Spíler

Öt pontban arról, hogy miért volt óriási öngól a bojkott

Közzétéve: 2016. október 04. Szerző: Bárczi Benő

owngoal_47485.jpg

Az ellenzék ujjong, mert eredménytelen lett a népszavazás. Az eufória azonban hamar elillan és jönnek a kijózanító hétköznapok. Szépen lassan rá fognak jönni: óriási öngól volt a népszavazás bojkottja. Öt pontban összeszedtük, hogy miért is.

1. öngól

Az elmúlt másfél év európai választásaiból (az amerikai elnökválasztási kampányból is) látjuk, hogy a migránsválság mindegyik választás központi témája. Sőt, mivel Európa sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja a népvándorlási problémát, az elkövetkező évek, évtizedek legfontosabb témája is marad. A bojkottal a baloldal ebből a meccsből iratkozott ki.

2. öngól

A népszavazás részvételi aránya nem érte el az 50%-ot, de ennek sem jogilag, sem formállogikailag nincs jelentősége. Ugyanis a kormány kikérte az emberek véleményét. Az emberek 44%-a elmondta, a többiek meg nem. A nem elmondott vélemény, pont azt jelenti, hogy azok, akik nem mentek el szavazni, átadták a véleményük jogát azoknak, akik elmentek. És ők viszont szépen ki is használták azt, hogy a másik csapat nincs a pályán. Mondhatjuk úgy is, hogy a helyzetkihasználás 98,3%-os volt.  

3. öngól

Az ellenzék abba a hitben ringatja magát, hogy a nem cselekedet az támogatást jelent. Ha én ma itt kijelentem, hogy senki se menjen este 11-kor a parlamenthez tüntetni, akkor az nem azt jelenti, hogy mindenki, aki ma nem lesz ott este 11-kor a parlament előtt, az támogat engem. Nem cselekedetre buzdítással nem lehet új választókat szerezni, mi több nem cselekedettel nem lehet választást nyerni.

4. öngól

A bojkott helyett jobb megoldás lett volna a részükről, ha azt mondják, mindenki menjen el és szavazzon érvénytelenül. Ezzel erőt demonstrálhattak volna közös listaállítás vesződsége nélkül. Ha születik 1-1,5 millió érvénytelen szavazat, arra már a kormánypártok is gondolkodóba estek volna. Még az is megeshetett volna, hogy ezzel a részvételt jóval 50% fölé nyomják, de végül mégis érvénytelen marad a népszavazás, mert az érvényességhez 50%+1 érvényes szavazat kell.

5. öngól

Az ellenzék kapott magának két új vetélytársat. Két – eddig nem létező – ellenzéki párt került ki győztesen a népszavazásból. Egyik az igenek mellett kampányoló liberálisok, akik részéről az 55 ezer igen szavazat szép eredmény. A másik, pedig az érvénytelen szavazatra buzdító Kétfarkú Kutya Párt, akik már be is jelentették, hogy indulnak 2018-ban. Az ő szavazataik nagyon fognak hiányozni a baloldalnak.

Közzétéve: 2016. október 04. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr10011765765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása