Spíler

New York Times: „Merkelnek mennie kell”

Közzétéve: 2016. január 12. Szerző: Virágelvtárs

image_17.jpegNagyot fordult a világ a kölni események óta. A liberális New York Times olyat írt le, amit még a Magyar Idők sem: Merkelnek mennie kell. Tíz nappal azután írta ezt az amerikai újság, hogy észak-afrikai és közel-keleti bevándorlók a kölni dóm előtti téren ünneplő nőket molesztáltak és erőszakoltak meg, zsebeltek ki vagy épp fejmagasságban kilőtt tűzijátékkal veszélyeztették testi épségüket. Tíz nap talán elég idő ahhoz, hogy az események leülepedjenek és már ne a hirtelen jött düh, hanem a racionalitás mondassa ezt a New York Times újságírójával.

Pedig az amerikai lapban nemrég még arról írtak, hogy Merkel már biztosította helyét a történelemkönyvekben, és olyan nagy német óriások mellé kerül majd, mint Konrad Adenauer, Helmut Schmidt vagy Helmut Kohl. Sőt talán még felül is múlja őket, és úgy vonul majd be a történelembe, mint a nagy politikus, aki bármi történt is, megvédte az Európai Uniót.

Aztán december vége felé közeledve a New York-i liberális lap, ugyan mintha a fogát húzták volna, de elismerte, hogy a magyar miniszterelnöknek világosabb képe volt a migrációs válság léptékéről és potenciális veszélyeiről, mint a brüsszeli technokratáknak, vagy a berlini és más európai vezetőknek. Ez volt az a cikk, amelyben már Konrád György is úgy nyilatkozott: „Fájdalom, de el kell ismerni, hogy ebben a kérdésben Orbánnak igaza volt”.

A január 9-ei számban megjelent írás szerint, a hatóságok eleinte azért titkolták el a történteket, nehogy az kényelmetlen legyen Merkel menekültek tömegeit befogadó politikájára nézve. (A legutóbbi hírek szerint a rendőrség mellesleg nem magától, hanem feltehetően felsőbb utasításra döntött így. Az szintén kérdéseket vet fel, hogy amikor a saját állampolgáraik vonulnak utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket a szilveszter éjjelén történtek miatt, akkor nagyon gyorsan elő tudják keríteni a vízágyúk slusszkulcsát.)

A New York Times újságírója szerint, aki elhiszi, hogy egy korosodó, szekularizált és egykor nagyrészt homogén társadalom képes békésen beolvasztani egy ekkora és kulturálisan ennyire eltérő tömeget, arra fényes jövő vár a jelenlegi német kormány szóvivőjeként. Viszont egyúttal ostoba is. A bevándorlás ugyanis nem csak a terrorizmus terjedését hozza magával, de fennáll a veszélye annak is, hogy újjászületik az 1930-as évekbeli politikai erőszak.

A lap egyszerű megoldást vázol fel, hogy mindezt elkerüljék: Németország határait le kell zárni az újonnan érkezők előtt, egyúttal meg kell kezdeni a jó fizikumú fiatal férfiak kitoloncolását. A németeknek pedig fel kell adniuk azt az illúziót, hogy a múltbeli bűneiket csak a meggondolatlan humanitárius magatartás tudja feloldozni. Mindez az amerikai lap szerint azt jelenti, hogy Angela Merkelnek menni kell, hogy országának és az általa uralt kontinensnek ne kelljen túl nagy árat fizetnie a kancellár ostoba tévképzeteiért.

Közzétéve: 2016. január 12. Szerző: Virágelvtárs

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr408264526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása