Spíler

A köztársaságielnök-választás legnagyobb vesztese a Jobbik

Közzétéve: 2017. március 14. Szerző: Flamand

A legjobban mégis Majtényi Lászlón szórakoztunk. A baloldal jelöltje karikatúraszerűen idézte meg az 1990-es évek liberális dogmatizmusát. Az Iványi Gábor és Gulyás Balázs társaságában megjelent Majtényi László pontosan azt hozta, amit várhattunk tőle, csak kicsit még esetlenebbül.

A baloldal – pontosabban Soros György – jelöltjének mondandója könnyen összefoglalható: vissza kell térni az 1989-es rendszerváltozáshoz. Majtényi nem hiába érez nosztalgiát, tényleg ez az időszak volt az SZDSZ fénykora. A liberális dogmák hívei ekkor gyakoroltak talán legnagyobb hatást a közéletre. Később csak a zsarolópotenciál és a lassú hanyatlás maradt. Majtényi is nosztalgiával idézte fel azt a kort, amikor az „értelmiségiek” a nép beleszólása nélkül alakíthatták az ország sorsát. Majtényi a beszédében azt a világot szépítette, sőt idealizálta, ahol a magyar komprádorok – elsősorban az SZDSZ és az MSZP – minden fontos pozíciót elfoglalva, a médiát leuralva és a náciveszéllyel kapcsolatos álvitákat generálva az ország 90 százalékát külföldi kézre játszhatták. Lehet, hogy a Medgyessy-szerű esetlenség miatt a beszéde inkább szánalmas és megmosolyogtató volt, mintsem vérlázító, de ha valaki elgondolkodik a beszéd a tartalmán is, akkor joggal szorul a keze ökölbe.

A nap nyertese Áder volt, aki megmutatta, hogy még ebben az országban is – ahol ennyire centrifugális erők határozzák meg a politikát – lehet olyan ügyeket keresni, amelyek mind a 12-13 millió magyart összekötik. A nap legnagyobb vesztese a Jobbik volt, amely komoly taktikai vereséget szenvedett el a baloldaltól. A balliberális világ legalább fel tudott mutatni egy elnökjelöltet, még ha meg is van az ország nagy részének a véleménye róla. A Jobbik azonban lassan senkit se tud felmutatni Vonán kívül. Morvai Krisztinát már régen ejtették. A Jobbik frakció tagjait egyelőre sikerül becsicskítania Vonának, de ott meg nem ülnek olyan karakterek, akik akárcsak szóba jöhetnének elnökjelöltként. A Jobbik láthatóan nem tud felmutatni olyan személyt, aki potenciális elnökjelölt lehetne, de akkor hogyan akarnak így kormányozni?

Közzétéve: 2017. március 14. Szerző: Flamand

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr2712336961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása