Spíler

A Politico az év emberének választotta Orbán Viktort

Közzétéve: 2015. december 02. Szerző: OriginalSpíler

image_3.pngA brüsszeli hetilap különszáma, a Politico 28 az év emberének választotta Orbán Viktort. A Politico listája azt a 28 embert gyűjtötte össze, akik felpezsdítik és alakítják az európai közéletet, és akikre a jövőben is érdemes lesz odafigyelni. A kiadvány arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki a legszembetűnőbb ember az Európai Unió 28 tagállamában, Ausztriától az Egyesült Királyságig.

Orbán Viktort nem lehet nem észrevenni – kezdi a magyar miniszterelnökről szóló írás. A legtöbb ember vagy szereti őt vagy sem, de az ő esetében a közöny nem opció. A kiadvány szerint Orbán politikája az új norma Európában. Az ő politikájának a vonásait lehet megtalálni a francia a Nemzeti Fronttól kezdve a spanyol Podemosig, Lengyelország új konzervatív vezetőinél, az olasz Matteo Renzinél, a brit konzervatívoknál, de még az amerikai republikánus elnökjelöltnél, Dunald Trumpnál is.

A Politico kiemelte, hogy az Unió és a legnagyobb tagállamok vezetőinek nehezére esett, de végül el kellett elismerniük, hogy Orbán volt az, aki mindvégig tartotta magát az érvényes szerződésekhez. "A határok védelme nemzeti felelősség (...) Az államoknak meg kell védeniük a határaikat. Én nem hiszek az európai megoldásban" - idézi a lap Orbánt. A Politico szerint Orbán a fősodrú jobboldali politika új ígérete.

Orbán élenjárónak számít, az ő felfogása a nemzeti szuverenitás kompromisszumok nélküli védelme és bizalmatlanság Európa uralkodó intézményeivel szemben. A cikk szerint gazdasági populista, aki az erős állami szerepvállalást támogatja és egyben szociális konzervatív is. A keresztény értékeket tartja szem előtt és világosan megfogalmazza megvetését a nyugati társadalmakban uralkodó állapotokkal szemben. Orbán lenézi a liberális elitet, a médiát és a kapzsi bankárokat is. Véleménye szerint az európai országok 90 százalékában szakadék van a nép véleménye és az elit politikája között.

A brüsszeli lap nem hagyja ki a szokásos hasonlatát a putyinizmussal és a törökországi erdoganizmussal sem. A cikk szerint Orbán ezeknek a „felhígított” változata: „nem nyíltan tekintélyelvű és nagyjából összhangban van az uniós normákkal”.

A Politico szerint a november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően még több ember fog beállni Orbán Viktor mögé, és ahogy az európai politika egyre inkább jobbra tolódik, a bevándorlókkal szembeni hozzáállás is tovább fog keményedni. A cikk zárógondolata szerint Orbán politikája „szembetűnő, hatékony … és ragályos.”

Közzétéve: 2015. december 02. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr818132734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása