Spíler

A Magyarországra tartó útvonalon is oszt útikönyvet a Soroshoz köthető szervezet

Közzétéve: 2015. szeptember 24. Szerző: Siimii

dscn2999-1024x768.jpgNemrég kiderült, hogy egy Soroshoz köthető egyesület ingyenes útikönyvet oszt Törökországban a bevándorlóknak. Rábukkantunk, hogy a Magyarországra tartó bevándorlóknak is külön kiadványt készítettek. Cikkünkből kiderül, hogyan okosítják ki a soros katonák a bevándorlókat, illetve az is, hány magyar civil szervezet része ennek az egyre kiterjedtebb hálózatnak.

A Soros György érdekeltségében álló Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető w2eu (Welcome to Europe) valószínűleg nem csak Törökországban oszt ingyenes útikönyveket a migránsoknak, hanem minden olyan útvonalon, amelyen az Európai Unióba juthatnak. A w2eu.info honlapon PDF formátumban elérhető az összes kiadványuk, többek között az is, amelyet a Sky News riportere talált a görög partoknál, amelyet nem csak arab, de dari (a perzsa nyelv Afganisztánban beszélt változata) és angol nyelven is elkészítettek.

Új részlet viszont az, hogy nem ez az egyetlen kiadványuk, amelyet a bevándorlóknak oszthatnak. Külön útikönyvet készítettek a Marokkóból Spanyolországba, a közép-mediterrán útvonalon Olaszországba, és az Égei-tengeren nekivágó bevándorlók számára is. Mivel ezek mind tengeri útvonalak, így a kiadványok neve „Risks, Rights & Safety at Sea”, vagyis „Kockázatok, jogok és biztonság a tengeren”. A bevezetőben ugyan felhívják a figyelmet arra, hogy sok halálos áldozatot követelt már a tengeri átkelés, de ahogy írják, az általuk nyújtott tanácsok akár meg is menthetik a migránsok életét.

Az útikönyvekben írt tanácsok között szerepel, hogy szerezzenek be egyebek mellett mentőövet, meleg ruhát, vízhatlan kabátot, viseljenek sapkát és napszemüveget, legyen náluk tengeribetegségre bevehető gyógyszer, teljesen feltöltött és GPS vételre képes mobiltelefon. Arra is felhívják a figyelmüket, hogy ellenőrizzék, hogy a hajó fedélzetén megfelelően működnek-e a vészhelyzet esetén használható eszközök és jelzések. Előttünk van a kép, ahogy az embercsempészek éppen terelik fel a már kikötőben is félig elsüllyedt hajóra a bevándorlókat, amikor az egyikük a kis könyvet lobogtatva megkérdezi, hogy a morze jeladó a szabványoknak megfelelően képes-e a vészjelzés leadására.

Azt is javasolják az embercsempészek lélekvesztőivel és halászhajóival útra kelő bevándorlóknak, hogy az indulás előtt figyeljék a három napos időjárás-előrejelzést, és csak jó idő esetén vágjanak neki az Európába tartó útnak. De felhívják a figyelmet arra is, hogy túlzsúfolt vagy sérült hajóra ne szálljanak fel. Persze a civilek egy eldugott mondatban megjegyzik, hogy a biztonsági szabályok betartása az embercsempészek miatt néha lehetetlen.

Az útikönyvben a partraszállás utáni menedékkérelemhez való jogukról is kiokosítják a migránsokat. Ebben szerepel többek között az is, hogy azok a menedékkérők, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, jelezzék ezt a hatóságoknak, mert így külön elbírálásban részesülhetnek. Vagyis kiderül, hogy a menekülteket segítő fizetett civilek még a kiskorúakat sem próbálják meg lebeszélni az idén már közel 3000 vízbefulladást okozó tengeri átkelésről.

A Magyarországra nézve legmeglepőbb részlet, hogy külön kiadványt készítettek arab, perzsa és angol nyelveken a balkáni útvonalat használó, tehát hazánk felé tartó bevándorlók számára is. Ez az útikönyv azzal indul, hogy az Európai Bíróság 2011-es döntése értelmében Görögország megsérti a menekültek emberi jogait, ezért a Dublin III miatti visszautasításokat a legtöbb uniós tag felfüggesztette. Majd még egyértelműbben adják a migránsok tudtára: a fenti döntés miatt, akik elhagyják Görögországot nyugodtak lehetnek afelől, hogy újra beadhatják menedékkérelmüket egy másik uniós országban, anélkül, hogy visszaküldenék őket a görögökhöz. Az esetleges jövőbeni változások miatt ugyanakkor arra ösztönzik a migránsokat, hogy készítsenek fotókat a görögországi bánásmódjukról, és elszállásolásuk rossz körülményeiről. Igazi házmester tempóra ösztönözik tehát a migránsokat, nevezetesen arra, hogy jelentsék fel az első, őket fogadó uniós országot. Minden jogukat ismertetik tehát velük, de a kötelezettségeikről távolról sem lehet hallani.

Az útikönyv felhívja a figyelmüket arra is, hogy más uniós országokra nem érvényes a visszaküldés tilalma, példaként említik Magyarországot és Bulgáriát. Vagyis felvilágosítják őket arról, hogy amennyiben ezekben az országokban adnak ujjlenyomatot, akkor a dublini egyezmény miatt könnyen visszaküldhetik őket oda. Hogy a visszaküldést elkerüljék, azt javasolják a migránsoknak, hogy fogadjanak ügyvédet. Leírják, hogy az ügyvédek pénzt kérnek ezért, de azt javasolják a migránsoknak, hogy inkább fizessenek érte. Sőt tippet is adnak arra, hogy miből: a szociális támogatásból, amelyet attól az országtól kapnak, ahol beadták menedékkérelmüket. Felvetődik tehát, hogy maguk az ügyvédek is részei a hálózatnak. Feladatuk, hogy segítsék a migránsokat az uniós jog kijátszására, és mindezt az uniós adófizetők pénzéből teszik. Nesze neked embercsempészet!

„Vigyázz: a Magyarországon vagy más országban levett ujjlenyomatot nem lehet törölni vagy eltüntetni, de néhány országban harcolhatsz a visszaküldés ellene egy ügyvéd segítségével, és különösképpen szolidaritási csoportok segítségével (…)” – szerepel kiemelt bekezdésben. Így már talán érthető, miért az az első angol mondat, amit megtanulnak a migránsok, hogy „no fingerprint!”.hungary_w2eu.pngA balkáni útvonalon osztott útikönyvben térkép mutatja, hogyan juthatnak el Magyarországra

A balkáni útvonalról szóló tájékoztatóban ezen felül külön fejezet is foglalkozik Magyarországgal. Ebben már szó esik a határra épülő kerítésről is. Leírják, hogyan zajlik a menedékjogi kérelem benyújtásának folyamata, de rögtön ezt követően megemlítik, hogy a menedékkérelmet benyújtott emberek 90 százaléka még a kérelmük elbírálása előtt elhagyja az országot. Mint írják, jó esély van arra, hogy miután folytatták útjukat nem fogják őket visszaküldeni Magyarországra, még akkor sem, ha leadták ott ujjlenyomatukat.

A Magyarországról szóló rész azzal zárul, hogy a Magyar Helsinki Bizottság honlapját ajánlják, ahol több nyelven elérhető tájékoztatót kaphatnak az aktuális magyarországi helyzetről. A Magyar Helsinki Bizottság címét, telefonszámát, honlapcímét is megosztják a migránsokkal. Mint ismert a Magyar Helsinki Bizottság 2014-ben 55 millió forintot kapott Soros György, Nyílt Társadalom Alapítványától. Szintén érdekes, hogy a w2eu honlapján a Szlovákiáról szóló résznél elsőként egy szintén Soros által támogatott szervezet, a Human Rights League (HRL) szerepel. Magyarország esetében pedig a Helsinki mellett a szintén Soros által pénzelt Menedék Egyesület.

Felmerül a kérdés, hogy az érintett „civilek” nem érzik-e hazaárulásnak a tevékenységüket? G. Soros pedig jobban tenné, ha inkább a szintén általa pénzelt Obama haverjával közösen fogadnának be embereket, ahelyett, hogy Európára zúdítják őket.

Közzétéve: 2015. szeptember 24. Szerző: Siimii

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr457818598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása