Spíler

A vasárnapi boltzár 3+1 tanulsága

Közzétéve: 2016. április 12. Szerző: Edward Blake

mszp.jpg

Több tanulsága is van a boltbezárás megszüntetésének, ugyanis a jelenség bonyolultabb annál, mint ahogy elsőre látszik. Összeszedtük a vasárnapi boltzár 3+1 tanulságát.

A Fidesz képes felülvizsgálni döntéseit

A Fidesz nem egy esetben vizsgálta már felül döntéseit. Ilyen volt például a választási regisztráció ügye, vagy a gyermekek után járó plusz szavazati jog, avagy az internetadó kérdése. Hasonlóan engedett bizonyos kérdésekben korábban a diákoknak, vagy  most a tanárok egyes követeléseinek is. Tehát nem egyedi esetről van szó, csak éppenséggel a korrigálás sosem érdekes, legalábbis három napnál tovább biztosan nem. Pont erre a sorsra jut majd a boltbezárás is, két-három hónap múlva már senki sem fog rá emlékezni. Ahogy az MSZP nagy NVI-s ügyére sem.

Nincs fideszes vizitdíj

A Fidesz csak az olyan kérdések esetében hátrál meg, amelyek nem pártpolitikai alapon osztják meg az embereket. Ha egy ügynek táborokon átívelően nincs támogatottsága, akkor azt kár erőltetni. Ezt hívják pragmatikus, más helyeken demokratikus politizálásnak. A szocialisták idejében nagyon hasonló intézkedés volt a vizitdíj. A baloldali pártok azonban képtelenek voltak felismerni mindezt, és nem voltak képesek a korrekcióra. Bele is buktak.

Az MSZP és az ellenzék megint a multik oldalára állt

A szocialisták megint a multik oldalára álltak. Míg a kormány a kisboltoknak akart elsősorban kedvezni a vasárnapi pihenőnappal, addig a szocik pont a Tesconak és a hasonló nagy láncoknak kampányolt - valójában. A kínos az egészben az, hogy Nyugat-Európában pont a baloldal és a szakszervezetek kampányolnak azért, hogy még jobban kiterjesszék a vasárnapi zárva tartást és ezzel pihenőnapot biztosítsanak a munkavállalóknak. Itthon mindez pont fordítva történt. Magyarországon lehet, hogy az emberek utálták a vasárnapi zárvatartást, de a szektorban dolgozók nagyon is mellette voltak. És ők hagyományosan nem a Fidesz bázisát erősítették. Na most az emberek pár hónap múlva nem fognak emlékezni arra, hogy valaha is zárva voltak vasárnap a boltok, a munkavállalók azonban igen, mivel a vasárnapokat így otthon a családjukkal tölthették. Vagyis az MSZP saját táborából hasíthatott ki egy darabot. Ügyes!

Tóbiás pürrhoszi győzelme

Tóbiás győzött, a sikeres népszavazási kérdés benyújtásával a kormány meghátrált és a boltok ki fognak nyitni vasárnap.  Azonban kérdéses, hogy mindezt a párt tagsága is így gondolja-e majd, hisz rohamosan közeleg az MSZP kongresszusa és egyre több hang hívja Botka Lászlót első embernek, de a több szocialista politikus is ambicionálja az indulást.

Az MSZP valójában elvesztette ezt a meccset. Ugyanis a Lopásgátló népszavazást képtelenek lesznek olyan népszerű témává tenni, mint a vasárnapi boltbezárás volt. A Fidesz egy nagyon fontos kampánytémát csavart ki az ellenzék kezéből.

Közzétéve: 2016. április 12. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr208589840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása