Spíler

Kap-csol-tam - Retrócsatornát indít az MTVA

Közzétéve: 2013. december 03. Szerző: OriginalSpíler

Kap-csol-tam.png

Új televíziós csatornát tesz karácsonyi ajándékként a fa alá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A december 20-tól induló M3 elnevezésű, archív tartalmakra épülő, közszolgálati csatorna fő profilja mindazon régi felvételek sugárzása lesz, amelyek a közmédia archívumaiban érhetőek el. Ízlelgessük; a közmédia legnagyobb újítása egy múltba fordulós retrocsatorna.

Rózsa Gyuri idétlen plakátmosolya azzal a mondattal népszerűsíti az új csatornát, hogy mostanság is ugyanolyan izgalmas lesz megnézni a korábbi felvételeket. A plakát megpillantásakor két rossz érzésem támadt hirtelenjében. Gáz, hogy a magyar nézők szórakozási vágyának kielégítésére elegendő egy retrocsatorna, másrészt elég nagy probléma, hogy a mai magyar köztévé nem tud előállítani nézhető friss tartalmakat. Ugyanakkor második megdöbbenésemre egyet kell, hogy értsek az MTVA ötletével. Egy retrocsatornában is sokkal több innováció lesz a kereskedelmi tévék nézhetetlenné licenszelt vagy szarrá ismételt műsoraihoz képest. Nem beszélve a megbukott Marslakók sorozatról. Ráadásul az eddig raktárban porosodó felvételek után az MTVA pénzhez is jut az M3 révén, mivel a szolgáltatóknak fizetniük kell a köztévének, hogy a nézők készülékeiken odakapcsolhassanak.

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója a csatornát bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, komoly piackutatás előzte meg az M3 elindítását. A nézők többségének elnyerte tetszését a retro. Induláskor a csatorna 1,4 millió háztartásba jut majd el, ami barátok közt is 4,5 millió potenciális nézőt jelent. Minden bizonnyal több olyan, a fiatalabb generációkhoz tartozó nézőnek lesznek teljesen újak azok a műsorok, amelyeket az idősebbek már láttak fiatalabb éveikben és most nosztalgiázni fognak az újranézésükkor.

Az addig oké, hogy a piackutatások szerint igény van egy ilyen csatornára, de ebben tulajdonképpen nincs semmi újdonság, a közvélemény-kutatásokból tudjuk, hogy többségünk nagyon is visszavágyik a kádári kisbiztonság kisjólétébe. Most már azt is látni fogjuk, hogy a kistévéhez is. A leginkább fájó az, hogy azok a 20 év körüli fiatalok is inkább vágyakoznak a kádári puhadiktatúrára, akiknek semmi konkrét vagy csak homályos élményük maradt meg az előző rendszerből.

Nem a régi filmekkel, vetélkedőkkel vagy népszerű sorozatokkal van baj – sőt, tök jó, hogy az új csatorna indulásával lehetőség nyílik ezek digitalizálására – vagy a mai fiatalokat kéne elsősorban hibáztatni a kádári diktatúra iránti nosztalgiájukért. Az a baj, hogy kevés a saját készítésű tartalom, illetve még egy puritánabb látványvilágú Ki mit tud? vagy Táncdalfesztivál is simán élvezhetőbb, mint egy mai X-faktor vagy Sztárban sztár. Eléggé unalmasak a huszadik, egy kaptafára készülő hétvégi éneklős-táncos műsorok vagy a kreativitást nélkülöző, huszadik böfögős-fingós-szexelős valóságshow-k. Az RTL Klub még arra is képtelen volt, hogy a licenszért megvásárolt 1 perc és nyersz! (Minute to win it) műsorból valami nézhetőt hozzon ki. Szomorú, hogy a Barátok közt marad az egyetlen olyan műsor, ami hiányozna, ha megszűnne.

És végül is miért ne indíthatna új tematikus csatornát a köztévé a végtelenített ismétlésre és gagyi külföldi tucatfilmeket nyomató RTL 2 vagy SuperTV2 után. Tegye fel a kezét, aki húsznál kevesebbszer látta a Reszkessetek betörőket. Így mindenki nagyon várja, hogy újra láthassa a Játék határok nélkült. Kár, hogy soha a büdös életbe nem lesz annyi pénz, hogy egy hasonló vetélkedő leforgatása felmerüljön. Az M3 egy újabb lépés a biztonságos retro életérzés irányába, ahol Dévényi Tibi bácsi pontos labdája lehet a legkisebb közös többszörös kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Közzétéve: 2013. december 03. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr435808966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása