Spíler

Tényleg elszigetelték Putyint?

Közzétéve: 2015. február 05. Szerző: NigelF

renzi_putin.jpgA magyar liberális médiából napokig azt hallgattuk Putyin „nemkívánatos személy” lett Európában, magára valamit is adó európai vezető márpedig ilyen emberrel nem találkozik. Erre fel Francois Hollande francia elnök Angela Merkel német kancellárral együtt pénteken Moszkvába utazik. Putyin igazából az ukrán helyzet élesedése óta is egy csomószor találkozott európai vezetőkkel.

Érdemes sorra venni Putyin és az uniós vezetők főbb megbeszéléseit. Kezdjük ott, hogy a Krím-félsziget visszacsatolása óta négy alkalommal európai országokba is ellátogatott. Tavaly júniusban például Franciaországba utazott a normandiai partraszállás évfordulójára szervezett megemlékezésre. Itt kétoldalú tárgyalást folytatott a francia elnökkel, a német kancellárral és David Cameron brit miniszterelnökkel is.

Putyin elnöki látogatásokat is tett tavaly: járt Ausztriában és Szerbiában. Bécsben az osztrák köztársasági elnökkel, valamint Werner Faymann kancellárral tárgyalt. A megbeszéléseken ráadásul elsősorban az Oroszország és Ausztria közötti gazdasági kapcsolatokat, ezen belül a Déli Áramlat gázvezetéket érintő – akkor még aktuális – kérdéseket vitatták meg. Putyin még egy előadást is tartott az Osztrák Gazdasági Kamarában. Októberben pedig az orosz elnök volt a díszvendég Belgrád felszabadításának 70. évfordulóján, és tárgyalt a szerb elnökkel és Vucsics kormányfővel. A témák között itt még szerepelt a Déli Áramlat gázvezeték építése, de szóba került a szerb vasúthálózat korszerűsítése, különböző orosz befektetési lehetőségek és az Oroszországba vámmentesen szállított szerb termékek listájának bővítése is. Putyin Belgrádból közvetlenül Milánóba, az ASEM-csúcsra repült, ahol tárgyalt Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, az osztrák kancellárral és a japán miniszterelnökkel is. Érthető, hogy Soros György szabadcsapatai Milánóban nem szerveztek tüntetést Putyin ellen, Renzi kormányfőt az örökifjú bróker akár személyesen is lecseszhette a gonosszal való találkozó miatt: egy közös barátjuk miatt ugyanis kebelbarátok ezeregy éve.

Hollande egyébként decemberben is találkozott már Putyinnal Moszkvában, ami valószínűleg nem független a két ország közötti üzleti kapcsolatoktól, lásd a Franciaországban gyártott Mistral osztályú helikopterhordozó esetét. Ehhez hasonlóan a német gazdasági érdekek is közrejátszhatnak abban, hogy Merkel csak januárban (!) már háromszor tárgyalt Putyinnal telefonon.

Tehát a magyar miniszterelnök és az orosz elnök találkozója előtt csak fél Európa vezetői tartottak megbeszélést Putyinnal. Az elszigeteltség földrajzi koordinátái pedig a következők: Normandia, Milánó, Bécs. Ja, és az megvolt, hogy Merkel kései órákban hat órán keresztül tárgyalt Putyinnal egy ausztráliai szállodában?

 

Közzétéve: 2015. február 05. Szerző: NigelF

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr207144691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása