Spíler

Évértékelő helyett ideglelés a belváros legmélyén – Gyurcsány és a Tony Blair Witch Project

Közzétéve: 2016. január 24. Szerző: OriginalSpíler

Sötét terem, eksztatikus nyugdíjasok hadai, az egykoron Rákosi Mátyás pártjában is tag tiszteletbeli elnök az első sorban. A pódiumon pedig Feri, aki bár papíron évet értékelt, valójában önbizalomtréninget és verbális vudu baba szurkálást láthatott tőle a nagyérdemű. Gyurcsány állapota mindent elárul az erdőben egyre mélyebben eltévedő baloldal 2016-os kilátásairól.

Gyurcsány szombat délutáni évértékelőjét láthatóan a bukott kormányfő környezete sem vette komolyan. Ugyanis egy nappal később még sem a DK honlapján, sem az eseményt közvetítő ATV oldalán nem elérhető a beszéd felvétele vagy leirata. Gyurcsány FB-oldalára viszont feltöltöttek egy Blair Witch Projectet idéző felvételt, amelyen látható, hogy Szabó „BMEG” Zoltán kitüntető figyelmét mintha már a beszéd első másodperceiben elvesztette volna a nagy őszödi varázsló. 

Annak, aki nem látta, röviden össze tudjuk foglalni az Ideglelés-módra improvizált benyomást keltő beszédet: a sötét, ablaktalan, nyomasztó hangulatú DK-díszletek közt Gyurcsány többé-kevésbé folyékonyan orbánozott. Évértékelőhöz képest a „2015”, a „Magyarország”, vagy a „tavaly” szó feltűnően kevésszer fordult elő.  Fletó a végén valamit mondott pártja terveiről is, amiből annyi maradt meg, hogy dániai áramellátás, helyre kell hozni a gazdaságot, Hajdu Lacit nagyon szeretik Újpalotán. Mindazonáltal Gyurcsány unalmas töménységű negatív jelzői sokkal inkább a terem borzalmas szomorúságát írták le, mintsem az ország valós helyzetét.

Egy örök feldolgozatlan trauma

Gyurcsány és szűkebb köre láthatóan továbbra is képtelen feldolgozni Őszödöt, a 2009-es bukást, a 2010 óta elszenvedett vereségek hosszú sorát. Ehhez nem kell pszichológiát végezni, elég elolvasni egy random Gyurcsány-interjút, ahol az interjúalany általában magától nyúl vissza kényszeresen ezekhez az eseményekhez. A DK belterjes mikrovilágában ezen sajnálatos események ellenpontja a 2006-os Gyurcsány-siker. Mivel ez, „Őszöd igazsága” a biztos pont, ezért az őszödi hazugság sötét erdejébe való elindulás is megkérdőjelezhetetlen döntés.

Az ellentmondások embere

Abban az univerzumban pedig, ahol Őszöd az igazság szimbóluma, minden sokkal könnyebben átértékelődik. Így lesz a 2014-ben még átkos egykulcsos adóból 2015 végére támogatható intézkedés. Így lesz a holland-magyar 8-1-en való gúnyolódásból kicsit több mint két év alatt egy olyan mondat, hogy „tiszta szívből drukkolok a mieinknek”. És így lesz a röszkei határtámadókból „békés ünneplő tömeg” helyett pár gazember. Senkinek ne legyen kétsége, a közel egymilliárdos privatizációs zsákmányon való túladásra és az érthetetlen brüsszeli szerződésre is csak ilyen hirtelen kameramozdulatokkal kap majd választ a közvélemény.

A DK erősödésének hazugsága

Ebben a sűrű és sötét vadonban a legitimitás legújabb forrása a DK „erősödése”, amiről Gyurcsány is mindig szívesen beszél. Ha azonban a tényeket nézzük, akkor rögtön rosszabb a helyzet. Egyrészt, a baloldal összességében egy centit sem tud előremenni, és állandó cicaharcot vív a második helyért a Jobbikkal. Másrészt, érdemes emlékeztetni arra, hogy a Gyurcsány-párt 2014 közepén indult először önállóan országos voksoláson, és az EP-választáson nagyjából 10 százalékot, de a kispártok számára jóval nehezebb önkormányzatin is 6,6 százalékot ért el. Mivel 2015 novemberében a DK a különböző felmérések szerint 7-9 százalékon áll, látható, hogy nincs szó semmilyen erősödésről.

Itt a vége

Ami pedig a DK és a baloldal legnagyobb problémája, az Gyurcsány személyes népszerűtlensége. Egybehangzó mérések szerint 7 éve (!) nem tud elmozdulni arról a pontról, hogy nagyjából a magyarok egyötöde kedveli. Pedig szegény fazon tényleg mindent megpróbál, próbál népközeli kötcsei gyerek imázst építeni, Trabanttal megy szavazni, DJ-zik, főz, szétmémesített „vers mindenkinek” beszédet mond, de minden hiába. Valamiért mégsem szeretik az emberek.

Lassan minden szitokszó elfogy, így a végére modoros modern szavakkal („instragram, spoilerezés”) erőlködik az örökifjú Feri, nyugdíjas nénik juj-kiáltásai hallatszanak, Szabó Zoltán tapsikol. Gyurcsány lelép a színpadról, és leelnökurazza Vitányi Ivánt, Rákosi Mátyás párttársát.

Méltó véget ért az évértékelők Tony Blair Witch Projectje.

Közzétéve: 2016. január 24. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr348307260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása