Spíler

Így venné vissza Gyurcsány az MSZP-t

Közzétéve: 2016. április 19. Szerző: Edward Blake

busz02-800x400.jpgGyurcsány Ferenc Molnár Gyulát ültetné az MSZP élére. Ezzel a húzással újra egyesíthetné az MSZP-t és a DK-t. A magyar baloldal pedig visszakanyarodna oda, ahol 2008-ban volt.  

Molnár Gyula bejelentkezett az MSZP elnöki posztjára. Programjának első pontja: „Széthúzás helyett teremtsünk egységet”. Vagyis, összefogásra van szükség. Molnár Gyula nem is rejtette véka alá, hogy szorosabbra venné az együttműködést a baloldalon: „meg kell hirdetni a nyitás politikáját a politikai családunk felé. Hiszen mi egy nagy család voltunk, de 2006-ban elkezdtünk veszekedni egymással, és 2010-ben szét is váltunk. Azt szeretném, ha legalább a vasárnapi ebédekre összejönnénk újra, és elkezdenénk beszélgetni. Egy másik a Népszavának adott interjúban állást is foglalt az MSZP és a DK közötti vitában, mely akörül robbant ki, hogy kinek van joga jelöltet állítani a közelgő dunaújvárosi időközi választáson. Az MSZP-elnökjelölt Molnár pedig a DK mellé tette le a voksát: „Vissza kellene térni a tárgyalóasztalhoz, a szocialistáknak pedig visszalépni a DK javára, mert nem hozhatjuk helyzetbe a Fideszt, vagy a Jobbikot.” Ez azért elég meglepő, hisz Molnár éppenséggel nem a DK, hanem az MSZP elnöki székébe készül. Hacsak?! 

Hacsak a két párt ugye nem egyesül a közeljövőben. Ugyanis Molnár Gyula célja valójában nem az MSZP dinamizálása. És még csak nem is Tóbiás József regnáló elnök legyőzése. Az elnöki szék megszerzése csak eszköz ahhoz, hogy az MSZP és a DK újraegyesülhessen, Gyurcsány Ferenc vezetésével.  

Molnár Gyulát és Gyurcsány Ferencet régre visszamenő szoros politikai szálak fűzik össze. Molnár már 2011-ben is ott szundikált Gyurcsány évértékelőjén, amikor a volt miniszterelnök már csak lépésekre volt attól, hogy párttá szervezze a Demokratikus Koalíció Platformot.  

Gyurcsány mindig kiállt Molnár Gyula mellett, amikor a volt polgármestert korrupció gyanújával fogták perbe, akkor is, amikor senki sem hitt „ártatlanságában”. Ahogy Molnár Gyula is mindig kiállt Gyurcsány mellett, az őszödi beszéd után is, amikor még Molnár budapesti MSZP-elnök, Gyurcsány pedig az ország miniszterelnöke volt: „tartsunk ki, és nyerjünk”. Gyurcsány korábban is Molnárt küldte tárgyalni 

Hogy ez ma sincs másként, arról több dolog is árulkodik. Molnár még 2010-ben a már akkor is Gyurcsány-párti Vágó Istvánt kente volna fel az MSZP és az LMP közös főpolgármester-jelöltjének. A DK-hoz közelálló Európa Kávézó blog is Molnárnak szurkol az elnökjelölti harcban: „Negyedik jelöltként Molnár Gyula nevét rebesgetik, aki ugyancsak közös (!) polgármester-jelölt volt Újbudán, és ha Bajnaiék nem indulnak el ellene, akkor ma nagy valószínűséggel újra a XI. kerület polgármestere lenne.” Az állításban persze két tévedés is van: 1. Bajnai az őszi önkormányzati választásokkor már sehol sem volt, 2. az Együtt valóban nem támogatta Molnár Gyulát, de nem is indított ellene jelöltet.  

Arról, hogy komoly zűrzavar lehet az MSZP-ben Tóbiás József eltűnése is árulkodik. Ugyanis egyáltalán nem kommentálta „barátja” Molnár Gyula indulását. Akit nem csak Gyurcsány, de a nagy öregek is támogathatnak.  

Gyurcsány Ferenc kicsit másképp értelmezi az előválasztás fogalmát. Mivel már nem tud több szavazót elszipkázni az MSZP-től, ezért belülről próbálja átvenni a szocialista pártot. Ha Gyurcsány az elnöki székbe ülteti Molnár Gyulát, rövid időn belül egyesítheti a pártot, és kisöpörheti a Mesterházy Attila fémjelezte új generációt, mely 2010 óta irányítja a pártot. És szépen visszarendeződhet minden oda, ahol a magyar baloldal 8 évvel ezelőtt tartott. MSZP és SZDSZ (DK), amikor a farok csóválja 

Közzétéve: 2016. április 19. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr58644962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása