Spíler

Kimaxoltuk a GDP-t

Közzétéve: 2014. augusztus 15. Szerző: Sideburns

3.jpg

Év/év alapon 3,9 százalékkal nőtt 2014 második negyedévében a magyar gazdaság. A kritikusok magyarázkodnak, „véletleneznek”, bázisoznak és ciklusoznak, de az eredményjelző azt mutatja, hogy Európában a leggyorsabb ütemben Magyarország bővült. Ráadásul úgy, hogy a fő külpiacunknak számító Németország némileg visszaesett.

Litvánia, San Marino és valami homályos focimeccs is szóba került Petschnig Mária Zita, a szocialisták által kedvelt Pénzügykutató „tudományos főmunkatársának” magyar növekedésről szóló ATV-s értékelésében. A baloldali közgazdász gyorsan eljutott odáig, hogy a 2006-os gyurcsányi növekedéssel és a 2012-es recesszióval hozza összefüggésbe a mostani adatot, de azt persze elfelejtette közölni, hogy 2006-ban rekordmértékű, 9,4 százalékos hiány mellett sikerült 4 százalékos növekedést elérni. Petschnig egyszerinek és „véletlennek” nevezte a mostani adatot, amit szerinte a választási költekezés generált (a tények nem zavarják, a hiány minden jel szerint idén is 3 százalék alatt lesz). A Pénzügykutató 2006-ban bezzeg nem tiltakozott az akkori, tényleges és brutális választási kiköltekezés ellen.

Nemcsak önmagában a nyolcéves rekord számít jó adatnak, érdemes a körülményeket is figyelembe venni. 2006-tal szemben itt most nem egy lakossági és állami eladósodás által hajtott növekedést látunk. A termelési központtá válásról szóló kormányfői nyilatkozatok nem üres dumák, amit az ipari termelés gazdaságon belüli kiemelkedő részaránya, az autógyártók és az export felfutása is bizonyít.

A különböző kákán is csomót lózungok közül a legjobb helyen az Index kaparászott, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 első negyedéve óta Magyarország még mindig lemaradást mutat a lengyelekhez és az EU egészéhez képest. Kár, hogy euróban számoltak. Ráadásul nem tették a grafikon mellé, hogy míg a többi európai állam a válságot kiköltekezéssel és adósságnöveléssel tudta kezelni, Magyarország kénytelen volt a balos kormányok által örökül hagyott bűnrossz külső pozícióit javítani. Az adósságleépítésnek pedig növekedési ára volt, mi az elmúlt években fizettük meg az adósságfelépítés növekedési hasznainak költségét. Korábban egyébként erről az Index is értekezett.

gdp5.jpg

(Nagyobb grafikonhoz katt a képre)

Mivel az európai külpiacaink, különösen a 0,2 százalékkal visszaeső bivalyerős német és az olasz gazdaság gyengélkedtek, a magyar +3,9 százalékos adat (kiigazítva is +3,7 százalék) még inkább elismerésre méltó. Persze, valóban lehet mondani, hogy a harmadik negyedévtől majd beüthet az ukrán válság, az orosz szankciók meg a moldovai ménkű, de az Audi bővítése például majd a harmadik negyedévben épül be. Szóval megy a számmágia meg a matekozás, de az „unortodox” most már látványosan nem gazdasági szitokszó.

Nézzük végül a valóságot: az tény, hogy Magyarország év/év alapon a legjobb az európai országok között. A románok, akik állítólag kitartóan közelítenek minket, csak 1,4 százalékkal bővültek. Az is tény, hogy a három százalék feletti növekedéssel idén végre érdemben közelítünk a stagnáló eurózóna országainak szintjéhez. Egy idei három százalékos növekedés közel 900 milliárdos pluszt jelent, amely összegnek ökölszabály szerint közel fele jelenik meg költségvetési pluszbevételként. A kormány azon kellemes, de nehéz döntés elé került, hogy a tálentumokat hova tegye: oktatásra, adócsökkentésre vagy adósságcsökkentésre. A hiány miatt meg már nem kell parázni.

A további feketítésre felkészül: Békesi "a legrosszabb Gyurcsány is jobb mint a legjobb Orbán" László.

Közzétéve: 2014. augusztus 15. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr106605803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása