Spíler

Forgatókönyv a világvégére

Közzétéve: 2013. július 08. Szerző: OriginalSpíler

Forgatókönyv a világvégére.png

Gyerekkorom óta szeretem a horrorfilmeket. Kezdetben csak az adrenalin és a késő esti mozizás élménye motivált („csak anyuék meg ne tudják”), ám a felnőttkorhoz érve egyre jobban kezdtek érdekelni a mögöttes mondanivalók például – nagy levegő – a zombifilmekben is.

Hogy mik a zombik? Szerintem az elállatiasodás, ösztönlény szimbólumai a mozifilmekben. Ha jobban belegondolunk, a fogyasztás (táplálékszerzés) az egyetlen lételemük, semmi más. Kizárólag a saját túlélésük vezérli őket, hiszen az állati világban csak az erősebb maradhat életben.

Így van ez a Z világháború című filmben is. A történet szerint egyik pillanatról a másikra emberek millióit támadja meg valamilyen betegség, amitől hirtelen veszettekké (zombikká) válnak. (Ennek egyik előzménye az áldatlan egészségügyi, higiéniai állapotok a harmadik világbeli országokban.)

A film bemutatja, hogy mennyire törékenyek a mai politikai berendezkedések, amikor vesztenivaló nélküli, dühös százmilliók törnek a társadalom józanabbik felére. A Z világháború egyik erős üzenete éppen ez: rádöbbenti a nézőt, hogy egy fenntarthatatlan szisztémában az összeomlás egyik percről a másikra bekövetkezhet. Hogy mi a megoldás? Nem lelőve a film poénját, a cél az, hogy „láthatatlanná váljunk” egy ilyen világban. Mindezt pedig úgy, hogy – a fennálló rendszerrel szemben, de azzal együtt élve – legalább a saját környezetünket megpróbáljuk fenntartható módon berendezni.

Ui.: Az esetleges áthallás napjaink fogyasztói társadalmára minden bizonnyal csak a véletlen műve.

Közzétéve: 2013. július 08. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr675808888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása