Spíler

Füstbe ment terv

Közzétéve: 2013. december 13. Szerző: OriginalSpíler

Füstbe ment terv.png

A közelmúltban ismét megindult a harc a fű legalizációjáért. A szerepek azonban némileg módosultak, ugyanis a radikál fűpárti immár a 4K! színeiben Istvánffy András és aki szerint „a társadalom erre még nem elég érett meg” az ma Juhász Péter. Szerintem abba, hogy Juhász Péter politikus lett a hippi jogvédőből, inkább ne menjünk bele. Mert sokkal érdekesebb az utolsó gondolkodó baloldali alakulat fűlobbija. De vajon valóban beváltaná a hozzá fűzött reményeket?!

Igazából egyáltalán nincs kedvem belemenni a szokásos unalomig elcsépelt vitába, hogy most akkor taccsra menne-e a társadalom attól, ha az amúgy is teljesen kivérzett egészségügyi állapotú magyarság pálinkafőzés közben tolná a blázt. Rohadt unalmas. Ahogy a fű vs. alkohol vita se ér ma már egy mémet se. Teszek a kapudrog-elméletre is.

Ha ezeken túltettük magunkat, akkor nézzük meg a 4K! érdekes szempontját. Azt írja a balos párt érvként, hogy a jelenlegi helyzet rossz az államnak és a társadalomnak, mert az jelentős jövedéki adóbevételtől esik, míg a maffiának kifejezetten kedvező a fennálló állapot. Ezért a 4K! több javaslattal él: magánemberként 5 cserjét nevelgethetsz, ezért le kell perkálnod évi 25 ezer forintot, 5 gramm füvet tarthatsz magadnál, vagy ajándékozhatsz el, egyébként meg a fű jövedéki adó köteles termék lesz és vendéglátóhelyeken kívül, bárhol vehetsz és szívhatod ahol a cigit.

Na most ez így nagyon szépen és jól hangzik, de hogyan is működik a gyakorlatban – általában a balos megoldások ott szoktak elvérezni. Ugyanis a legalizáció pártiak egyik kedvenc érve, hogy mennyi adóbevételtől esik el az állam a tiltással és az a rengeteg pénz mind a maffia zsebében landol. Ennél a helyzet azonban némileg bonyolultabb. A 4K! javaslatában ugye 5 növényt engedélyezne személyenként. Elöljáróban azt érdemes tudni, hogy a marihuána cserje azon kevés növények közé tartozik, amelyek ideálisak egy füves számára. Magyarul: igénytelen és ha semmit sem csinálsz vele, akkor is szépen szívhatod, amit terem. Ha egy kicsit is odafigyelsz rá, akkor az azt jelenti, hogy évente képes akár 100-150 grammot is hozni egy tő. Ezt szorozzuk fel 5-tel, akkor az azt jelenti, hogy több mint fél kiló füvet szívhatunk el egy év alatt, amiről azért lehet tudni, hogy arra egy komplett doboskör sem képes – na jó, talán. Na már most. Ha képes vagy termelni fél kiló füvet évente legálisan és annak grammja mai árakon nézve 2500 Ft, akkor könnyű kiszámolni, hogy 10 grammból ki tudod fizetni az éves díjat (25 ezer Forint) – éves szinten pedig 1,2-1,8 millió Forint között kereshetsz vele. Azonban adódik a kérdés, hogy ha ennyi füved van, akkor miért akarnál utána adózni? Magyar adómorál... Vagyis szépen visszakanyarodhatunk a maffiához és a feketepiachoz, vajon tényleg bevinnéd-e a boltba és ott adnád el? Vagy. Ha mindenki termeszthet ennyit, akkor mégis kinek adnád el? Mert ha túlkínálat van, akkor nyilvánvalóan fogyasztóként a legalacsonyabb árút szeretnéd megvenni. Ez esetben azonban mivel a boltin jövedéki adó van, míg a fekete piaci árun nincs, akkor vajon a magyar ember melyiket választaná? Ugye. És ha tényleg túlkínálat van a piacon és mindenki termel, ugyanakkor a termékek jelentős része továbbra is a feketepiacon cserél gazdát, akkor miért éri ez meg az államnak? Szóval nem annyira oké ez így piaci szempontból. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy pontosan hogyan is lehetne azt ellenőrizni ki mennyit termeszt, meg mennyi fű van egyes embereknél és az hogyan is cserél gazdát. Ha fél kilót meg tudsz termelni egy év alatt, akkor hogyan lehet nálad 5 gramm? Kicsit kezdünk visszafelé menni az állami ellenőrzés felé a nagy szabadságból, ugye? Míg a végén kiderül, hogy ugyan oda lyukadunk ki, ahonnan elkezdtük.

Annyira azért nem meggyőző. Lehet inkább szépen hagyni kéne mindent ahogy van, mert a fű évtizede tartja az árát. Eddig még soha semmi nem bolygatta meg, kormányok jöttek-mentek, stratégiákat hajtottak végre és buktak meg. A fű meg továbbra is kettőfél. Nem kéne megbolygatni az egyensúlyt. A Fidesz is belátja majd, hogy tök felesleges a keménykedés, a 4K! is rájön, hogy semmi értelme nincs a legalizációnak. Kinövik majd, ahogy a tinik is kinövik a nagy lázadást. Mert mindennek megvan a helye és az ideje és ez az egyetem.

Közzétéve: 2013. december 13. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr375808971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása