Spíler

Rejtő Jenő a filmvásznon

Közzétéve: 2014. március 26. Szerző: Penge Borissz

spiler_grandbp.png

A Grand Budapest Hotel c. film ugyan nem a fővárosról szól, nem is Magyarországon játszódik, azonban humora és története mégis jellegzetesen közép-európai.

Wes Anderson filmjét már csak a címe miatt is sokan vártuk itthon, azonban a rendező munkássága is önmagáért beszél. Emellett pedig olyan színészeket nyert meg a főszerepekre, mint Ralph Fiennes, Edward Norton, Adrian Brody, Jude Law vagy Jeff Goldblum.

A történetet a 2,5 főhős viszi a hátán. Hogy miért 2,5? A szálloda portása (Ralph Fiennes) és a lobby boy (Tony Revolori) tanár-fiú kapcsolata vezet be minket ebbe a világba, ehhez a film második felére felzárkózik Agatha is, a lobby boy szerelme is. Karakterfejlődést nem nagyon ismertem fel a filmben, de ez nem igazán zavart. A szereplők nagyon szeretetreméltóak – vagy éppen ellenszenvesek – ezt pedig zseniális és hibátlan színészi játék egészíti ki.

A történet abszurd, mégis finoman adagolt humorral halad. Az egésztől nagyon olyan érzésem volt, mintha egy Rejtő-könyv adaptációját néztem volna. A film hangulata, a karaktertípusok (jajj, még megvannak azok a bűnözők is, akik olyan igazi kedvencek Rejtőnél) és a cselekmény is a magyar szerzőre emlékeztet. Még a helyszín (Vesztegzár a Grand Hotelben) és a hotel kirakatnak szolgáló arisztokrata vendégei is beleillenének egyik-másik könyvbe. Le is állok a párhuzamok keresésével.

Mégis nagyon nehéz írni erről a filmről. Hiszen mi is határozza meg az ember gondolatait egy film megnézése után? Szeret elmélázni azon, mit is látott. A Grand Budapest Hotel ugyanakkor nem egy mély üzenettel operáló film. Ehelyett tényleg abszolút szórakozást nyújt, mindezt pedig művészeti színvonalú kivitelben.

Ha mégis értelmet keresünk a filmben, azt akkor a háttérben láthatjuk meg. Hogy a boldog békeidőknek egy háborús megszállás vet véget, Agatha sorsa vagy az egykor fényes hotel elkallódása mind nagyon-nagyon közép-európai. Ezért külön elismerés az alkotóknak, ha tudatosan találták el a finom történelmi utalásokat.

A Grand Budapest Hotel az év legjobb filmje eddig a szememben, s csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha szeretted Fülig Jimmyt, akkor ezeket a karaktereket is élvezni fogod a vásznon.

Közzétéve: 2014. március 26. Szerző: Penge Borissz

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr605879688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása