Spíler

Top5: Kérdések a bajnoki idény rajtjánál

Közzétéve: 2013. július 30. Szerző: OriginalSpíler

Top5 Kérdések a bajnoki idény rajtjánál.jpg

Pénteken útjára indult a magyar labdarúgó bajnokság a Pápa és a Puskás Akadémia összecsapásával. Tudom, sokan szájhúzva várták ezt az eseményt vagy éppen nem is törődnek már vele. Mit is mondhatnék: joggal, s az eddigi nemzetközi kupa szereplés sem segített a helyzeten. Ugyanakkor sokunk szíve még mindig húz a régi nagy klubokhoz, apáink, nagyapáink kedvenceihez vagy éppen a helyi csapathoz lokálpatrióta felbuzdulásból. Jómagam is várom, hogy véget érjen az uborkaszezon, s nagy bajnokságok beindulása előtt újra szoríthassak kedvenc csapatomnak. A sok esélylatolgató írás után nézzük is meg, mik lehetnek az idei szezon legérdekesebb kérdései. 

5. Újoncok

Idén két abszolút újoncot avat az elsőosztály. A Mezőkövesd meglepetésre nyerte a keleti csoportot, s nagyon fogadkoznak, hogy nem fognak az egriek sorsára jutni. A Stadionfelújítás és a csapatépítés zajlik. Alighanem nem tévedünk nagyot, ha mindannak ellenére rájuk tippelünk kiesőként, hogy Véber Gyuri évekig volt képes a csodával határos módon benntartani a Pápát.

Érdekesebb a felcsúti csapat helyzete: a Puskás Akadémia csak tavaly vált önállóan másodosztályúva, s mindjárt fölényesen meg is szerezték a bajnoki címet. Sokáig csak a Videoton fiókcsapatának tartottuk őket, ugyanakkor több egykori válogatott és egy sor tehetséges fiatal okozhat még izgalmakat az idén.

4. Mire megy a Debrecen?

Egy esztendővel ezelőtt a debreceniek alig ocsúdhattak fel a veretlenül megnyert bajnokság öröméből. A tavalyi szezon azonban a kupagyőzelem ellenére csalódás volt a keleti végeken, hiszen még a dobogó is távolinak bizonyult. Az évezred elején még csak egy visszalépésnek köszönhetően maradhatott első osztályú a csapat, hogy aztán 6 bajnoki címet szerezzenek. Kulcskérdés a következő idényben: hogyan pótolják a kétszeres gólkirály Coulibalyt?

3. Edzőkirúgások (Pintér Attila és José Gomes)

A magyar bajnokság híres belterjes edzőkeringőjéről. A magyar edzői kar egy rendkívül zárt szakma, s gyakran egy székfoglalós játékra emlékeztet. De emellett egy hazai tréner sosem lehet biztos a munkájában, aligha fogja mind a 16 vezetőedző jelenlegi helyén megérni akárcsak a 10 fordulót. Kiindulva a kupa(le)szereplésekből, két élcsapatnál, Győrben Pintér Attila, Fehérváron José Gomes helyén könnyen előfordulhatnak majd utódkeresési kérdések a kispadon. Főleg a portugálnak nagyon kellemetlen az Európa ligás kiesés, még egy montenegrói szinten is csak középcsapatnak jellemezhető együttes ellen, s a tavaszi bajnoki szereplés sem volt éppen meggyőző.

2. Izgalmas Fradi-projekt

A Ferencvárosnál viszont hosszú távra terveznek Ricardo Moniz mesterrel, aki megkockáztatom a legjobban felkészült vezetőedző ma Magyarországon. Ami a keretet illeti, elkezdődött egy szisztematikus építkezés, aminek tavaly már látszottak első eredményei, idén emellé a kiegyensúlyozottság is kellene. Ehhez talán kellene még néhány igazolás, ugyanis félő, hogy akadnak még lyukas posztok a zöld-fehéreknél (például nagyon jól jönne Besic mellé valaki), de így a szezon előtt egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak bajnoki címről álmodni.

1. Válogatott

Ugyan a poszt a bajnokságról szól, a legizgalmasabb kérdés mégiscsak a válogatotté. Javában zajlanak még a selejtezők a 2014-es brazíliai világbajnokságra, s egy második helyet még simán megcsíphetnénk a csoportunkban, ezzel kiharcolva a pótselejtezőt. Persze a jugók óta tudjuk, hogy ez nem épp egy könnyű szakasz, de figyelembe véve az elmúlt évtized siralmas eredményeit, már az is hatalmas fegyvertény lenne, ha sikerülne a hátralévő négy meccsen magunk mögött tartani a sokkal előrébb jegyzett törököket vagy románokat. Szeptember hatodikára pedig mindenki írja be a naptárba: MINDENKI BUKARESTBE!

Közzétéve: 2013. július 30. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr275808900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása