Spíler

Top 5 Gyurcsány vagyonsztori

Közzétéve: 2014. február 10. Szerző: OriginalSpíler

gyurcsany1.png

Gyurcsány Ferenc a tőle megszokott visszafogottsággal reagált szövetségese, Simon Gábor dugipénzére. Természetesen Orbán jutott erről is az eszébe, szerinte a kormányfő vagyoni helyzete átláthatatlan. Szerencsére a posztkomcsi milliárdos "törvényesen és tisztességesen" boldogult, azaz szerezte vagyonát. Kár, hogy a balos lapok és értelmiség is többször kétségbe vonta ezt. Átlátható ügyek sora következik, kifogástalan erkölcsök a kilencvenes évek Magyarországán. 

KISZ KB-s budai tanácsi lakásból öröklakás

"A Gyurcsány birodalom születése egy 11 millió forintos mecseki ház eladásához köthető. (A történethez tartozik, hogy ezzel a tranzakcióval a Gyurcsány-család nem maradt „fedél" nélkül, ugyanis Gyurcsány Ferenc még a KISZ KB titkáraként hozzájutott egy értékes budai tanácsi lakáshoz, melyet természetesen nem adott le, hanem öröklakásra cserélt, miután a politikai pályát időlegesen odahagyta.) Az ebből származó bevétel képezte a 10 millió forintos jegyzett tőkével indult, 1992. novemberében megalakult Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. alapját." (A Figyelő cikke: Kamatozó kapcsolatok 2006.02.07.  )

Apró-villa: áron aluli tulajdonszerzés

"Az épület 1992-ben a II. kerületi Önkormányzat tulajdonába ment át, 1995 februárjában viszont (leszámítva két garázst ami továbbra is önkormányzati tulajdonban maradt) eladták korábbi bérlőiknek, az Apró-család tagjainak illetve Jahner-Bakos Mihálynénak – a kor gyakorlatának megfelelően áron alul: a kevesebb mint 9 millió forintért vett 159 négyzetméteres lakás tulajdonjogát nem sokkal később a Fittelina Kft. szerezte meg kétszer annyiért. Nem elhanyagolható különbség továbbá, hogy az első vételár esetében csupán 10%-ot kellett készpénzben fizetni, a maradék összeget pedig 25 év alatt törleszthette a vevő. Hozzá kell tenni azonban hogy ezek a feltételek nem ennek a villának tulajdonosaira voltak szabva: a rendszerváltás után azok, akik korábban jobb állami ingatlanok bérlői voltak, minden esetben ilyen kedvező feltételeket kaptak." (Ungváry Krisztián Budapest a diktatúrák árnyékéban, a Szemlőhegy utca 42. története)

Uszodaépítés céges elszámolással: "(...) az államnak meg rosszabb"

"Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc létrehoztak egy Fittelina nevű ingatlanbefektetési céget, ennek átadták a saját maguk által használt lakás bérbeadásának és hasznosításának jogát. 1995 és 1997 között a villába közel 60 millió forintot ruháztak be, uszodát, szaunát, szoláriumot, liftet és öntözőrendszert építettek, s a beruházás megjelent a Fittelina könyvelésében.A Fittelinában tulajdonosként föltűnt Gyurcsány Ferenc fővállalkozása, az Altus, mely nagy összegű tagi kölcsönt is nyújtott a Fittelinának. A Fittelina jelentős adósságot halmozott fel, s az adóssággal együtt beolvadt az Altusba, melynek adóköteles nyereségét ez az adósság csökkentette. Igazából nincs válasz rá, hogy ez az egész mire volt jó, ha nem arra, hogy a családnak kevesebbet kelljen adóznia magánfogyasztása és magáncélú beruházásai után, mint amennyit egyébként kellene. Lehet, hogy a lakás egy része, mondjuk, Gyurcsány dolgozószobája valóban irodaként, munkahelyként is szolgált. Az is lehet, hogy a Fittelina Kft. valóban foglalkozott volna vállalkozói célú ingatlanhasznosítással is, ha sikerült volna a szomszédos telkeket megvenni, de ez még nem magyarázat arra, hogy minek adja át valaki a saját maga által lakott, bérlőkkel megosztani nem kívánt lakásának bérleti és hasznosítási jogát a saját vállalkozásának. S arra sem, hogy miért a vállalkozásán keresztül intézi magáncélú beruházásait, hogy aztán önmagától visszabérelhesse őket – ha nem reméli, hogy ez a megoldás neki adózási szempontból jobb lesz (az államnak meg rosszabb)." (Révész Sándor, a Népszabadság publicistája a liberális Beszélőben, 2005 novembere)

Paksi tanácsadás és közvélemény-formálás: havi 8 milla 

Gyurcsány annak kapcsán, hogy 1997-98-ban az Altus nevű cégének egyik cége havi 8 millát kapott az atomerőmű kapcsán tanácsadásért, a következő "átlátható" választ adta: "Forduljon az Altus vezérigazgatójához, nyilván ő nyilatkozik az ügyben, én politikus vagyok, én politikáról tudok beszélni. Nem kell messzire menni, ő a feleségem, nyilván tájékoztatni fogja önöket erről.” Eközben Debreczeni József DK-alelnök Gyurcsányról szóló Az új Miniszterelnök c. könyvének 186. oldalán azt írta a paksi atomerőművel kötött szerződésről (és egy másik, a pécsi önkormányzattal kötött szerződésről): "Az Altus mindkét helyen tanácsadóként szerepel és jelentős pénzeket kap. Mindkét esetben olyan megbízó ügyfeleként, aki egyértelműen a szocialistákhoz köthető (...) A két eset felveti annak gyanúját is, hogy Gyurcsány valójában nem a saját hasznára, hanem az MSZP pénzbegyűjtőjeként működött közre. (...) A miniszterelnök persze cáfolja ezeket a kombinációkat."

Szalay utca: volt-e összejátszás az államot képviselő eladóval? 

A paksi tanácsadásban érdekelt Agóra Marketing Tanácsadó Kft. székhelye a megbízás idején a Szalay utca 4. számú épület volt, az értékes ingatlan Gyurcsányék általi megszerzésének a DK alelnöke által írt, rosszindulattól biztosan mentes könyv is több oldalt szán. Gyurcsány cége előbb bérlő, majd értékbecslő, végül vevő az ingatlanban, e sajátos konstrukció egyik momentumáról Debreczeni műve 123. oldalán így ír: "Deutsch ezután azt firtatta, hogyan ruházhatta be a cég egy olyan ingatlanba az értékének majdnem kétszeresét, amelyet ő maga csupán bérelt, s amelyet eladni készült a tulajdonosa. Csakis úgy, ha biztos lehetett benne, hogy az ő cége nyeri meg a pályázatot: tehát mégiscsak összejátszás történt! A miniszterelnök válaszában elsiklott e fölött az állítás fölött..."

Közzétéve: 2014. február 10. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr145808998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása