Spíler

Izraeli ingatlanosokkal nyomul a Jobbik-közeli elemző

Közzétéve: 2016. május 28. Szerző: Hetty King

Forrai Richárd, Vona Gábor legfőbb bizalmasának haverja rejtélyes izraeli befektetőkkel boltol. Mindez persze nem tilos, csak nagyon fura, a Jobbik közelmúltját áttekintve. 

Forrai Richárdot a Jobbik Habony Árpádjaként emlegetik, és Vona Gábor legfőbb bizalmasaként tartják számon. A tanácsadó – aki egy névtelen jobbikos forrás szerint akkoriban inkább liberális, apolitikus volt – a versenyszférából érkezett a Jobbikhoz. Egyébként a Jobbik alelnöke azt állította: „kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberálisok, milyenné váljon a Jobbik”.

Forrai fél évtizede nagy lépésekkel menetelt felfelé a ranglétrán egészen addig, amíg meg nem kapta a feladatot, hogy építse fel a Jobbik gazdasági és szellemi hátországát. Ennek része volt, hogy létrehozta a Jobbik saját Századvégjét, az Iránytű Intézetet és hozzá került a Szegedi Csanád által felépített jobbikos média is. Forrai olyan sikeresen végezte munkáját, hogy a direkt 36 számításai szerint több mint félmilliárd forint közpénzt csatornázott át érdekeltségeihez. És abból ugye sok mindent létre lehetett hozni.

Forrai nemrég úgy került a figyelem középpontjába, hogy a pénz egy részéért barátai dolgoztak a Jobbiknak, például úgynevezett tanulmányokat írtak. A nagy tanulmányírásról szintén a Direkt 36 számolt be. Itt csak az volt az apró kis bökkenő, hogy a barátok egy része távolról nézve, a mindennapi melója alapján mintha nem lenne a szakértője annak, amiről írnia kellett. Például autószerelők, fuvarcégek és informatikai vállalkozások írtak tanulmányt a hibrid hadviselésről vagy a kapitalista rendszer kritikájáról.   

A tanulmányok egy részét Forrai gyermekkori legjobb barátja, Debreczeni Zoltán, illetve cége, továbbá Debreczeni tesója és sógora jegyezte. Debreczeniről azt érdemes még tudni, hogy céges pályafutását azzal kezdte, hogy szlovák rendszámot rakott magyar autókra, hogy a gazdagok el tudják kerülni a regisztrációs adót. Véletlenül pont Forraival tolta ezt a nemes tevékenységet.

Debreczeni neve azonban most egy másik vállalkozásban is feltűnt. Az offshore-botrány ugyanis a Jobbiknak bedolgozó vállalkozót is meglegyintette. Forrai barátja a közelmúltban ügyvezetője lett annak a Global Homes Group Kft.-nek, amelyet két izraeli üzletember, Eyal Zion Patel és Yosef Peleg irányított. A cég egyébként izraeli ingatlanbefektetésekkel foglalkozik.

Vona Gábornak korábban még elég sarkos véleménye volt az izraeli ingatlanbefektetésekről.

Például 2009-ben ezt mondta:

 „Magyarország jelen pillanatban olyan ország, amelyet Izrael meg akar szállni vagy már megszállt. Simon Peresz kijelentésére gondolok (…)” 

Vona ezzel arra utalt, hogy a volt izraeli államfő 2007 októberében a tel-avivi Kereskedelmi Kamarák Szövetségének díszvacsoráján elhangzott beszédében úgy fogalmazott, hogy az izraeliek felvásárolják Manhattant, Magyarországot, Romániát, Lengyelországot.

Aztán Vona Gábor 2012. november 21-én egyébként a következőt nyilatkozta:

 „Leltározni kell az izraeli tőkét, ami Magyarországon van és közzé kell tenni." 

Vona 2013. március 19-én Ilan Mornak címzett nyílt levelében pedig azt írta:

 "Én soha nem leszek Izrael kutyája, mint itt az összes parlamenti párt. Érti? Soha! Sem megvásárolható, sem megfélemlíthető nem vagyok. És ezzel még sokan így vagyunk.”

Nincs új a nap alatt. Nagyon úgy tűnik, hogy a Jobbik is pontosan olyan párt lett, mint amilyenek ellen létrejött. Pénzért pedig már bármire képesek.

Közzétéve: 2016. május 28. Szerző: Hetty King

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr368754516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása