Spíler

Kamuegyetemet végzett, de leszólja a magyar felsőoktatást – ő a Jobbik új frakcióvezetője

Közzétéve: 2016. június 22. Szerző: Professor Blinkmann

image_6.pngLejtős interjúban magyarázkodott az Indexnek a Jobbik új parlamenti elő-, azaz erőembere, Volner János. Cégügyei mellett a diplomája is szóba került. Az egy dolog, hogy az egykor gárdista Volner – ki tudja milyen szellemi magasságba képzelve magát – cégei kapcsán magyarázkodva csúnyán „átlagemberezik” az interjúban. De az, hogy nemcsak nem szégyelli „diplomaszerzésének” körülményeit, hanem ráadásul még a magyar felsőoktatás elmaradottságán is filozofál egyet, már a legendás orosz játékvezetést idézi.

Nehéz dolog iskolába járni, tanulni, huszon-, vagy akár harminciksz évesen, meló mellett, este, vagy buli után, reggel, de ott görnyedni a szemináriumon, a könyvtárban vagy a kisablakban. Vannak, akik ezt választják, és sok mindent feladva megdolgoznak a felsőfokú végzettségükért. Meg persze vannak olyanok is, akik meg időközben otthagyják a sulit, vagy alapból nem is tanulnak tovább. Egyikkel sincs semmi gond, tényleg nem a diploma teszi az embert, mindenki úgy él, ahogy becsülettel tud és akar.

Aztán persze mindig, mindenhol van néhány nagyokos. Ők azok, akik jobban tudják, akik okosba megcsinálják, akik – szigorúan csak a vizsga miatt – összejönnek a tanszékvezető lányával, akik tudnak egy nagyon tuti mesterképzést Ploiesti külsőn, vagy akik csak simán kimennek az Ecserire. Ott mégiscsak olcsóbb. Egy dolog közös a nagyokosokban: általában van annyi eszük, hogy ezzel utólag nem dicsekszenek.

A képzési rendszerek Uri Gellere persze mégsem lehet más, mint Volner János, aki egyébként a Jobbik legújabb frakcióvezetője. Ő nem a magyar felsőoktatásban végzett, de ettől még van annak állapotáról egy sarkos véleménye: „az önök lapja (értsd: az Index) által is a jövő oktatási formájaként emlegetett online egyetemi képzés itthon sajnos még sehol nem tart.” Nesze neked, hülye magyar felsőoktatás, miért is nem lehet Neptunon zéházni!

Volner János bezzeg 2013-ban a szentpétervári IUFS-on, azaz az Alapvető Tanulmányok Nemzetközi Egyetemén szerzett felsőfokú végzettséget. Volner parlamenti honlapja szerint: „államilag elismert legmagasabb iskolai végzettsége: egyetem”. Mindez Oroszországra igaz, Magyarországon ugyanis nem ismerik el ezt a képzést, éppen annyit ér, mint döglött lovon a patkó. Ez a magas szintű pétervári intézmény ugyanis a jelek szerint egy diplomagyár – minderről 2014-ben a 444.hu adott először hírt. A nevesincs Stanford Law&Policy Review nevű lapban pedig megjelent egy a kamuképzésekkel kapcsolatos jogi szabályozásról szóló tanulmány, amely egy lábjegyzetben egyszerűen csak diplomagyárként említi Volner alma materét.

Mindegy, most nézzük csak azt, hogy Volner – őt idézzük – „becsülettel képeztem magam” János távolról, online, társalgási szintű angol nyelvtudással elvégzett egy angol és orosz nyelvű anyagokra épülő Szankt Petyerburgi képzést. Ha valakinek itt beugrik Dugin, Vona Gábor, vagy esetleg Béla Kovács arca, az sürgősen toljon még egy vodkát, és fogja rá a rosztovi Gyuszira. A suli ugyanis nagyon komoly. Volner szerint: „Angol és orosz nyelven vállalja az iskola a tananyagok átadását, de a szóbeli vizsgáimat egy helyi szinkrontolmács segítségével, magyarul teljesítettem.” A frakcióvezető bácsi minden fontos részletbe beavatja az olvasókat, így kiderül, hogy a diplomamunkáját „egy marketinges szakterületből” írta. Nyilván akadt olyan is, aki meg „Két marketinges szakterületből” címmel adott le dolgozatot. Gyurcsánynál legalább a dolgozat címét lehetett tudni:” „A Balaton-felvidék szőlészete és borászata".

Szóval oroszországi online képzés. Hogy ez a kedves Olvasónak eddig nem jutott eszébe! Biztos azért, mert a magyar „online egyetemi képzés itthon sajnos még sehol nem tart.” Pedig járhatott volna egy iskolába az Urál Teller Edéjével, Nikolai Valuevvel, pár menetben elintézhette volna az egészet online, ahelyett, hogy reggel 7:30-ra ment úvézni Horváth Etelka profhoz Oroszország II.-ből.

Most nem is érdemes azzal foglalkozni, hogy mennyire komoly dolog már az, hogy bármilyen külföldi felsőoktatási képzést úgynevezett társalgási szintű angol nyelvtudással el lehet végezni. Az egyéb cupákok miatt érdemes azt is hanyagolni, hogy Volnernek milyen nyelven és színvonalon sikerült megszülni azt a kiváló diplomamunkát, ha a szóbelijét is szinkrontolmács közreműködésével tette le. Inkább csak azt a kérdést érdemes feltenni, hogy ezt a mondatot komolyan gondolta-e az egykori gárdista?

„Hogy Magyarországon elismerik-e majd a végzettségem, őszintén szólva kevésbé érdekelt, hiszen egész életemben a megszerezhető tudásért tanultam, nem egy papírért.”

Na, pont ez az a hatalmi pöfeszkedés, pofátlan lenézés, szánalmas kivagyiság, ami miatt a Jobbik ott tart, ahol. Valahol az orosz másodosztály kiesőhelyén.

Közzétéve: 2016. június 22. Szerző: Professor Blinkmann

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr158830766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása