Spíler

Kiszivárgott belső Facebook-dokumentum: szerkesztők és nemcsak algoritmusok döntenek

Közzétéve: 2016. május 13. Szerző: Daniel Rafferty

A Facebook munkatársaitól kiszivárgott belső dokumentumok igazolják, hogy tényleg szerkesztők döntésén múlik, mi kerül a Facebook Trending Topics cikkei közé, nem egyszerűen csak egy algoritmus határozza meg ezt.

A Facebook világmegváltó világmegváltoztató terveit hallgatva a technológiai konferenciákon, sokan gyanakodtak már arra, hogy a vállalat a közvélemény formálásában is aktívan részt kíván venni, és befolyásolni akarja azt, hogy milyen tartalmak érnek el a felhasználókhoz. És ha befolyásolják az embereket, akkor valószínűleg nem a konzervatív családmodell és a hagyományos értékek védelmében teszik. Korábban már beigazolódott, hogy az üzleti érdekeik miatt megdöbbentő cenzúrára képesek: a tsu.co nevű közösségi oldal linkjét, de még az oldal nevét se lehetett 2015-ben egy ideig kiírni a Facebook üzenőfalára, sőt a korábban posztolt linkeket is eltüntették. A szép, új progresszív világ megteremtését ígérő techcégtől ez egy kicsit illúzióromboló lehetett sokak számára.

Mi is beszámoltunk már arról, hogy Facebooktól távozott alkalmazottak szerint a techcég politikai alapon rangsorol tartalmakat, és míg a jobboldali tartalmakat és híreket hátrább rangsorolja, addig a liberális témákat engedi felfutni. Az ügy azért különösen fontos, mert érdemben befolyásolhatja az amerikai elnökválasztást is. A cikk megjelenése után a Facebook közölte, komolyan veszik az elfogultsággal kapcsolatos vádakat, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy igazak a hírek.

A legújabb fejlemény, hogy a Guardian leközölt egy belső anyagot. Ez alapján viszont elég egyértelmű, hogy valóban szerkesztők döntéseiről van szó. A szerkesztői csapat például megteheti, hogy csak általuk fontosnak ítélt sztorikat tesz a trendrovatba (ami egyelőre csak az amerikai felhasználóknak elérhető). Van egy tíz médiumból álló listájuk, (BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New York Times, USA Today, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News, Yahoo), az itt megjelent híreket kiemelten kezelik. Ezek nagy többsége egyértelműen a baloldalhoz áll közelebb. Egyedül a Fox News jobboldali, de az is csak a szó amerikai értelemben. Van egy bővebb ezres lista is a megbízhatónak ítélt hírforrásokról. Sokak szerint ott is hasonlóak az arányok.

A hírforrások politikai hovatartozása:

BBC News

liberális

CNN

liberális

Fox News

republikánus

The Guardian

baloldali

NBC News

mérsékelt, liberális

USA Today

mérsékelt, liberális

The Wall Street Journal

mérsékelt, liberális

Washington Post

liberális

Yahoo News

mérsékelt, liberális

Facebook eddig azt állította önmagáról, hogy nincs semmilyen szerkesztői befolyás, egyszerűen csak azt mutatják meg, amit épp a legtöbben osztanak. Úgy tűnik, nem fejtették ki az igazság minden részletét. Vajon eljut-e a történet a bocsánatkérésig és mikor?

Közzétéve: 2016. május 13. Szerző: Daniel Rafferty

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr478714270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása