Spíler

Brüsszel fejet hajt Orbán Viktor előtt

Közzétéve: 2016. január 26. Szerző: Flamand

image_5.jpegA szlovén miniszterelnök a bevándorlási áradat megfékezése érdekében a macedón-görög határ megerősítését javasolja. Az Európai Bizottság és elnöke, Juncker máris jelezte, hogy támogatja az elképzelést. Vajon tudják, hogy Orbán Viktor ugyanezt mondja már több mint egy éve?

Az elmúlt két napban bejárta a hazai és nemzetközi sajtót, hogy a szlovén miniszterelnök, Miro Cerar azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a bevándorlási áradat megfékezése érdekében az unió tagállamainak pénzzel, technikával és személyzettel kellene támogatniuk Macedóniát a Görögországgal közös határának biztosításában. Szerinte így napokon belül jelentősen csillapítani lehetne a Törökország felől Görögországon áthaladó migránshullámot.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker válaszlevélben azonnal jelezte, hogy üdvözli és támogatja a szlovén javaslatot, egyúttal készek arra, hogy a lehető leggyorsabban megteremtsék annak a lehetőségét, hogy az uniós határőrizeti ügynökséget az EU-n kívül, így Macedóniában is be lehessen vetni. Juncker pálfordulása talán nem független attól a ténytől, hogy az unió eddigi bevándorlással kapcsolatos javaslatai kudarcot vallottak. 

Pedig a mindig mókás és olykor ittas Juncker nemrég még arról beszélt, hogy be kell fogadni mindenkit, aki az EU-ba szeretne jönni. Az unió első embere akkor igazi európainak még azokat tekintette, akik generátort vittek a calais-i táborba, hogy a bevándorlók zenét hallgathassanak és feltölthessék okostelefonjaikat. Ennek az embernek az az egyetlen szerencséje, hogy bármi is történjen uniós karrierjével, Gyurcsány DK-jába bármikor felvennék.

De visszatérve a szlovén javaslathoz, finoman szólva is érdekes, hogy az összes hazai és külföldi újságíró és uniós bürokrata megfeledkezett említést tenni arról, hogy az ötlet eredetileg nem a szlovén miniszterelnök fejéből pattant ki. Orbán Viktor már január 8-án, a Kossuth Rádióban elhangzott interjújában szó szerint ugyanezt a megoldást javasolta. Akkor úgy fogalmazott, Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni. Ehhez szerinte Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. 

A szlovén miniszterelnök is csak azt követően küldte el javaslatát a Bizottságnak, hogy a pár nappal korábban tartott közös szlovén-magyar kormányülésen téma volt a macedón határ megvédése. A magyar miniszterelnök az ülést követően azt nyilatkozta, hogy kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot. Brüsszelben pokolian fájhat azt kimondani, hogy támogatják Orbán Viktor javaslatát, éppen ezért inkább szlovénkén ötletként beszélnek róla.

Egy év telt el azóta, hogy a Charlie Hebdo-nál elkövetett terrortámadást követően Orbán Viktor volt az első európai politikus, aki határozottan kijelentette, hogy a „gazdasági bevándorlás rossz”, és amíg „ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország”. Akkor mindenki a torkának ugrott, a legsötétebb náci időket és a középkort emlegette. Azóta több mint 1 millió migráns érkezett Európába, köztük olyan, magukat menekültnek álcázó terroristák, akik a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadás elkövetői voltak. De „menekültként” érkeztek azok a barbárok is, akik a kölni tömeges szexuális támadásokat elkövették. Ahogy nem érdemes megfeledkeznünk azokról a jóarcú fiatalokról sem, akik kövekkel ostromolták a magyar határon szolgálatukat teljesítő rendőreinket.

Pontosan egy évnek kellett eltelnie, és – többek között – ezeknek az eseményeknek megtörténnie ahhoz, hogy az Európai Bizottság belássa, a magyaroknak igazuk volt.

Közzétéve: 2016. január 26. Szerző: Flamand

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr848316452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása