Spíler

A LÉT elviselhetetlen könnyűsége

Közzétéve: 2015. február 16. Szerző: Edward Blake

Zuglóban bevezették a LÉT-pénzt, vagyis a garantált alapjövedelmet. A Párbeszéd Magyarország pedig javasolja, hogy terjesszék ki az egész országra a LÉT-et.

Mi a LÉT?

Röviden: pénz alanyi jogon, munka nélkül. Vagyis, akinek nincs jövedelme, ahhoz alapból hozzávágnának egy bizonyos összeget és ehhez az égvilágon semmit sem kellene tenni. Hogy ez mennyi lenne, arról eltérőek a vélemények. Az összegek koncepciónként és pártonként változnak. Az azonban világos, hogy a LÉT országos bevezetése jelentősen megterhelné a költségvetést, számítások szerint 500-800 milliárd forinttal, de vannak olyan becslések is, amelyek elérik a több mint 1000 milliárdot – ez az összeg felér a banki elszámoltatás összegével. Amellett, hogy horribilis az összeg, mégis milyen eladósodáshoz vezetne ez az eszetlen pénzköltés?

Miből jönne össze a PM számításai szerint ez az összeg?

Kisebb állam: értsd privatizálni kell az állami vagyont.

Több kulcsos SZJA: értsd a középosztály újabb megsarcolása

Eszetlen pénznyomtatás

A PM javaslata szerint Zuglóban a gyermekeknek havi 25 ezer forintot, a felnőtteknek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának. A LÉT-pénz segítené a munkahelyteremtést és jelentősen javulnának a szegénységi adatok. És mi lenne az inflációval? Ha ennyi pénzt nyomtatnánk, vajon mennyivel értéktelenedne el a pénzünk? Erre sajnos nem tértek ki a zöld politikusok még egy nyilatkozatukban sem. 

Zuglóban meg lehet élni 26 ezer forintból?

Zuglóban persze nem voltak ennyire bátrak. Nem teljesen értjük, hogy az a párt, amelyik elsőszámú szlogenjévé tette, hogy „nem lehet Magyarországon 47 ezer forintból megélni”, az most miért látja jónak a 26 ezer forintos alapjövedelmet? Ha 47 ezer forint semmire sem elég, akkor mire elég a 26 ezer forint?

De mintha nem ezzel kezdte volna a XIV. kerületben Karácsony Gergely. Mivel akkor is? Ja igen a saját fizetésének a megemelésével.

A  „NEKEM AZ JÁR” régi populista kultusza

Nagyon szomorú, hogy egy modern progresszív párt továbbra is az egyik legkárosabb magyar beidegződést: hogy nekem az JÁR. A jövedelem nem jár, hanem azért meg kell dolgozni. Persze nem meglepő, hogy ezzel a hihetetlenül populista intézkedéssel kampányol a PM, hisz jelenleg a támogatottságuk nem mérhető.

Ha már egyszer elindultunk a segély helyett munka irányába, akkor ne forduljunk vissza.

 

Közzétéve: 2015. február 16. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr477179883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása