Spíler

Tájkép csata előtt - Ma rajtol a Bajnokok Ligája

Közzétéve: 2013. szeptember 17. Szerző: OriginalSpíler

Tájkép csata előtt – Ma rajtol a Bajnokok Ligája.png

Indul a futballbiznisz legnagyobb seregszemléje a legértékesebb klubtrófeáért. A csapatok, játékosok, edzők és klubvezetők egyaránt fogadkoznak és reménykednek. Mi pedig a felfordult menedzser keringőt is figyelembe véve felteszünk 5 kérdést az új szezon kezdetére.

1. Tudtad, hogy még sosem volt címvédés a Bajnokok Ligájában?

Már-már mindenki számára ismert közhely, hogy a BL-ben még nem volt címvédés. A legutóbb ez még 1990-ben, az akkor még Bajnokok Európa Kupájának nevezett sorozatban sikerült a hollandok által röpített AC Milannak. Azóta volt már galaktikus Real, angol dominancia és barcelonai űrfoci, de az ismétlés még senkinek sem sikerült. Figyelembe véve a tavalyi brutális Bayern dominanciát, nem kizárt hogy idén megtörik a sor (persze ezt már elmondtuk sok csapat esetében).

2. Bayern, Real, Barca? Kik a legértékesebbek?

Az átigazolásokról még lesz szó, ugyanakkor nem tudjuk megkerülni, hogy évről évre milyen elképesztő összegek repkednek a világban. 10 éve még 20-30 millió euró után kapkodtuk a fejünket, amiket kész világsztárokért adtak (persze, akkor is akadt egy Figo meg Zidane), de ma már ennyi pénzt egy Premier League középcsapat is simán kifizet, hogy ne is beszéljünk mondjuk egyes orosz érdekeltségekről – a kontinens akármelyik végén is.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a legnagyobb csapatok keretének becsült értéke – a gyakran hivatkozott transfermartk.de szerint – simán eléri a 300-400-500 millió eurót is. S hogyan is áll a ranglétra? A Bayern 483 millió euróval áll, a két spanyol csapat pedig – Messi (120) és Ronaldo (100) által megdobva – vezet, a Real Madrid értéke 571 millió, míg a Barca épphogy előzve 587 misit kóstál.

3. Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos?

A foci ma már elképesztő üzlet, ami a fenti összegek többszörösét mozgatja meg a TV-s bevételek és marketing révén.  Ennek megfelelően a csapatok a részvételért is komoly summát tehetnek zsebre, s ebben még a saját közvetítési bevételeik vagy a meccsnapi bevételek (pl.: jegyek) nincsenek is benne.

A csoportkörben érdekelt együttesek mindegyike rajtpénzként 8.6 millió eurót kap. A csoportkörben aratott győzelemért egy-, a döntetlenért félmillió euró jár, a nyolcaddöntős szereplés 3.5, a negyeddöntő 3.9, az elődöntő 4.9 millió eurót ér. A jövő május 24-én Lisszabonban sorra kerülő finálé vesztese 6.5 millió, győztese – a trófea mellett – 10.5 millió euróval gazdagodik. Ha egy csapat minden csoportmeccsét megnyeri, majd az egyenes kieséses szakaszban és a döntőben sem talál legyőzőre, akkor szereplésével 37.4 millió eurót kereshet. A meccspénzek mellett további 409.6 millió eurót oszt szét az UEFA különböző marketing és nemzeti szempontok alapján.

4. Ki nyer ma?

Az idei nyár mozgalmas volt a kispadok környékén. Ha a teljesség igénye nélkül végignézzük az esélyesek névsorát, akkor láthatjuk, hogy a következő csapatok váltottak: Manchester United, Barcelona, Bayern München, Real Madrid, Manchester City, Paris SG, Chelsea. Ha a tavalyi elődöntősöket nézzük, akkor egyedül Jürgen Klopp maradt a helyén, s a tavalyi döntős Dortmundot akár még esélyesnek is tekinthetnénk a kontinuitás jegyében.

5. De vajon ki igazolt a legjobban?

Azonban a legesélyesebb hármas alighanem így is a már korábban emlegetett Bayern München, Barcelona, Real Madrid trió. Mindhárman ráadásul egy-egy (potenciális) világklasszis igazolással vétették magukat észre a nyáron: a szupertehetségként berobbant Mario Götze mindössze 37 millióért érkezett Münchenbe, a Barca kiismerhetetlen konstrukcióban vállalt 57 milliót Neymarért, míg a királyiak valahol 91 és 100 millió között tettek le az asztalra Gareth Bale játékjogáért. Götze azonban mostanában főleg az orvosit látogatja, Neymar hiába bíztató, még szoknia kell az európai légkört, Bale esetében pedig nem vagyok meggyőzve, hogy megérte-e feláldozni érte Mesut Özilt, aki a top gólpasszkirály volt az elmúlt években.

A nagy kérdés persze, hogy ki nyeri végül a trófeát a 2013/14-es idényben?  A mi tippünk: Borussia Dortmund                                                           

Közzétéve: 2013. szeptember 17. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr635808917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása