Spíler

A svéd király sem hajlandó segíteni a fogyatékos magyar lányon

Közzétéve: 2015. szeptember 02. Szerző: HanSoloo

Mindenki hallott már Wilhelm Fruzsina történetéről, és nincs olyan jóérzésű ember, akinek ne facsarodott volna össze a szíve, amikor azt olvasta, Fruzsina ügyéről döntöttek: nem maradhat Svédországban, a családjával.

Édesanyja 2007-ben öngyilkos lett, édesapja 2011-ben tüdőrákban meghalt. Fruzsina 18 évesen, 2012 nyarán ment ki svédországi nagynénjéhez, akinél azóta is lakik. Most azonban kiutasították az országból. A Svédországban élő nagynéni, Ruff Ágnes állítása szerint nem képes Magyarországon hagyni a 21 éves fogyatékos lányt. Ha kell, bújtatni is hajlandó Fruzsinát, akinek - mivel szülei meghaltak - ő az egyetlen élő rokona. Nem kell magyarázni, hogy mindannyian megtennénk ezt ebben a helyzetben.

Az ügy nem ma kezdődött. Azért, hogy Fruzsina legálisan élhessen Svédországban, 2012 októberében tartózkodási engedély iránti kérelmet nyújtottak be a svéd hatóságoknak, akik most bejelentették, sem jogi, sem politikai, sem pénzügyi megoldást nem találnak az eset kapcsán. A lány csak akkor maradhatna Svédországban, ha ott munkát vállalna, vagy bebizonyítaná, hogy képes eltartani magát. Ehhez például az kellene, hogy a kiutasítás ellenére megpróbálják bejelenteni a nagynénje cégéhez, így két év megszakítás nélküli munkaviszony elteltével megkaphatná a letelepedési engedélyt. Sajnos az ügy már három éve húzódik, a svéd hatóságok pedig egyenesen szabotálják, hogy Fruzsina a svéd szociális rendszer terhére az országban maradhasson.

A szabotálás nem túlzó kijelentés. A nagynéni elmondása szerint egy családegyesítési ügy Svédországban átlagosan 6-12 hónap alatt zajlik le, ha minden szükséges irat megvan hozzá. Ehhez képest az ő ügyüket a migrációs hivatal a mai napig nem tudta lezárni, a svédektől pedig semmiféle segítséget nem kaptak. Sem a média, sem a közvélemény, sem a politikusok nem foglalkoztak az üggyel, még a svéd király is elutasított mindennemű segítséget. Álláspontjuk szerint ha Fruzsina ott maradhatna, akkor az precedensértékű lenne más európai uniós állampolgároknak is, ezt a kockázatot viszont a svédek nem vállalhatják. Ráadásul a svéd bevándorlási hivatal elutasította a magyar kormány felajánlását is, miszerint átadnák a svédeknek azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer biztosít Fruzsina ellátására.

Az ok persze pénzügyi eredetű. Nézzük csak meg, hogy Fruzsina miért is terhelné meg a svéd állam szociális ellátórendszerét, hiszen annyi minden másra kell a pénz! (Itt kell megjegyezni, hogy ez azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátás költségeit sem vállalja az állam. Tehát ha Fruzsinával bármi történik, azért a nagynénit terheli a felelősség.)

A számok magukért beszélnek. Tavaly 81 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be Svédországba. Ebből 2015-ben nagyjából a kérelmezők 75 százaléka kapott menedéket. A státuszt szerző menekültek két évig állami pénzből nyelvet és szakmát tanulnak. A Napi Gazdaság riportja szerint: nyelvtanulásra havi 7000 koronát (238 ezer Ft-ot) kell biztosítani. Ezen kívül hozzájárulnak lakhatásukhoz (akár a lakbér felével), és ha nem találnak munkát, akkor közfoglalkoztatásban kell segíteni őket, hogy összejöjjön a havi 15-16 ezer koronás (510-544 ezer Ft) jövedelem. Gyermekvállalás esetén további juttatások járnak a menekülteknek. Mindezek ellenére két év után mindössze 30 százalékuk tud elhelyezkedni, tehát a munkanélküliek ellátása is jelentős összegeket emészt fel.

Vagyis míg több tízezer bevándorlót taníttatnak, a fogyatékos magyar lánynak még azt az összeget is vissza kell fizetnie az államnak, amennyiért iskolába járhatott. Utólag ugyanis kiderült, hogy mivel nem kapott engedélyt, legálisan iskolába sem járhatott volna. Mindeközben a migrációs hivatal szóvivője ilyeneket nyilatkozik, hogy “Egy Európán belüli országról beszélünk, nincs okunk megkérdőjelezni, hogy megkapja ott az ellátást, amire szüksége van”.

Gyomorforgató szívtelen, és képmutató hozzáállás ez a „tolerancia hazájától”. Hűvös és sötét. A következtetéseket ez alkalommal inkább nem vonjuk le. Csupán annyit, hogy ha lehet választani, hogy ebben a posványos, mucsai, elmaradott országban szeretnénk élni, vagy a kolbászbólvanakerítés, fejlett nyugaton, akkor köszönjük szépen, de mi az előbbire szavazunk. Európának ezen a tájékán úgy tűnik, maradt még némi emberség.   

Közzétéve: 2015. szeptember 02. Szerző: HanSoloo

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr737756134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása