Spíler

Európában bevett gyakorlat a reklámadó

Közzétéve: 2014. június 18. Szerző: Zöld Íjász

reklamok.jpg

Miközben Magyarországon megint mindenki a média szabadságát félti, az uniós tagállamok harmadában már régóta van reklámadó.

Aggódom Ausztriáért. Szegény sógorainknak nem elég a magyar földtörvény, már több mint tíz éve reklámadóval kénytelenek élni mindennapjaikat. Ausztriában 2000 júniusa óta hatályos ez a közteher, amely nyomtatott hirdetésekre, rádióadásokra, televíziós reklámokra és kültéri hirdetésekre vonatkozik. Ausztriában az általános kulcs mértéke tíz százalék.

Aggódom Svédországért is. Nem azért, mert adnak Heller Ágnes véleményére, hanem mert a skandináv országban már 1970-ben bevezették a reklámadót, amely kezdetben csak a nyomtatott hirdetésekre szólt, a televíziós és rádiós reklámokra 2006-ban terjesztették azt ki.

Aggódom Franciaországért is. Ott a magán televíziós csatornák hirdetési bevételeit terheli ez az elvonás. A franciák célja, hogy a köztelevíziókban megszűnjön a reklámozás 2016-ra. Neelie Krooes, borogass!

Aggódom a spanyol, az olasz és az észt lakosokért is. A három országban ugyanis mind helyi adóként funkcionál a reklámadó, azt az önkormányzatok vethetik ki. Tallin, Észtország fővárosa 2002-ben hozott helyi rendeletet a reklámadóról, 2003 január elsején lépett hatályba.

Lengyelországban adóköteles a reklámtevékenység, mértéke egyes esetekben elérheti a húsz százalékot is. 2010-ben Görögországban a kormány az államháztartás rendkívüli helyzetére hivatkozva vetett ki húszszázalékos reklámadót. Belgiumban óriásplakát után mérettől függően kell megfizetni a közterhet. Hollandiában az újságok és magazinok kivételével minden hirdetés után meg kell fizetni az adót.

Európában tehát régóta veszélyben van a médiaszabadság, de más kontinenseken sem jobb a helyzet. Indiában tizenkét százalékos reklámadó vonatkozik minden televízióra és rádióra, az Egyesült Államoknak pedig számos tagállamában tilos óriásplakátot elhelyezni. Ne feledjük tehát: attól még mert adózni kell, nem szűnik meg a (média)szabadság a világon.

Közzétéve: 2014. június 18. Szerző: Zöld Íjász

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr666339719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása