Spíler

TOP 10 baloldali rezsinyilatkozat

Közzétéve: 2013. szeptember 09. Szerző: OriginalSpíler

TOP 10 baloldali rezsinyilatkozat.png

Talán mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki az átlagosnál gyakrabban döntésképtelen. Az illető általában nem tud egyenes válaszokat adni az élet legegyszerűbb kérdéseire sem, ilyenkor jön a "nem tudom", a "talán", ráadásul a "meglátjuk", az IWIW-adatlapja alapján: "abban hiszek, hogy az idő mindent megold". Ilyen fatökű lepkevadászokra azért nem szívesen bízzuk életünk fontos döntéseit. Néha persze kicsit mindannyian ilyenek vagyunk, pláne, ha valami összetett és bonyolult üggyel állunk szemben. Normál esetben azonban ez az állapot nem tart sokáig, mert sarkunkra állunk, nem tökölünk tovább, hanem  egy idő után tudunk mondani egy igent vagy egy nemet.

Ez onnan ugrott be, hogy Godzillaként fedi el a napot ez a rezsicsökkentés sztori. Először csak néztük, nézegettük, úgy voltunk vele, mint a mesében: hittük is, meg nem is. Mindenesetre nem tudtuk megmondani, hogy akkor ez most fehér, vagy szürke (azt tudtuk, hogy nem fekete, mert az a János. Ugye egy fél éve ezzel van tele minden, nincs nyugtunk, még a kocsmába is utánunk jön a csodálatos versenypiac siratása: informatikus és bölcsész (tehát "szakértő") haverok értekeznek nekünk a gáz világpiaci áráról, uniós prospektusokból indulva végre minden értelmiségi szótár frappánsan felcsapható szava lett a "fenntarthatóság", körmünket rágtuk le a nagy honlapok minden befolyástól mentes, kommunikáció szakot hallgató, szintén "szakértő" újságíróival, hogy holnap akkor tényleg végleg itt hagy-e minket az RWE, és vele az egész fejlett nyugati civilizáció, továbbá a keleti gáz. Aztán 10 százalékos csökkentés, meg jó előre bejelentett újabb 10 százalékos vágás, és nem történt semmi. (Gyűjtők kedvéért: az RWE ugyan részben távozik, de úgy megy, hogy az árampiacon meg marad.) Szóval mára már túlestünk az aggódáson, és 1-2 hónap után, mikor az ellenérdekelt cégek hetente heten nyolcféle dumával jöttek, hogy mire kellene nekik a lóvé, már tudtunk válaszolni arra a kérdésre, hogy akkor működőképes-e ez a rezsicsökkentés dolog.

És akkor vissza a tökölődő ismerősünkre, aki pont olyan, mint a magyar haladás letéteményesei mostanság. Nem, kivételesen nem a diadalra előre piáló, azóta is másnaposan kóválygó Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány all-star válogatott hajnali "kevert, törölt vagy hagyjuk itt a kocsmában a Ferit"- dilemmájára gondolok. Most speciel azon pörgök, hogy a szocialisták meg a szárszói békénél elcsatolt részeik képtelenek eldönteni, hogy mit gondolnak a közszolgáltatók-rezsi-hatósági árak problémakörről. Oké, Gyurcsány ezer éve a költségek és árak elengedésének, továbbá a rezsicégek érdekvédelmében egy bürokratikus állami újraelosztásnak (állami ártámogatás) a híve, Orbán pedig már 2005-ben megmondta, hogy vége lesz a külföldi monopóliumok luxusprofitjának, sőt, utalt rá, hogy vesznek is majd vissza is privatizált közszolgáltatókat. Visszanéztem viszont Gyurcsány legjobb tanítványainak meccseit: a piros sarokban, a vörös függönyök mögötti Twin Peaks-pár(t)bajok és -leszámolások bajnoka: Mesterházy Attila, a kék sarokban a dogmatikus liberalizmus koronázatlan királya, az MSZP- no meg a Hajdú-Bét hitelezői választmány kedvence:  Bajnai Gordon. Nincs több segítsége, a 100 000 forintos kérdés témája tehát a rezsicsökkentés:

Ön szerint, mit kezdene a rezsivel az MSZP, Bajnai és Gyurcsány DK-ja együtt (vagy külön), 2014-től?

(A helyes megfejtéseket a hitelesség kedvéért csak Török Zsolt diplomájával és Gyurcsány szakdolgozatával együtt fogadjuk el, a Hajdú-Bihar megyei libatartók Bajnai-baráti körének postacímére.)

Válasz(lehetőségek?):
"Az Orbán-kormány rezsicsökkentése az elmúlt közel három év legelkésettebb kormányzati intézkedése. Igazságtalan, pazarló szépségtapasz, amely nem a súlyos megélhetési válságban szenvedő családok mentőakciója, hanem a kormányrúd elvesztésétől joggal rettegő Fidesz kétségbeesett hatalommentő akciója." (Tukacs István, MTI 2013.01.21.)

"Magyarországnak ma nem a Fidesz rezsicsökkentésére, hanem a Fidesz-rezsim csökkentésére van szüksége." (Józsa István, MTI 2013.01.29.)

"Megjegyezzük: megint nem sikerült érdemben reagálni az évszázad átveréséről, azaz a >>rezsicsökkentésről<< tartott sajtótájékoztatónkra." (Török Zsolt, MTI  2013.02.01.)

"A csökkenés árát az emberek fizetik meg." (Botka László, MNO   2013.02.10)

"A magyar lakások korszerűsítésével akár 60 százalékos rezsicsökkentés is elérhető lenne, új munkahelyek ezrei jöhetnének létre, ráadásul a külső energiafüggőség és a légszennyezettség is érzékelhetően csökkenne." (MSZP Központ, MTI 2013.03.07.)

"Ezúton ismételjük el száznegyvennyolcadszorra, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentést, mert az elmúlt három év után az embereknek minden megélhetési költségeket csökkentő intézkedés jól jön." (MSZP Központ, 2013.04.03, hvg.hu)

Az MSZP és a Jobbik miskolci képviselői is megszavazták a rezsicsökkentés támogatásáról szóló határozati javaslatot a miskolci közgyűlés tegnapi ülésén. A Demokratikus Koalíció két képviselője nem szavazott. (minap.hu 2013.04.19.)

"Csalásnak és tarthatatlan intézkedésnek nevezte a kormány rezsicsökkentését az Együtt 2014 -Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a pozsonyi Sme című liberális lapnak adott interjújában." (Origo,  2013.05.09.)

"Sikerült a szegedi kéményseprők fizetését is 10 %-kal csökkenteni, mert a nagy sikerű rezsicsökkentés miatt nem tudják kigazdálkodni a dolgozók bérét." (Gúr Nándor, MTI 2013.07.05)

"Az MSZP nem azért szavazta meg a parlamentben a rezsicsökkentést és a pedagógusbér-emelést, hogy az Orbán-kormány a bankokkal összekacsintva kamatostul vegye vissza!" (MSZP Központ, MTI  2013.09.05.)

 

Közzétéve: 2013. szeptember 09. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr85808908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása