Spíler

Így méltatja Orbánt Ronald Reagan egykori tanácsadója

Közzétéve: 2015. november 11. Szerző: Professor Blinkmann

image_6.jpeg

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Ronald Reagan egykori tanácsadója, Patrick J. Buchanan írásának magyar fordítását, amely a The American Conservative oldalon jelent meg.

Patrick J. Buchanan: Túléli-e Európa az EU-t?

„Egy modern kori népvándorlás zajlik… ami Európa civilizációs arculatának átalakulásával fenyeget,” figyelmeztetett a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. „Ha ez bekövetkezik, az visszafordíthatatlan folyamat… Egy multikulturális Európából nincs visszaút,” mondta Orbán. „Ha egyszer elhibázzuk, akkor örökre elhibáztuk.”

Orbán meggyőződésének megfelelően cselekedett. Felhúzatott egy 110 mérföldes kerítést a szerb határra, átirányítva migránsok százezreit Magyarországtól Horvátország, onnan pedig Ausztria és Németország felé.

Vasárnap, miután egyharmad millióan már keresztülvonultak, Horvátország lecserélte balközép pártját egy jobboldalira. Két héttel korábban a jobboldali eurószkeptikus Jog és Igazságosság párt aratott földrengésszerű győzelmet Lengyelországban. Angela Merkel támogatottsága zuhan, miután megnyitotta Németországot milliónyi migránsnak. Merkel CDU-jának testvérpártja, a bajor CSU lázong. Bajorország lett a belépési pontja az érkező migránsok százezreinek.

Európa a legnagyobb tömeges vándorláson megy keresztül a II. világháború óta, amikor 14 millió németet űztek el Poroszországból, Kelet-Németországból és Kelet-Közép-Európából. A tömeges migráció akkor megszűnt két év után. Az Afrikából és Közel-Keletről érkező migrációnak azonban nem látszik a vége.

Amíg Európa határai nyitottak maradnak, jönni fognak. És azoknak az embereknek a száma, akik jönni szeretnének nemcsak milliós nagyságrendű, hanem tízmilliós és sokmilliós. És tudják, hogyan juthatnak oda. Az útvonalak – Törökországon és a Balkánon keresztül a szárazföldön vagy néhány mérföldön keresztül a Földközi-tengeren a görög szigetekre vagy Líbiából Lampedusára és Szicíliára vagy a spanyol enklávékba a marokkói partokon, vagy a Kanári-szigetekre – fáradságosak, de nem lehetetlenek.

Miért ne jönnének?

Miért ne jönnének Európába arab és afrikai menekültek a zsarnokság, a terror, a szegénység és a háború elől, amikor a skandináv jóléti államok biztosítják nekik és családjaiknak az európai életszínvonalat és az alapvető létszükségleteket? És mi akadályozza meg őket ebben? Jean Raspail Szentek tábora című könyve még prófétaibbnak bizonyul, mint Aldous Huxley Szép új világa, vagy Orwell 1984-e.

Figyelembe véve az Európa előtt álló kihívást, látható, hogy a kérdés már nem arról szól, túl fogja-e élni az Európai Unió a válságot. A kérdés valójában az, amit Orbán Viktor tesz fel: az európai civilizáció túléli-e ezt az évszázadot?

A monetáris unió, vagyis az eurózóna ebben az évben már elkerült egy összeomlást, mert Athén kapitulált és elfogadta a megszorításokat, a kompromisszumra képtelen németek pedig megszavazták a mentőcsomagot. Meddig fogják még bírni Görögország és a Mediterrán Klub országai a megszorításokat? Meddig fognak még a németek pénzügyi segítséget nyújtani olyan nemzeteknek, amelynek lakosai élvezik a magas szociális juttatások előnyeit, miközben kevesebbet dolgoznak az európai átlagnál?

A Schengeni Egyezmény keretében nincsenek belső akadályok a kereskedelem és az utazás terén, a javak és emberek mozgásában. Mégis, szerte Európában kerítéseket emelnek, visszaállítják a határellenőrzést, bevándorlás-ellenes és EU-ellenes pártok nyernek teret, mint Marine Le Pen Nemzeti Frontja Franciaországban.

Ha a tömeges migrációt nem állítják meg, a nacionalista rezsimek felemelkedése elkerülhetetlen lesz az európai liberálisok és a baloldal kárára. Európa öregszik, süllyed és haldoklik – az alacsony, évtizedekig a reprodukciós szint alatti születési rátájával –, miközben elözönlik és megváltoztatják örökre.

Az optimisták arra mutogatnak, ahogy Amerika felszívott 15 millió bevándorlót, akik a nagy bevándorlási hullámban érkeztek 1890 és 1920 között. De figyelmen kívül hagyják a különbségeket. Amerika bevándorlói európaiak voltak keresztény gyökerekkel, akik egy olyan országba érkeztek, melynek története az asszimilációról szólt. És ez a nagy hullám megállt 1924-ben, 40 évre.

Amerikától eltérően Európa soha nem tapasztalt ilyen tömeges bevándorlást. És akik Európába özönlenek arabok, afrikaiak és muszlimok, nem európai keresztények vagy zsidók. Más civilizációkból és kultúrákból érkeznek. És nem mind asszimilálódnak, hanem inkább enkálávékat alkotnak Európán belül, melyek azokra a helyekre emlékeztetnek, ahonnan jöttek.

Tavaly a svájciak a bevándorlás csökkentésére szavaztak. Idén az Egyesült Királyságban – a UKIP növekvő népszerűsége mellett – a miniszterelnök, David Cameron az EU reformját követeli, mielőtt a britek arról szavaznak, hogy kilépjenek-e az Unióból. Miközben migránsok ezrei toporognak Calais-nál és a Doverhez vezető Csalagút bejáratánál, a britek azon gondolkodnak, vajon bölcs dolog volt-e kiásni azt az alagutat a Csatorna alatt, amely az otthonukhoz vezet.

A veszély, amit az Európába irányuló tömeges migráció jelent már egzisztenciális szintre emelkedett. Túlélheti-e azt egy civilizáció, ha azokat az embereket, akik azt megalkották, lecserélik más fajú, vallású és kultúrájú emberekre? Kérdezzék meg a bennszülött amerikaiakat.

Európa megmarad-e Európának, ha arabok, muszlimok, ázsiaiak és afrikaiak népesítik be? Mi tartja majd Európát egyben? A szabad kereskedelem?

Amikor 1981-ben a Szolidaritást leverte Moszkva utasítására a varsói rezsim, az amerikaiak felszólaltak: „Lengyelország legyen Lengyelország”. Hamarosan meg fog erősödni az a hang az atlanti világban, amely azt fogja kérni, hogy vessünk véget ennek az inváziónak, ha szükséges, akkor erővel és kijelenti: „Európa legyen Európa!”

Patrick Joseph Buchanan amerikai konzervatív közíró. Korábban Richard Nixon, Gerald Ford és Ronald Reagan amerikai elnökök tanácsadója volt. A The American Conservative című lap társalapítója.
Az eredeti cikk itt olvasható: Patrick J. Buchanan: Will Europe Survive the EU?

Közzétéve: 2015. november 11. Szerző: Professor Blinkmann

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr178070856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása