Spíler

A LÉT a tét - ingyenpénz ingyen

Közzétéve: 2014. január 14. Szerző: OriginalSpíler

A LÉT a tét -ingyenpénz ingyen_1.png

Dolgozni, sőt még adózni sem kell. Ez az üzenete a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló és korszakalkotónak szánt ötletnek.  A magyar verzió lényege tömören: a gyerekek után 25 ezer, felnőtteknek( 18 év fölött) 50 ezer, várandós anyáknak pedig 75 ezer forintot fizet az állam feltétel nélkül, adómentesen. Az elsőre meghökkentő ötlet második olvasásra már ultragáz.

Ki viszi a LÉT?

Közel egy éve indult a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló európai kezdeményezés, mely az Európai Bizottság napirendjére tűzte volna a kérdést. Ha összegyűlt volna az 1 millió aláírás. A szükséges számú aláírás helyett viszont csak 240 ezret sikerült összekaparni a kezdeményezőknek, a kudarc tehát biztos.  Nálunk a LÉT csoport viszi az ügyet, akik hétvégén konferencián ismertették a nagy TERV-et. Amivel egy csapásra megteremtenék a tökéletes társadalmat, felszámolnák a szegénységet és még talán azt is elérnék, hogy Magyarország 8:1-re verje Hollandiát. Röviden: tipikus szocialista, progresszív utópiával állunk ismét szemben.  Kik adják ehhez a nevüket? Misetics "székházfoglaló" Bálint és Bánfalvi István, volt MSZMP-s államtitkár. De hogy a csapat egy igazi nagyágyút is felsorakoztasson, őszürkeállománya Ferge Zsuzsát is felkérték előadónak.

Az MSZP, mintha épp gyanútlanul arra sétált volna, rögtön reagált. Lendvai Ildikó azonnal kijelentette, támogatnának egy erről szóló népszavazást, párttársa, Kórozs Lajos pedig nagyszerű társadalmi innovációról beszélt.

Miről van szó?

A csoport honlapjára feltöltötte azt a tanulmányt, amiből minden kérdésre választ kapunk. Ebből kiderül, hogy a legújabb társadalmi mérnökösködés ára röpke 6 ezer milliárd forint. Ezt úgy matekozták ki, hogy a LÉT-pénzért - ahogy ők hívják - cserébe minden eddigi szociális és egyéb juttatást megszüntetnének. Nem lenne családi adókedvezmény, családi pótlék, közmunka, GYED, árvaellátás, hanem mindenki aki nem dolgozik egységesen kapná a havi 50 ezer forintot. Ha ez még nem lenne elég, mindezt megtoldják egy kis adóemeléssel is, hogy a becsülettel dolgozóknak még véletlenül se legyen jó. Néhány perc alatt kiszámolhatjuk (van akik megtették), hogy a rendszerrel csak azok járnak jól, akik eddig is munka nélkül állami juttatásokból éltek. 2010 óta jó részüknek a közmunka miatt legalább dolgoznia kellett a pénzéért. Ha a TERV megvalósulna, már azt sem kéne. Ezen kívül a 18. életévüket betöltött diákok is jogosulttá válnának (ennek mi köze a szegénység felszámolásához azt nem tudom), akiknek ezután biztos nem lenne gond meghívni a barátokat egy körre és persze eszük ágában se lenne 18 évesen munkába állni, ha kapnak a tanulás mellé ingyenpénzt. Mindenki más bukna, nem is keveset!

Osztályharc forever

A tervet nyugodtan hívhatjuk a 21. század kommunizmusának is. Amellett, hogy szinte ellenállhatatlanul csábít a lustaságra, nemhogy csökkentené a társadalmi feszültséget, hanem végletesen kiélezné azt. Annak a 4 millió embernek aki működteti ezt az országot, azt üzeni: gürcölj, fizess még több adót, hogy azt odaadhassuk azoknak, akik nem dolgoznak és nem is akarnak. A kedvezményezetteknek pedig azt: minek dolgoznál minimálbérért 12 órát, ha kicsivel kevesebbért tévézhetsz egész nap.

A jelenlegi juttatások - számos hibájukkal együtt - legalább a társadalmi viszonyok sokszínűségét figyelembe veszik és döntési lehetőséggel látják el az embereket. A TERV kiötlői szeme előtt azonban a TÖKÉLETES társadalom képe lebeg, így a juttatások végletes leegyszerűsítésével végső soron az egyes embereket formálnák olyanná, hogy alkalmasak legyenek a TERV megvalósítására. Valahonnan ismerős a recept, ugye?

Való Világ 7

A feltétel nélküli alapjövedelem megtestesíti mindazt ami miatt egyre többen beszélnek Európa végletes lemaradásáról a nagyhatalmak versenyében. Akik ilyen javaslatokkal előállnak mintha szándékosan nyomnák Európát a szakadék felé. Mindenkinek azon kéne agyalnia, hogy miként lehetne változtatni azon az arányon, hogy Európa termeli meg a világ GDP-jének 25%-át, de költi el a szociális kiadásainak 50%-át. Ezzel szemben Európa társadalmi innovációja az ingyenpénz. Bravó!

Az csak súlyosbító körülmény, ha valaki ezt az ötletet Magyarországon akarja megvalósítani. Ott ahol vérverejtékkel lehet munkára nevelni azokat, akiknek eddig a szó is idegenül hangzott. Nem tudom miért, de a feltétel nélküli alapjövedelemről mindig az MSZP-s Horváth Csaba főpolgármester-jelölti ígérete jut eszembe: ingyen BKV-t mindenkinek. A feltétel nélküli alapjövedelem is pont olyan felelős, komolyan vehető ötlet mint az. Reméljük annyi is valósul meg belőle. 

Közzétéve: 2014. január 14. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr895808978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása