Spíler

Nyári olvasmányajánló: Krimi történelmi köntösben

Közzétéve: 2013. július 15. Szerző: OriginalSpíler

Nyári olvasmányajánló Krimi történelmi köntösben.png

Napjaink egyik legsikeresebb és legizgalmasabb krimisorozata nem máshol játszódik, mint az ókori Róma utcáin, korabeli Sherlockunk pedig nem más, mint Gordianus, a Nyomozó. Steven Saylor könyvsorozata egyszerűen letehetetlen a műfaj rajongóinak, s minden történelem iránt érdeklődőnek is tökéletes választás a strandon való olvasáshoz.

A történetfolyam a Római vér c. művel kezdődik Sulla diktátorsága idején, ahol főhősünk egy kezdő ügyvédnek, bizonyos Ciceronak segít bírósági ügye felgöngyölítésében. A sorozat kötetei lenyűgöző módon visznek el minket a korszak intrikáiba, s ismertetnek meg bennünket kiemelkedő személyiségekkel, a teljesség igénye nélkül: Cicero, Sulla, Pompeius, Caesar, Catilina vagy Kleopátra. Ez az időszak szinte kínálja magát az irodalomnak vagy a filmiparnak, hogy újra és újra feldolgozza, hiszen néhány évtized alatt oly’ sok változás történt be egy belsőválságában hatalmas Római Birodalom életében, ami alighanem kimeríthetetlen ihletforrás.

A karakterek skálája az idő előrehaladtával bővül, s nem csak a történelmi figurákat, de Gordianus családját és barátait is megismerhetjük. Az olvasó végig a főszereplő szemüvegén keresztül követi a történetet, de Gordianus egy igazi nyomozóhoz méltó módon objektívan tárja elénk gondolatait. Emellett persze megismerjük gyarló, emberi oldalát minden hibájával, tévedésével együtt is. A történet mozgalmas a sok megismerhető karakter szempontjából, s mindenki találhet neki kedves szereplőt, akik aztán vissza-visszatérnek.

A könyv legnagyobb értéke talán történelmi hűsége. A szerző ugyanis történész végzettségű, s a History Channel római témákkal foglalkozó szakértője. Így rendkívül alapos tudással rendelkezik a korabeli világról és eseményekről. Ezek pedig egy sor esetben, a történelmi hűség maximumával jelennek meg az adott történet kereteként. Mintha Gordianus valóbn létezhetett is volna, a tények maximális tiszteletben tartásával kapunk egy „belső embert”, mi is történhetett bő kétezer évvel ezelőtt.

Közzétéve: 2013. július 15. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr585808895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása