Spíler

Ordas nagy hazugsággal akarja lejáratni a német sajtó Orbán Viktort

Közzétéve: 2016. február 15. Szerző: Hattori

1984-movie-bb_a1.jpg

A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő. Ezzel a mottóval igyekezett meghamisítani a diktatórikus Párt a múltat George Orwell művében. A nagy számban olvasott Bild am Sonntag hétvégi cikkével az 1984 könyv szellemiségére süllyedt. Hazudjanak bármit, a humanitárius katasztrófát inkább Angela Merkel okozza a határok nyitva tartásával és Törökországgal való reménytelen egyezkedésével.

Sebastian Pfeifer nem bonyolódott túlságosan bele a valóságba, három rövid bekezdéssel elintézi az illegális bevándorlás kérdéskörét. A Bild am Sonntag bulvárlap a műfaj szabályai szerint egyszerű, világos és jól érthető mondatokkal operál, és nagyvonalúan elfeledkezik azokról a nagyhatalmi játszmákról, amelyek miatt Szíriában több éve polgárháború dúl, vagy az iraki állam helyett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenykedik a Közel-Keleten.

Pfeifer azzal sem vacakol, hogy pontosan felelevenítse az okokat. Nincs utalás Angela Merkel augusztusi nyilatkozatáról, amelyben megígérte, hogy Németország valamennyi szír migránst befogadja, és amellyel tulajdonképpen meghívólevelet adott az illegális bevándorlóknak. Nem kellett nagy elemzői készség annak megjósolására, hogy szeptemberre minden bevándorló szírnek fogja magát vallani és hordákban indul meg Ausztria, Németország felé hamis papírjaikkal. A szerző nagyvonalúan hallgat azokról a közös szelfikről is, amelyeken a német miniszterelnök mosolyog a bevándorlókkal, mintegy buzdítva őket.  

Orbán Viktorral elvitetni a balhét, és kritizálja a szerb-magyar, magyar-horvát kerítést. Pedig cél mindig is egyértelmű volt: az Európai Unió megvédése, a nemzetközi egyezmények és a közbiztonság garantálása, egy olyan eszköz, amelyet aztán több ország is átvett, persze azok után, hogy Magyarországot menetrendszerűen lenácizták, lebalkánozták, stb. (Emlékezetes Werner Faymann osztrák kancellár magyarázkodása, amikor Ausztria bejelentette a saját kerítését: „Ez nem kerítés lesz, hanem kapu oldalsó szárnyakkal.”)

Vajon, ha Németország, Franciaország és Ausztria már a kezdetektől fogva támogatja a magyar kormányt annak lejáratása helyett, és az ellenőrzött beléptetéssel kiszűrhetővé váltak volna a terrorista elemek, akkor is megtörténtek volna a párizsi terrorcselekmények? Csak egy felvetés, ha már ennyire aggódnia kell valamin a Bild am Sonntagnak.

Nem véletlen a bulvárlap lejárató cikkének időzítése Orbánról. Egyrészt Angela Merkel népszerűsége nagyot zuhant. A német közvélemény és választópolgárok mellett még pártján belül is folyamatosan kikezdik a miniszterelnököt. Másrészt Németországot nagyon nyugtalanítja a Visegrádi 4-ek (Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország) hétfői találkozója. A tervek szerint Orbánék arról tárgyalnának Bulgária és Macedónia vezetőivel, hogy egy balkáni védvonalat alakítsanak ki. Merkelnek azért nem tetszik az ötlet, mert szembe megy azzal a német elképzeléssel, hogy Törökország fékezze meg a Szíria felől érkező migránsokat.

Merkel elképzelésnek ugyanakkor az a buktatója, hogy Törökország ahelyett, hogy valóban segítene, inkább zsarolja az Európai Uniót, ha nem kap elég pénzt, pénzt és pénzt. Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy „eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt”.

Ezért a fő bűne Orbán Viktornak, ezért válik a Bild am Sonntag cikkében a magyar politikus „Angela Merkel leggonoszabb és immáron legerősebb ellenfelévé.”

Tavaly novemberben az Osztrák Sajtótanács elmarasztalta az osztrák lapokat, mert azok megtévesztően tudósítottak a bicskei vasútállomáson történtekről, épp akkor, amikor a menekültválság Magyarországon csúcsosodott ki. „Szeptember elején több sajtóorgánum is olyan fotókat közölt, amelyek egy sínen fekvő és rendőrök által körülvett családot, valamint az apát elhurcoló és az anyát gyermekével hátrahagyó rendőröket ábrázolták. A kapcsolódó tudósítások pedig arról szóltak, hogy a rendőrség akaratuk ellenére szállítja táborokba a menekülteket” – emlékeztetett a tanács közleménye. Az osztrák Sajtótanács mostani határozata egy youtube-felvételre hívja fel a figyelmet, amely bizonyítja, hogy a férfi, Mohamed Bakkar szándékosan rántotta a sínekre az anyát és a gyermeket, a történtekben pedig a rendőrség nem vett részt.

Egy idő után nagyon nem fog menni, hogy valaki beleböffent valami ordas nagy baromságot a világba, aztán valakik elnézést kérnek, etikailag. Az etikai bocsánatkérések helyett jobban értékelnék az életképes megoldásokat, például a Kölnben megerőszakolt nők, vagy a párizsi terrortámadásokban elhunytak hozzátartozói.

Közzétéve: 2016. február 15. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr628391958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása