Spíler

12 érdekesség a forradalom és szabadságharcról

Közzétéve: 2014. március 14. Szerző: Hattori

spiler_marc.png

Összegyűjtöttünk 12 érdekes dolgot az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A forradalmárok is csak emberek voltak, akik az adott történelmi pillanatban rendkívülit hajtottak végre.

1. Táncsics Mihály soha nem volt fogoly a Táncsics-börtön néven elhíresült épületben. Mivel úri fogoly volt, ezért egy utcai szobában raboskodott, ahol bedeszkázták az ablakot.

2. A forradalmat megelőző magyar reformkor kiemelkedő alakja Széchenyi István huszonéves arisztokrataként elfogulatlanul udvarolt akár férjes asszonyoknak is. Első nagy szerelmes Caroline Meade volt, aki nem mellesleg bátyjának, Széchényi Pálnak a felesége és egy kisfiú, Széchényi Andor édesanyja volt.

3. A pestiek életét nem csak a március derekán kirobbant forradalommal együttjáró politikai feszültségek árnyékolták be. Ekkorra gyűrűzött be az Angliából kiindult túltermelési válság hatása is. A március közepén Pesten lezajlott József-napi országos vásár megfigyelői döbbenten tapasztalták, hogy kizárólag csak a nemzetiszínű pántlikákból kelt el a piacra dobott teljes készlet.

4. A termelőiparnak egyetlen ága volt csak, amely sikeresen birkózott meg a válsággal, sőt a forradalom tavaszán éppen hogy fellendült a nyomdaipar, amelynek jót tett a cenzúra megszűnte. A politikai fejlemények iránti érdeklődés a lapok számának és példányszámának növekedését vonta maga után. A szolgáltatóiparnak szintén akadt egy ága, amely képes volt átvészelni a válságot: a prostitúció.

5. Amikor a márciusi ifjak nyomdába vitték a 12 pontot, Landerer kérte, hogy mutassák meg neki a cenzori bélyegzőt. Ám mivel ilyenjük nem volt, már éppen elkullogtak volna a nyomdától, amikor Landerer odasúgta az egyik forradalmárnak, hogy "Foglalják le az egyik gépet!". Ekkor az "E sajtót a nép nevében lefoglaljuk!" felkiáltás mellett a fiatalok beözönlöttek az épületbe, és kinyomtatták a 12 pontot. Landerert a látszat kedvéért - és saját kérésére - azért bezárták az irodájába, nehogy baja legyen a történtekből.

6. Vasvári Pál, a forradalom egyik vezetője egy csöppet lekéste az eseményeket - a korabeli nők imádták őt, ezért délelőtt az utcára vonulás helyett inkább elugrott egy kis szerelmi légyottra.

7. A háromszínű zászlót, trikolórt Európában a francia forradalom tette divatossá. A párizsi események ihlették meg Szendrey Júliát, Petőfi feleségét is, amikor 1848. március 15-én megvarrta és Petőfi mellére tűzte a ma ismert kokárdák első példányát, de elbökte, mert a magyar színsorrend helyett az olasz figyelhető meg rajta. 1848 március 15-én egyébként a forradalmárok jó része helytelen kokárdát viselt.

8. A forradalom nemzetközi hírnevében a legnagyobb szerep Petőfinek jutott (ami persze sokakat sértett meg hiúságukban). A német “Magazin der Litteratures Auslandes” nem sokkal ezután megjelenő számában hosszú tanulmányt szentelt Petőfi bemutatásának, melyben külön érdekesség, hogy a legnagyobb figyelmet az kapta, hogy “Petőfi koponyája igazi avar koponya”, illetve ezen, és “egész lényén a keleti faj ruganyossága érezhető”. A párizsi Le Journal mindenféle elemzés helyett francia fordításban közölte a Nemzeti Dalt.

9. Kevésbé ismert tény a nők bátor helytállása a szabadságharcban. Bányai Júlia A harci cselekmények kitörése után korábban elhunyt férje nevén, férfiruhában jelentkezett a honvédseregbe. Nemcsak a fegyveres harcokban vett részt, hanem – francia nyelvtudása révén – az osztrák és az orosz hadseregnél gyakran kémkedett is, táncosnő szerepében. Bem József altábornagy katonai kitüntetéssel jutalmazta hírszerző tevékenységét.

10. A forradalom leverése után 1849 augusztusában Bem Törökországba menekült. Az orosz kormány a menekültek kiadását követelte Isztambultól, amire a köztük kötött legutolsó békeszerződés miatt az Oszmán Birodalom kötelezettséget vállalt – kivéve, ha a menekült áttért a mohamedán hitre. A magyar és lengyel emigránsok körében nagy vita bontakozott ki erről. Kossuth Lajos, és Mészáros Lázár is ellenezte ezt, Bem azonban – Guyon Richárddal, Kmety Györggyel és mintegy 216 magyar, 7 lengyel és 15 olasz társával együtt gyakorlati alapon foglalt állást, és áttért az iszlámra, felvette a Murad nevet.

11. Görgey Artúr tábornokot eredetileg hidegen hagyta a katonaság - vegyészetet tanult, és igen kiemelkedő kémiai tanulmányokat is írt; apja hatására lépett be a hadseregbe.

12. A fiatalkori Kossuth Zemplén megyei ügyvédi karrierjét 1831-32-ben az ún. árvapénz-ügy törte meg. A vádak szerint Kossuth a rá bízott Reviczky árvák vagyonát gondatlanul kezelte.  Az ő feladata volt a Reviczky árvák borainak eladása, melyet a vádak szerint áron alul adott el. A megyei közgyűlés végül elmarasztaló határozatott fogadott el Kossuthtal szemben.  

Közzétéve: 2014. március 14. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr25859850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása