Spíler

Ilyen lesz Budapest éveken belül - rá sem fogsz ismerni a fővárosra

Közzétéve: 2016. február 24. Szerző: OriginalSpíler

1743526_640473239343382_268556523_n.jpgRá sem lehet majd ismerni a városra, annyi dolog újul meg a közeljövőben. Itt van a fejlesztések listája, görgesd végig, ha tudod. 

 MEGÚJUL A DUNA-PART 

Hamarosan indul az egyik legfontosabb budapesti fejlesztés, ami tovább emelheti majd az eddig sem gyenge Budapest-élményt. A pesti alsó rakparton az irányonkénti egysávos autósforgalom, a teherforgalmi korlátozás és a parkolás átszervezése lehetőséget teremt a zöldfelületekkel tagolt sétány és kerékpárút kialakítására. A kivitelezés várhatóan 2017-ben indul. Az első díjat a Korzó Tervezési Stúdió nyerte ezzel a tervvel.

 AZ ÚSZÓSPORT ÚJ SZÉKHELYE: A DAGÁLY 

Budapest 2017-ben rendezheti meg a vizes vb-t, ráadásul a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is. Utóbbi miatt úgy döntöttek, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is.

 AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM TELJES REKONSTRUKCIÓJA 

800-kdsvzf-5.jpgElindul az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is. Új szárnyat is kap az épület, így az eddiginél is szebb lesz a város legmenőbb szecessziós műremeke. 2018 első felében készülhet el a teljes műemléki rekonstrukció és az új szárny. A múzeum területe és a kiállítótér az átalakítással jelentősen nőni fog.

 MEGÚJUL A BUDAI VÁR 

varlatvany.jpgA Hauszmann Terv keretében újjáépül a II. világháború után a kommunisták által lebontott Lovarda a Budai Várban. Szintén visszaépítik a Stöckl-lépcsőt és a Főőrségi épületet is, mely a háborúban szerzett végzetes találatot, felújításra kerül továbbá Karakas pasa tornya is. Ezzel a Vár kezdi visszanyerni régi formáját, már csak a Honvéd Parancsnokság épülete hiányzik.
varlatvany3.jpg

penzugyminiszterium.jpgRégi állapotára állítják vissza ugyanis a Pénzügyminisztérium épületét is a Szentháromság téren, melyben jelenleg a Magyarság Háza működik. A Pénzügyminisztérium gyönyörű épülete szintén a világháború alatt kapott találatot, azonban most visszanyerheti eredeti pompáját. Ráday Mihályt megszégyenítően drukkolunk, hogy így legyen. Jelenleg még sajnos így néz ki:persp3_k-1-1024x651.jpg

 FÖLDALATTIVAL A VIGADÓIG 

latv-vigado-cam01-f-01-140804.jpgA kontinens első metrója is megújul hamarosan, sőt elvileg meg is hosszabbítják a Vigadóig, így lehetővé válik a 2-es villamosra való könnyű átszállás, másik irányban pedig a váci-esztergomi vasútvonalig nyúlik majd a vonal. 

 FELÚJÍTJÁK A 3-AS METRÓT 

10572475_67060f16a49c9f725ccb051d9d3ec3e2_wm.jpg2019-re kész lesz a 3-as metró felújítása is, melyet több szakaszban végeznek el. Sajnos új kocsik nem lesznek, viszont a felújított metrók első darabjait már idén igénybe vehetik az utazók. 

 ÚJJÁSZÜLETIK A RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA 

8592591_80529722edbd773138eaa9bdd7fb7970_wm.jpgHárommilliárd forinttal támogatja a kormány az Együttélés Háza nevű projektet és a zsinagóga rekonstrukcióját.

 MEGSZÉPÜL A MTESZ-SZÉKHÁZ 

A leánykori nevén Magyar Kereskedelmi Kamara székháza (MTESZ-székház) sokakat megosztó épület. A mára elavult irodaház újjá formálására tavaly szeptemberben ötletpályázatot írtak ki. A pályázaton kiváló és elég megosztó terveket is díjaztak.

 ÚJ PUSKÁS STADION 

Már megkezdődött a Puskás Stadion bontása és hamarosan elkezdődhet Magyarország legnagyobb építkezése, amelynek végén egy XXI. századi, modern, 65 ezres aréna születik meg, amely karakterében a Népstadiont is felidézi majd. Bármilyen futballeseményt, így világbajnoki vagy Bajnokok Ligája-döntőt is meg lehet majd rendezni itt.

 1-ES VILLAMOSSAL A KELENFÖLDI PÁLYAUDVARIG 

06_caf_mo.jpgMég 1992-ben beszélt először arról Demszky Gábor, hogy át kellene vezetni az 1-es villamost Budára. A Lágymányosi hidat már eleve így alakították ki, a megvalósulásra azonban 13 évet kellett várni. Tavaly végre átgördültek az első szerelvények a Rákóczi hídon, 2020-ig pedig a Kelenföldi pályaudvarig fog érni a villamos pálya. A további tervek között szerepel, hogy az 1-es északon a Bécsi útig érjen.1-es-villamos-budan_terkep.jpg

 MOSZKVA TÉRBŐL SZÉLL KÁLMÁN TÉR 

szel5.jpgVéget ér a Széll Kálmán tér kálváriája, 2016-ban végre birtokba vehetik a budai polgárok. Bár Kóka János még 2006-ban mandátumát tette arra, hogy felújítja a Moszkva teret, ez csak idénre lesz kész. A felújítás során megújul a metrókijáratot takaró legyezőépület is és a tér közlekedése úgy kerül kialakításra, hogy helyet kap rajta a majdani Fogaskerekű végállomása is.szel2.jpg

 FOGASSAL A SZÉL KÁLMÁN TÉRIG ÉS A NORMAFÁIG 

f3.jpgTeljesen megújulhat a fogaskerekű, melynek nyomvonalát mindkét irányban is meghosszabbítaná a főváros. Ezzel a fogas elérné a Széll Kálmán teret, a másik irányban pedig a Normafát. A meghosszabbított 60-as villamos így hatékonyabb és környezetbarátabb lenne, mint a 21-es busz és a fogaskerekű végre visszanyerné régi fényét és remélhetőleg az utazóközönség és visszatérne a vonalra.

 MEGSZÉPÜL A NORMAFA 

normafa_1_utem11.jpgHa már szóba került a Norma, itt nincsenek kiugró tervek. Egyszerűen csak turistajelzések, játszóterek és utcabútorok szépülnek meg. Az első ütem már el is készült.

 PALATINUS STRAND 

Megkezdődött a margitszigeti Palatinus Strandfürdő műemléki rekonstrukciója és bővítése is. A különleges értéket képviselő, főbejárati épület homlokzatát az eredeti Bauhaus tervek szerint újítják fel.

 ELFELEDETT KINCS: GÜL BABA TÜRBÉJE 

accamera8_20150511.jpgA II. kerület egy elfeledett rejtett kincsét is visszakapja a város. A Rózsadomb tetején lévő török emlékhely 2017-re visszanyeri régi pompáját, mivel a magyar és a török kormány közös újítja fel a síremléket. Gül Baba türbéjén pedig a jövőben nem csak a muzulmán szerzetesre lehet majd emlékezni, hanem az épületben múzeum és kávézó is várja majd a látogatókat.

 RÉGI FÉNYÉBEN A KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM 

Ez az egyik kedvenc fejlesztésünk. A Városligetet ért 1944. júliusi és szeptemberi bombatámadás következtében az épület jelentősen megsérült, a tető közel 35 százaléka leomlott. A múzeum jelenlegi állapotát csak az 1964 -1965. évi újjáépítések során érte el - erősen megcsonkított formában. Végre visszanyerheti eredeti fényét az épület.

 MAGYAR ZENE HÁZA 

A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, egy jelenleg beépített területen, a volt Hungexpóhoz kapcsolódó, elhagyatott, bontásra ítélt irodaépületek helyén.

 NEMZETI GALÉRIA 

A PECSA helyén épülő, japán tervek szerint készülő Nemzeti Galéria igazi emblematikus épületévé válhat Budapestnek.

 BOZSIK STADION 

A Honvéd új stadionjának fejlesztése és bővítése a hírek szerint 2016 második felében kezdődhet meg.

 HIDEGKUTI STADION 

Újjáépül a Hungária körút mellett található Hidegkuti Stadion is. Az MTK új arénáját a neves BORD Építész Stúdió tervezte.

 EIFFEL-CSARNOK 

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok. Az acélszerkezetű csarnok 1886-ban épült fel az Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János tervei szerint. A kőbányai vasúti épület a teljes körű rekonstrukció után az ország egyik legfontosabb komolyzenei központja lesz. 

 MTA HUMÁN TUDOMÁNYOK HÁZA 

A Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai már 2014-ben megkezdődtek a Ferencvárosban, és idén birtokba is vehetik az MTA kutatói.

 BIONIKAI INNOVÁCIÓS KÖZPONT 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködésével jön létre a Bionikai Innovációs Központ (BIK). A cél az, hogy a központ egyben katalizátora legyen a környezetében kialakuló Bionikai Ipari Parknak, amely alapvetően szintén a Klinikák és a Központ közelében épül fel.

 ÚJ EGYETEMI ÉPÜLETET ÉS KOLLÉGIUMOT KAP A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen több fejlesztés is zajlik. Felújítják többek között a történelmi lovardát és a hozzá tartozó istállókat is, melyek részben nyitottak lesznek a nagyközönség számára is. De nemcsak a lovarda, hanem az egész Orczy-kert megújul a projekt végére. Az Üllői úton épült föl az egyetem új oktatási épülete, melyet hamarosan átadnak. Új kollégium is épül, mely hatszáz hallgatónak biztosít modern szállást.

 ÚJ ÉPÜLETEKET KAP A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM 

A MOME hosszú távú fejlesztési programja 2017-re, két ütemben valósulhat meg. A beruházás első lépéseként egy három részből álló épületkomplexum, a Technológiai park (Műhelyház, Műteremház, Médiaház) épül fel.

 ORSZÁGOS MÚZEUMI RESTAURÁLÁSI ÉS RAKTÁROZÁSI KÖZPONT 

A Liget Budapest projekt részeként épül korszerű raktározási és restaurálási központ a Szépművészeti Múzeum közelében. Az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) több nagy budapesti múzeum működésében nyújt majd segítséget.

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a főváros olyan fejlődési ciklus előtt áll, mint az 1848-1849-es forradalmat követő kiegyezést követően, de az egészen biztos,hogy olyan jelentős változások előtt áll Budapest, melyek újra feltűzhetik a világtérképre. Így "gyűlöli" hát az Orbán-kormány a fővárost, mi lenne, ha szeretné?!

Közzétéve: 2016. február 24. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr738413844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása