, a helyi viszonyokat jól ismerő kommentelő úgy jellemezte a helyzetet, hogy a Fidesz 1 legyőzte a Fidesz 2-t.

Közzétéve: 2014. október 13. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr986786915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása