Spíler

Stadiont nem építeni bűn

Közzétéve: 2014. május 26. Szerző: Hattori

park(3).jpg

Mi sem bizonyítja jobban a stadionberuházások szükségességét, mint az a tény, hogy a szombati Bajnokok Ligája döntő estéjén magyar szurkolók ezrei voltak képesek úgy tombolni a két madridi csapatnak, mintha a Fradi-Újpest játszotta volna a finálét Bukarestben. „Megszereztük a tizediket”, „12 évet vártunk rá”, „indokolatlan 5 perc hosszabbítás miatt kaptunk ki”. Külföldi csapatoknak szurkolni identitás lett. Sajnos.

Teljesen felesleges azon tombolni, hogy miért éppen a foci képes kiváltani ilyen mély érzelmeket. Biztos sok oka van, de ez már így van és így is lesz a jövőben. A világ leginkább érdeklődésre számot tartó sportja a futball.  Jönnek a hőbörgők, hogy miért éppen a foci, nincs más sport? Hogyne lenne, biztos nem árulok el nagy újdonságot annak a lehetőégnek a felvillantásával, hogy egy ember tud több sportágban is drukkolni. Tisztelet a győri és szegedi kéziseknek példának okáért, de a foci, az foci.

Focicsapatnak drukkolni hagyomány, a hagyományt pedig ápolni kell. Ha ennyi magyar ember képes olyan csapatoknak drukkolni, meg képesek a barcások nekiesni a madridistáknak, amely ország kultúrájáról nagyátlagban a Torrente-filmek ugranak csak be, akkor az jelent valamit. De ne csak a hungarohispánokat említsük. Micsoda búskomorság ült az arcokra, mikor Gerrald bénázása miatt nem lett bajnok a Liverpool. Vagy, hogy a Manchester United új edzője mekkora szerencsétlenség. Meg hogy a Bayern München meccsei élvezhetetlenek lettek Guardiola tiki-taka taktikája miatt.

Ahogy lassan felnő egy-két generáció úgy, hogy nem látott komoly eredményt a nemzeti futballválogatottól, úgy ezek a generációk nem mentek ki bajnoki meccsre, ha pedig tévében látják a Magyar Bajnokság meccseit, akkor inkább átkapcsolnak az Így jártam anyátok 222. ismétlésére.

Vagy a sportcsatornák egyikére, ahol már akár a francia bajnokság megyei fordulóit is megtekinthetjük, ismétléssel. Az, hogy hétről hétre ennyien nézik ezeket az adásokat is bizonyítja, hogy nagyon szeretjük még a focit.

És azt is, hogy a magyar bajnokság színvonala a béka segge alatta van. Rászoktunk a külföldi bajnokságokra. De, ahogy a magyar gasztronómia is kezd magára találni, úgy a fociban is adott a lehetőség. Az államnak muszáj volt belépnie egy-egy új stadion megépítésére, mert egy stadion drágább, mint egy kézműves-gasztrokonyha. Ez volt a minimum, hogy ne vesszen el fontos hagyomány, vagy akkor inkább kértük volna meg a Barcát, meg a Bayernt vagy a Reált, hogy egy-két meccsüket nyomják már le Magyarországon?

Ki kell menni a meccsekre, vagy legalább nézni azokat, és teli torokból üvölteni, hogy bénák vagytok fiúk, kevesebb fodrászhoz járás meg meleggyantázás kéne! Kulturált körülmények között a szidás még erőteljesebb és megszégyenítőbb lesz. 

Közzétéve: 2014. május 26. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr86211095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása