Spíler

Gáz volt a 20 éves szerződés

Közzétéve: 2015. február 18. Szerző: Edward Blake

kep.jpgA következő 3 évben még nem tudunk kilépni a gázszerződésből, de legalább nem kell egy összegben azonnal kiperkálni a fel nem használt gázmennyiséget, mely akár ezer milliárddal is megterhelte volna a költségvetést.

 

Azt hallgattuk napok óta, hogy jól térdre kényszeríti Orbánt Putyin egy új hosszú távú gázszerződéssel. Majd jött a szinte egyöntetű (ál)meglepődés – miközben utólag mezei sajtóblöffnek tűnik ez az egész „új megállapodással kötik meg Magyarországot hetven évre” c. mizéria. Még köztünk élnek viszont a szadeszos és szoci felelősei az előző szerződésnek – őket végre megböffiztethetnék a korábbi megállapodásról a hazaárulás miatt aggódók.

Magyarország felértékelődött geopolitikailag

Kelet-Közép-Európa és ezzel együtt Magyarország az elmúlt hónapokban felértékelődött geopolitikai szempontból. Jól mutatja ezt, hogy Európa két legnagyobb hatalma is Budapesten járt az elmúlt hetekben. A látogatásokat ellenzéki részről kormánybuktató várakozások előzték meg, ennek ellenére nem ilyen hangulatban zajlottak a tárgyalások. A felfokozott hangulatot rövid úton csalódottság követte, miközben kétszer is világpolitikát kapott az arcába az egyszeri magyar tévénéző.

Szabadulás a 20 éves béklyóból

A Kelet-Nyugat vita miatt kevés szó esik arról, hogy az Orbán-kormány milyen komoly kötöttségeket örökölt meg az elődeitől. Ilyen volt a magas hiteladósság, az IMF-hitel visszafizetése, de ilyen volt az 1995-ben a Horn-kormány által kötött magyar-orosz gázszerződés is. Ennek a szerződésnek a feltételein sikerült tegnap könnyíteni. „Továbbra is fennmarad az orosz-magyar gázipari együttműködés, de hazánk számára jóval kedvezőbb feltételekkel” - mondta tegnap Kaderják Péter energetikai szakértő, a Corvinus Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádióban. „Jelentős eredmény az is, hogy az 1996-os szerződésben foglaltakkal ellentétben Magyarország nem kényszerül majd arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget is kifizesse.” Érdemes lenne kiszámolni a szakiknak, de ez akár több ezer milliárd forint (!) azonnali kifizetését is jelenthette volna, míg ha a maradék gázt piaci áron vehetné át az ország, az több százmilliárd forintos megtakarítást eredményezne.

Egyensúlyozás és verseny

A következő 3 évben tehát még nem tudunk kilépni a gázszerződésből, de legalább nem kell egy összegben azonnal kiperkálni a fel nem használt gázmennyiséget. Ha pedig ezt felhasználtuk és megépül végre a horvát és a lengyel interkonnektor is, akkor az orosz gáz jelentős versenytársakkal találná szemben magát és így javulnak a magyar alkupozíció. Magyarországnak nem érdeke, hogy kizárólag az orosz gáztól függjön, az azonban igen, hogy ha nincs más lehetősége, akkor az orosz gáz biztonságos csatornán jusson el az ország területére.

Európa összekapcsolása

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is akkor folytatna következetes és felelős politikát, ha végre megvalósítaná Nyugat és Kelet-Európa összekapcsolását. Amely nem csak autópályákat és vasútvonalakat jelent – bár a Baltikumban ez sem megoldott – hanem gázvezetékeket is. Az egész térség örömmel venné, ha nem csak papírokat gyártanának és magukkal lennének elfoglalva a brüsszeliek, hanem végre idekoncentrálnának egy kicsit. Alig várja itt mindenki a norvég meg az amcsi gázt, de Magyarország ahhoz kevés, hogy egyedül megvalósítson ilyen projekteket. Ellenben álságos az a politika, amely levágja Kelet-Európát az orosz gázról, de alternatívát nem kínál. 

Közzétéve: 2015. február 18. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr287185569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása