Spíler

Viktor és a polgárosodás

Közzétéve: 2016. július 21. Szerző: Edward Blake

Szigetvári Viktor a napokban újra egy tőle megszokott „nagyívű mély” interjúval örvendeztette meg kishazánk lakóit. Ebben az Együtt elnöke ismét hitet tett a polgárosodás gyönyörű eszménye mellett és mucsaizta le szépen a magyar földet, ahol felcserepedett.

Megszokhattuk már mindezt baloldali köröktől és az úgynevezett Szürkeállománytól egyaránt. Mégis, Szigetvári esetében mindennek különös bája van. Ugyanis Szigetvári komolyan azt hiszi a kis fejében, hogy ő itt a polgárosodás úttörője. Pedig a polgári eszmények egyikének sem felel meg.

A verseny

Szigetvári kedvenc gondolata, hogy Magyarországon nincs valódi verseny, hanem feudális állapotok uralkodnak az országban. Ez különösen azért szép, mivel ő épp azoknak tolta a szekerét hosszú éveken át, akik előbb államosították, majd saját maguk számára kiprivatizálták az immár közösségivé lett vagyont – valamiért Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon neve ugrott be. Aztán még ennél is komolyabb a gond, ha megnézzük, hogy mire is ment Szigetvári a politikai versenyben? Az Együtt, amely ugye egykoron egyesíteni kívánta a magyar baloldalt, jelenleg éppenséggel 0 és 3 százalék között evickél.

A baloldalon eközben komoly verseny van az MSZP és a DK között a dominanciáért. Természetesen Gyurcsány érdeke az, hogy kinyírja a kispártokat, és elszívja, vagy inkább visszavegye azokat a szavazókat, akik Bajnai színrelépésével és az Együtt létrejöttével elpártoltak tőle. De mit lép erre Szigetvári? Hisztizik: „Bár korábban is kaptam a saját térfelemről eleget, de 2014 után a Nyugati Fény nevű blog olyan módon kezdte ki Juhász Pétert és engem is, ami már túl van a politikai küzdelmen. Elmentünk Gyurcsányhoz, és javasoltuk, hogy talán ne névtelenül üzengessenek, ha van bajuk, akkor beszéljük meg, vagy hagyjuk egymást békén, mert az a legjobb mindenkinek.”

Jó reggelt, haver! Ilyen a baloldalon a verseny!

Szuverenitás

Az igazi polgár ugyebár arról ismerszik meg, hogy önálló egzisztenciával bír és így kevéssé kiszolgáltatott. Mi az ábra az Együttel? Az Együttet még Szigetvári bevallása szerint is részben Soros György finanszírozza. Ennek megfelelően működik is, éppenséggel pontosan ugyanúgy foglal állást, ahogy azt a dollármilliáros teszi. Ennél is erősebb volt, amikor Szigetvárit azzal szembesítették: mégis hogyan van az, hogy az Együtt volt pártalapítványát a Haza és Haladást túlnyomó részt az USA-ból finanszírozzák? Erre ő azt válaszolta, hogy az USA Magyarországon jobban képviseli a magyar érdekeket, mint a magyar kormány. Ez mondjuk egy szép példája annak, hogy Szigetvári hogyan (és kinek) is tud elszámolni a lelkiismeretével.

Teljesítmény

Egy demokráciában a pártok teljesítményét leginkább a választásokon lehet lemérni. Az Együttnek odáig sem sikerült eljutnia, hogy frakciót alkosson a parlamentben, jelenleg kettő darab képviselője van. Eközben a párt a közvéleménykutatások szerint 0 és 3 százalék között mozog.

De kicsit érdemes arról is beszélni, hogy ha már Szigetvári úgy szeret a demokráciára hivatkozni, ő hányszor is mérette meg magát? Ja igen, egyéniben egyszer sem, Bajnai helyére meg nem ült be a parlamentbe. És nagy példaképe Bajnai Gordon? Utolsó nagy futása talán a Marx Károly Egyetemen elért menzareform volt. 2009-ben országgyűlési választás nélkül lett miniszterelnök. Majd miután megműtötte az országot – „fájni fog” –, 2010-ben nem indult a választáson, 2014-ben lemondott az országgyűlési listán megszerzett mandátumáról, ahogy az EP-mandátumáról is, majd elment szépen tanácsokat osztogatni Párizsba egy multihoz. Ez ám a teljesítmény: az eredmény önmagáért beszél, kétszer kétharmad a Fidesznek.

Amúgy látott már valaki vidéken Együtt-szervezetet? Ja igen, az LMP-hez hasonlóan „vidékre” még ők sem értek el. De legalább a körúton belül erősek, az is valami.

Tudás

Szigetvári persze önmagát nagy lángésznek tartja. Azonban egy fogós ravaszdi kérdésre sehogy sem találja a választ. Koponyáját ezen töri évről-évre, adásról-adásra: Magyarországon a többség nem elégedetlen a kormány teljesítményével, mégis leszavaznak a Fideszre. Ezt a látszólagos önellentmondást még sosem sikerült megfejtenie, pedig az óceán túlpartjáról is hívott már csodadoktorokat, hogy majd együtt feltalálják a sárkányfüvet. Még sincs meg a megoldás.

Felelősség a társadalom iránt

A polgári erények legszebbike azonban kétségkívül a társadalom iránt érzett felelősségérzet. Ezt kifejezendő Szigetvári most épp otthonmaradásra buzdít, de egyben amellett is kampányol, hogy Magyarország fogadjon be migránsokat. Mert Szigetvári szerint ez Magyarország érdeke. Párizst, Brüsszelt és Nizzát látva mondjuk lehet, hogy ezzel az álláspontjával is durván kisebbségben marad.

Pedig Szigetvári 2009-ben még egészen jól érezte, hogy mi is lesz az ő szerepe:

„Valamennyi önismeret birtokában nem tartom magamat alkalmasnak arra, hogy első számú politikus legyek. Hosszú távon talán egy jól üzemeltető, a második sorban levő politikussá tudnék válni. Abba az öncsalásba sem szeretnék beleesni, hogy azt higgyem: azért, mert a mostani terepemen jól mozgok, ezt politikai pályán is meg tudom tenni. Sokat kell még tanulnom.”

Közzétéve: 2016. július 21. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr108905680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása