Spíler

#Szarvas #Koppány #Bendegúz - egy (közelsem) trendi tüntetésről

Közzétéve: 2013. szeptember 03. Szerző: OriginalSpíler

Szarvas Koppány Bendegúz – egy (közelsem) trendi tüntetésről.png

Ilyenkor kell ideírni a közhelyeket, hogy az oktatás átalakulóban van, meg hogy sok a bizonytalanság a rendszerben. Pedagógusok nem tudják mennyit fognak keresni, lesz-e túlórapénzt vagy nem lesz, lesznek-e tankönyvek vagy sem, stb. Ezek a kérdések legitimek, pedig csak a felszínt kapargatják - kiváló oktatáspolitikai "szakértők" elmondhatnák miért. De szemmel láthatólag ez nem érdekel túl sok embert, biztosan nem Szarvas Koppány Bendegúzt és kis társaságát, az Ifjú Demokratákat és a Hahát.

A köztéri politikai performanszok között is lehet színvonalbeli különbséget tenni: "legalja", "kicsit jobb", "akár vállalható", ilyesmi. De úttörőnek öltözve Orbán Viktor ellen tüntetni talán mindent alulmúl. Láttunk már hasonlót, valljuk be vizet gereblyézni Gyurcsány Ferenc háza előtt sem egy közéleti nívó, de Gyurcsány ifjú tanítványai ma "háromszor verték vissza" az egykori "merényt" (by Imre Kerényi).

Lehetett volna értelmes kérdéseket is felvetni, mint arra a poszt elején érintőlegesen magam is tettem kísérletet, de itt a vörös kendős fellépés minden tartalmi kérdésről elterelte a figyelmet. Bár a politikai kommunikációban a forma gyakran felülírja a tartalmat, itt az a bizonyos forma véresen cikire sikerült. Mert borzasztó trendinek tűnhetett a megmozdulás szervezői körében, hogy az '50-es évek úttörőmozgalmi stílusában éltetik a kormányfőt. "Diktatúra, értitek, Haha" - kacsinthattak össze az ötletgazdák, de kb. bennük ki is merült az a közönség, akit ezzel célba lehet venni, hogy "átmennyen a messzídzs".

Az oktatásért aggódó szülők (érthetően) szívesebben hallanának érdemi kérdésekről, joggal merül fel a kérdés, hogy jönnek ide az úttörők egyáltalán, leszámítva, hogy akkor voltak iskolások, amikor ez a módi államilag volt menő. A diákok kb. semmit nem érthetnek ebből, a mai fiatal nemzedéknek (hála Istennek) nincs tapasztalata erről a korszakról. A nagyszülők meg oldaltól függően annyit látnak, hogy Úristen/végre újra szólnak a mozgalmi dalok. Ebből a szempontból teljes öngóllal van dolgunk, mert ha a baloldali pártok fiai öltöztek úttörőnek, az olyan mintha tényleg nem változott volna semmi. Ennek a szocialista nyugdíjas inkább örülne.

Másrészt örömteli volt látni, hogy a bázisdemokrata Haha az egykori, a magyar demokrácia csúcsának számító miniszterelnök párjának ifjúsági szervezetével közösen szervezett tüntetést. Mert ők aztán tényleg nem állnak be semmilyen, a rendszer részét képező párt mögé. Úgy tűnik, mégiscsak megtalálták a legalkalmasabbat. Persze a korábbi Munkáspárttal  (5.45 után) és a Koppány (ez egy másik Koppány) csoporttal közös rendezvényük után nem csoda az úttörőjelmez.

Innen látszik mekkora a káosz a baloldalon egyébként. Arról sem tudnak megállapodni, hogy amiben megállapodtak, az siker-e vagy kudarc, de egy kilenc(!) fős tüntetést sikerül összehozni, ami sokkal inkább a baloldal (ön)paródiája, mintsem hathatós fellépés. Talán ha majd egyszer megszabadulnak az úttörőfixációjuktól, talán akkor érdemben is tudnak majd politizálni. Addig viszont én Orbán Viktor helyében egyenesen örülnék az ilyesfajta "megmozdulásoknak".

Közzétéve: 2013. szeptember 03. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr975808905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása