Spíler

5 dolog, amit érdemes tudni a KGBéla-ügyről

Közzétéve: 2015. október 14. Szerző: Hattori

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága azt javasolja, hogy függesszék fel a jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béla mentelmi jogát. Mivel biztos van olyan, aki már nem emlékszik Béla bá’ sztorijára, összekapartuk az ügy legérdekesebb részeit.

Rájár a rúd a Jobbikra mostanában. Radikáléknak nem csak az érthetetlen és túlzott iszlám imádat miatt kell magyarázkodniuk, hanem újra előtérbe kerülnek a párt orosz kapcsolatai is. Mivel az Európai Parlamentnek – miután hihetetlen hatékonysággal megoldotta a migránsválságot az uborka görbületének kérdését – maradt még arra is ideje, hogy az orosz kémkedéssel vádolt Kovács Béla mentelmi jogát is felfüggessze. Nézzük a sztori legérdekesebb részeit, ami eddig tudható.

 

Feleség 3 férjjel

Tavaly tavasszal ásta ki az Index, hogy a Jobbik fő külpolosának elég gyanús ügyei vannak. Kiderült ugyanis, hogy orosz feleségének 3 férje is van/volt, ebből egy japán, egy osztrák és a harmadik maga KGBéla. Állítólag persze ez KGBélának is akkor esett le, amikor megírta az index. Ennél egy fokkal hihetőbbnek látszik az orosz titkosszolgálati szál: a Szvetlana Isztosina a KGB futára volt, és arra használta a házasságkötéseket, hogy ügynököket jutasson be Nyugatra.

 

Gyanús pénzek

Mit ad Isten KGBéla pont a rendszerváltás előtt költözött ki Oroszországba, mivel „nem érezte jól magát Magyarországon”. És véletlenül Kovács Béla pont akkor jött haza, amikor a Jobbik megalakult. Szintén véletlenül pont ő alapította meg a Jobbik külpolitikai kabinetét. És bár vállalkozásai becsődülnek, mégis sikerült egy csomó pénzt beletenni a pártba. „Bolondnak tartottuk Kovács Dáviddal [a Jobbik akkori elnökével]. Mindenféle orosz kapcsolatokról beszélt, ami nagyon nem tetszett nekünk, azt hittük, csak összevissza hablatyol, a háta mögött ki is nevettük” – emlékezett vissza Nagy Ervin, a Jobbik akkori alelnöke. Azóta kiderült: nem KGBéla volt a futóbolond, hanem Nagy Ervin, aki azt hitte, hogy van a pénznél fontosabb.

 

Menekülés a kamerák elől

A kémvádak hatására a Jobbik belső vizsgálatot ígért, azonban persze nem történt semmi. Miközben Vona Gábor erről próbálta tájékoztatni a nagyérdeműt, Kovács Béla a sajtó kamerái előtt oldott kereket. A groteszk jelentet még sikerült azzal megfejelni, hogy az elvileg lakossági fórumára tartó politikus ott persze nem jelent meg, ellenben a sajtó elől egy kórházba menekült, mondván idegösszeomlást kapott. Kicsit átlátszó.

 

Vállalhatatlan párt az európai radikálisoknak

Nem véletlen, hogy a nyugat-európai radikálisok hallani sem akarnak a Jobbikról. Pedig többször is volt arról szó, hogy közös frakciót alapítanának az Európai Parlamentben, azonban erről rövidúton letettek. Balczót még bevették volna, de KGBéla még számukra is vállalhatatlan volt.

 

A Jobbik mindig a mentelmi jog eltörléséért küzdött vagy mégsem?

Már a 2010-es Jobbik-programnak is hangsúlyos pontja volt, hogy a „politikusok ne bújjanak a mentelmi jog mögé” és töröljék el ezt az intézményt. De mi van akkor, ha saját politikusuk kerül a hatóságok célkeresztjébe? Hát persze, hogy az teljesen más eset, ugyanis az ilyesmi „megengedhetetlen politikai szándék” és koncepciós per. Morvai Krisztina nem is volt rest és levelet írt a Jogi Bizottságnak, hogy ne függesszék fel KGBéla mentelmi jogát.

 

Medgyessy Péter pályafutásának ismeretében soha nem gondoltuk volna azt, hogy a rendszerváltás utáni legdurvább titkosszolgálati sztorit nem az MSZMP/MSZP, hanem a Jobbik fogja szolgáltatni.

Közzétéve: 2015. október 14. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr117967254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása