Spíler

Seselj újra a parlamentben

Közzétéve: 2016. április 26. Szerző: Hattori

serbia-national-flag-1444404.jpg

Az osztrák államfőválasztás első fordulója okozta meglepetés miatt kevés szó esett a Szerbiában tartott előre hozott választásokról.

A Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt úgy teljesített, mint a szlovák parlamentbe nemrég bemasírozó Marian Kotleba és szélsőségesei. A háborús bűnök alól felmentett szerb pártvezér örömmel gyújtogat EU- és NATO-zászlókat, pedig épp az EU-hoz való csatlakozás miatt írták ki a legújabb előre hozott választásokat déli szomszédunknál. A tét nem kicsi.

Szerbiában azért írtak ki előre hozott parlamenti választásokat, mert Aleksandar Vucic kormányfő kijelentette, további négy évre, azaz egy teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza, azaz a tervezett reformokat addigra lehet megvalósítani, lezárni.

A szavazatok feldolgozottsága alapján – végeleges eredményt csütörtökig kell közölnie a választási szerveknek – Vucic taktikája bejött; ismét ő fog kormányt alakítani Belgrádban, de sokkal erősebb pozícióból. A 250 fős parlament felett abszolút többséget szerzett Szerb Haladó Párt ugyanis így megszabadulhat korábbi koalíciós társaitól, önállóan fordulhat rá arra az elkövetkezendő négy évre, amely alatt Szerbiának meg kell felelnie az Európai Unió elvárásainak.

Az abszolút többség meggyőző, mégis Vucic onnan kapott pofont, ahonnan nem számított: Európából.  A hágai Nemzetközi Törvényszék ugyanis egy hónappal ezelőtt felmentette Vojislav Seseljt, mert nem tudták rábizonyítani a délszláv háborúban elkövetett etnikai mészárlásokat. A fellebbezési eljárás végéig így az ultranacionalisták vezetője szabad ember, az elégedetlen szerb társadalom egy meghatározó része, a választások alapján körülbelül 8%-a, várja a 20 éve még kormányzó, aztán a legerősebb ellenzéki pozícióba szorult, majd később a törvényhozásból kiesett párt vezetőjét. Egészen vasárnapig tehát úgy tűnt, hogy Seselj víziója egy lassú erodálásra ítéltetett.

A radikálisok tehát nem keveset szakítottak az előre hozott választásokon.

Az ügy pikantériája az, hogy tíz évvel ezelőtt még Vucic is az ultranacionalista vezér tanítványának számított, de a mostani államfővel, Tomislav Nikoliccsal együtt összekülönböztek Szerbia jövőjén. Seselj Nagy-Szerbiában gondolkodott, Nikolic és Vucic pedig az Európai Unió és a NATO felé kormányozná a szerbeket. A mintegy 10 évvel ezelőtti összekülönbözés eredményeként a radikálisok szakadtak, a Szerb Radikális Párt kiesett a parlamentből, Nikolic és Vucic tisztára mosta magát a nyugat előtt. A szerb belpolitikára jellemző instablitás után az új fiúk abban a szerepben tudnak tetszeleghetnek, hogy a társadalom többsége támogatja őket, egy cselekvőképes Európa-barát erő vezeti Szerbiát végre.

A rákbeteg Seselj bosszúvágya azonban régóta nem csillapodik. „Két áttét is van a máján, amelyeket meg lehet műteni.  Tudják, hogy hívom a két áttétemet? Aleksandar Vucicnak és Tomislav Nikolicnak” – hangoztatta.

A visszakerült ultranacionalisták, és a szintén hasonló álláspontú Szerbiai Demokrata Párt együttese gyengének tűnik a uniós csatlakozási tárgyalások megakasztására (Szerbia 2012 óta hivatalosan is tagjelölt), és az orosz orientáció szorosabbra fűzésére.

Mindenesetre a Vajdasági Magyar Szövetség hozta a kötelezőt, a hivatalos eredmények híján annyi elmondható, hogy nagy valószínűséggel továbbra is 5 képviselőt (lehet, hogy többet) küldhetnek a belgrádi országgyűlésbe.

De magyar szempontból mégiscsak az lenne a következő lépés, ha Szerbia végre Európai Uniós tag lenne. Ezért is kampányolt Szijjártó Péter külügyminiszter Vucicnak a Belgrád melletti Pancsován – nagyon helyesen.

Közzétéve: 2016. április 26. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr518664208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása