Spíler

Gáz, gáz, gáz - Mi van a hisztérián túl?

Közzétéve: 2014. szeptember 30. Szerző: OriginalSpíler

pipe.jpg

Magyarország elzárta a gázcsapokat. Ártatlan ukránok tízmilliói szenvednek majd fagyhalált a könyörtelen putyinpincsi Orbánisztán húzása miatt. Végső szakítás a Nyugattal. A felvilágosult hazai és nemzetközi sajtóban nagyjából ez volt a hangulatlenyomata annak a ténynek, hogy Magyarország felfüggesztette a gázszállításokat Ukrajna irányába.A hisztérián túl, kíváncsiak voltunk a valós helyzetre. Utánajártunk.   

1. Magyarország májustól kezdve több hónapon át – a szállítások szokásos irányát megfordítva – biztosított gázt Ukrajnának. Ha úgy tetszik, szívességet tettünk. Történt ez annak ellenére is, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodások általában tiltják a gáz továbbadását. Vélhetően a magyarokkal kötött szerződésben is így van ez.

2. A szolidaritásra megaérzékennyé vált nyugat-európai országokból egyetlen gázmolekula sem érkezett Ukrajna megsegítésére, mint ahogy a magyar tárolókat sem töltenék fel karitatív alapon. A Brüsszelben megálmodott egységes energiapolitikából sajnos a gyakorlatban még semmi sem látszik. Pedig Magyarország nagy híve lenne ennek, nem rajtunk múlik, hogy jelenleg nincs ilyen.

3. Teljesen okés egy ország azon törekvése, hogy feltöltse a saját gáztárolóit, főleg, ha a saját termelése a zérót nyaldossa felülről. Az LMP is jobb, ha megbékél ezzel, bár ma még az ukrán állampolgárokért aggódik. A feltöltött magyarországi tárolók nem mellékesen pár környező ország ellátási gondjain is segíthetnek, így nem csak a mi érdekünk a gyorsított töltés.

4. Lengyelország, amely szintén tavasz óta szállított Ukrajnának, két hete szintén felfüggesztette az ukrajnai szállításokat, mert csökkent az oroszok felől érkező vezeték nyomása.

5. Ukrajna és a kelet-közép európai államok úgy általában nem lennének ennyire kiszolgáltatva a Gazprom hangulatingadozásának, ha akárcsak egy arasznyi előrelépés lenne a horvátországi LNG-terminál ügyében. De sajnos nincs. Ez sem Magyarországon múlik. 

6. Nem a Magyarországról érkező korlátozott kapacitású vezeték fogja megoldani Ukrajna gázellátását, hanem a közvetlen, Oroszországból érkező stabil import. De leginkább egy EU-orosz-ukrán háromoldalú megállapodás. Ez utóbbira egyre több esély van.

+1. Külön érdekesség, hogy a Magyarországról Ukrajna felé csorgatott gázzal sem a kijevi árvaházakat fűtötték.  A Magyar Narancs múlt heti számában Jenei András, a Méltányosság Politikaelemző Központ energetikapolitikai elemzője az alábbiakat nyilatkozta: "A Magyarországról Ukrajnába eladott gáz iparági pletykák szerint egy magyar kereskedőtől jut el egy ukrán nagyvállalkozóhoz, aki a Kárpátok túloldalán működő vegyi üzemeit látja el azzal."

Értjük mi, hogy a balos magyar sajtónak sokkal egyszerűbb a nettó hisztériakeltés, mint az utánajárás, azonban nem árt néha megnézni azt is, hogy mi van az üveghegyen túl. Nem csak az üvegvisszaváltó.

Közzétéve: 2014. szeptember 30. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr116747387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása