Spíler

A bezzegRomániázás mint lelki igény

Közzétéve: 2017. február 10. Szerző: OriginalSpíler

romania.jpg

Van itt ez a tüntisorozat Romániában. És ismerjük azt a jelenséget, amikor a baloldal saját népét leköpve, lesajnálva bezzegromániázik. És vannak nagy névre áhitozó kommunikációs blöffemberek, akik a helyzet ismerete nélkül a googletudástól megrészegülve állítják szembe a román és a magyar helyzetet. Ez a cikk most nekik készült. Gyorstalpaló Romániából.

Ortodox Bizánc

Ha a kedves kommunikációs szakember figyelt volna töriórákon biztosan tisztában lenne azzal, hogy Románia mindig is egy bizantikus jellegű nepotista ország volt. Nyilván ebben közrejátszott a földrajzi elhelyezkedés és az ortodoxia is. No meg az, hogy kelet (törökök) és kelet (oroszok) közé van beékelve. Figyelem! Romániában a nyugatot Magyarország jelenti.

Intézményes nepotizmus

A román állam mindig is a baksisra, a blattra épült és épül. Ez az ő történelmi, bizánci és ortodox hagyományuk. Sőt továbbmegyek, az ország tulajdonképpen ezen alapult, ezért tudott és tud működni. Ez nem csak az állami korrupciót jelenti. Ha az ember el akar intézni valahol valamit, akkor kell csússzon az a pénzike. Legyen szó egy egyszerű kalauzról, tornatanárról vagy vámosról. Kommunikációs szakemberek figyelem! Döbbenet! Minél keletebbre megyünk az ortodox világban, annál inkább így működik az állam.

This is Romania

Kedves kommunikációs szakemberek! Tessék kapaszkodni! Újabb megdöbbentő dolgokat fogok mondani. A politika is pontosan így működik Romániában. Az nem elég, hogy egy párt elérjen egy bizonyos eredményt a választásokon. Elég pénzzel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a képviselőit megtartsa. Bevett gyakorlat, hogy a vesztestől tucatjával ülnek át a győztes frakcióba képviselők. Na vajon, miért? Igazándiból szilárd jobb-bal felosztású pártrendszer sincs. A pártok és személyek ide oda ingáznak épp ahogy az érdekük kívánja. Az előző választás után pont a két mostani rivális (PSD és a PNL) kezdett koalíciós kormányzásba.

Obama, a külpolitikai analfabéta

Az orosz nagyhatalmi törekvéseket aggódva figyelő Románia, megrettenve az esetleges muszka veszélytől az USA-t hívta segítségül. Az Obama kormányzat örömmel neki is látott a védernyő kinyitásának persze mindezt ideológiai mázzal leöntve. Behozták a lángpallost, „itt most kiírtunk minden korrupciót” jelszóval. Egy olyan államban, ami a korrupcióra épült. Azzal nem számoltak az amik, hogy ezzel a húzással kinyírják az államot is.

A forradalom felfalja gyermekét

A korrupciót felszámolni hivatott intézmény (DNA) elszabadult hajóágyúként lő mindenre, ami mozog, és Romániában minden mozog. Válogatás nélkül tucatjával viszik el a politikusokat, önkormányzati képviselőket, polgármestereket, rendőröket, vámosokat stb. Ennek folyományaként gyakorlatilag az állam megbénult senki nem mer még egy csomag fénymásoló papírt sem rendelni, mert fél, hogy elviszi a DNA. De a DNA nem csak a politikusokra vadászik, hanem a többi korrupcióellenes szervet sem kíméli. Megint más kérdés, hogy a román választókat nemigen érdekli, hogy valaki korrupt (nyilván nem, mert az ország így működik), simán megválasztják újra. Például a 136 ezres megyeszékhely Nagybánya polgármestere épp az előzetesben ült, amikor újra megválasztották.

És akkor mi van most

Tavaly decemberben választások voltak Romániában. Az érdektelenség mellett zajló választáson a szocdemek szarrá nyerték magukat. És a néhány év szakértői kormányzás után el akarták kezdeni újra kormányozni. Ehhez azonban be kellett volna szántani a DNA-t (ezt nem merték meghúzni), hanem a szabályokon kezdtek el lazítani, de úgy látszik ez sem megy. A városi tömegek fellázadtak és sakkban tartják a kormányt. A román állam jelen pillanatban működésképtelen. A baloldali szakértők pedig ez után áhítoznak.

Mi pedig csak két kávét szeretnénk kérni, egyet magunknak tejjel és cukorral, egyet pedig a jól informált kommunikációs szakembereknek, tisztán.

Közzétéve: 2017. február 10. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr7012244798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása