Spíler

Az iowai előválasztás TOP 6 tanulsága

Közzétéve: 2016. február 02. Szerző: Hattori

marco.jpg

Iowa állammal megkezdődött a verseny az elnökjelöltségért. A verbális ámokfutása miatt népszerű Donald Trump hatalmasat bukott. Ott sem hülyék az emberek, csak dühösek. Hillary Clinton személyében régen indult ennyire megosztó jelölt a demokratáknál, Ted Cruz texasi szenátor pedig ugyan fontos csatát nyert, de a győztes a republikánusoknál Marco Rubio lehet.

1Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje

Kevés állam volt ennyire kedvező a volt first lady ellenfele, Bernie Sanders számára, mint Iowa. Vermont szenátora akár még hozhatja a következő államot, New Hampshire-t, viszont ezután olyan államok következnek, amelyekben jelentős szerepet játszanak a kisebbségek, ott pedig Hillary fog tarolni.

2. Ennyire megosztó demokratajelölt régen indult

Clinton ugyan nyert Iowában, de kevesebb, mint 1%-kot vert ellenfelére, mindezt úgy, hogy ő a legismertebb az összes jelölt közül, legrégebb óta szerepel a politikában, Hollywood, és majdnem a teljes pártapparátus felsorakozott mögötte, valamint jóval többet költött ellenfelénél.

3. Trump bukott

Bebizonyosodott, hogy akkor fog kiderülni Trump gyengesége, amikor el kell vinni az embereket szavazni. Iowa után valószínűleg ez még inkább így lesz, hiába trollkodta szét a kampányt a milliárdos vállalkozó.

4. Ted Cruz nagy győzelmet aratott, de nem verte meg annyira ellenfelét

Iowában sok az értékalapú és vallásos szavazó, emiatt a legtöbbjüket Cruz tudta mozgósítani, de a háborúban most Rubio áll nyerésre. A következő 8 napban akár az is kiderülhet, hogy ő lesz-e az államok következő elnöke, vagy sem.

New Hamsphire-ben ugyanis a republikánus választók számára fontosabbak a gazdasági, megválaszthatósági és tapasztalatbeli szempontok. Ez az állam egész jó abban, hogy a függetlenek számára is elfogadható, azaz centrumhoz közelebb álló jelöltet választ.

5. Rubio stratégiája bejöhet

A 2012-es Romney-választás tanulsága az volt, hogy annak érdekében, hogy meg tudjon felelni a Tea Party-nak, Romney túlságosan „kiment jobbra”, ráadásul elhúzódott az előválasztás, emiatt nem tudott vonzó lenni a függetlenek számára. Rubio ugyan sokkal konzervatívabb, mint Romney, de Trump miatt centrum jelöltnek néz ki.

Romney csapatának egy része most Rubionak dolgozik, megtanulták a leckét 2012-ben, Rubiot nem engedik túlságosan jobbra, ennek köszönhetően pedig  következetesen verné Clintont.

Az exit pollok szerint akinél a választhatóság (ki tud novemberben győzni a demokraták ellen) volt az elsődleges szempont, azok 44%-ban Rubiora voksoltak. Következő államokban ez még fontosabb lesz, mert a választók nagyobb hányadának fontos ez. Rubio megnyilvánulásai pedig következetesen Clinton ellen szólnak, nem jelenlegi ellenfelei ellen, ez nem véletlen.

A republikánus establishment nem állt még be senki mögé egységesen, ezért Rubio számára a tét az volt Iowában, hogy távoli harmadik vagy közeli harmadik lesz-e. Közeli harmadik lett úgy, hogy a többi establishment jelölt nagyon gyengén szerepelt, emiatt nagy valószínűséggel az apparátus Rubio mögé fog felsorakozni.

6. Az establishment jelölteknek vissza kell lépniük, ha normális aspiránst akarnak

Jeb Bush hiába szerepelt remekül az utolsó vitán, könnyen lehet, hogy számára már túl késő. A többi establishment jelölt (Christie és Kasich) hasonló helyzetben van. Ha nem tudnak jelentős eredményt felmutatni New Hampshire-ben, akkor ki kéne lépniük a versenyből. Bush, Christie és Kasich közül lesz visszalépő még a Szuperkedd előtt. Sőt, ha normális jelöltet akarnak, ez gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Közzétéve: 2016. február 02. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr238352992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása