Spíler

Juncker cenzúra nélkül!

Közzétéve: 2015. augusztus 28. Szerző: NigelF

Olvastuk Juncker cikkét, és nem lepődtünk meg. Nem lepődtünk meg azon, hogy nem érti a probléma lényegét, és tovább nyomatja a néppárti köntösbe bújtatott, megfáradt balliberális maszlagot. Egyébként nem tudjuk, hogy miért, de a magyar változatból kimaradt a legkínosabb mondat. Most akkor az igazi européer magyarok vigyenek-e generátort a bevándorlóknak?

Juncker szemmel láthatóan nem érti, hogy „az idén Európába érkező közel egymillió bevándorlót újabb milliók követik majd. Nem érti, hogy a kijelentéseivel bátorítást ad sok millió potenciális bevándorlónak, hogy ők is Európában próbáljanak szerencsét.” Nem érti, hogy neki kicsit sem az a feladata, hogy kioktasson minket európaiságból. Az SZDSZ-es népnevelő tempójával azonban nem csak Németországban nyomul, hanem kisebb-nagyobb módosításokkal nálunk is, a pártállami nagy hagyományokkal bíró Népszabadságban. Érdemes elolvasni az egész cikket, mert iskolapéldája az események után kullogó, megfáradt és beszűkült nyugat-európai liberalizmusnak. Itt olvasható az eredeti német cikk fordítása, melyben kiemeltük a két szöveg közötti eltéréseket.

Európa mindig is egy értékközösség volt a szememben, és továbbra is az. Erre büszkék lehetünk, mégis olyan ritkán tesszük. Európában a világ legmagasabb szintű menedékjogi sztenderdjei vannak érvényben. Soha nem küldenénk el senkit, aki a védelmünkre szorul. Ezt a jogszabályaink és szerződéseink is rögzítik. De mégis aggódok, hogy ez a szíveikben egyre kevésbé van rögzülve.

Amikor migrációról beszélünk, emberekről beszélünk, emberekről, mint Ön és én – azt leszámítva, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint Ön és én, hogy a világ egyik leggazdagabb és legstabilabb régiójába szülessenek. Olyan emberekről beszélünk, akiknek a szíriai háború, a líbiai IS-terror és az eritreai diktatúra elől kellett menekülniük.

Engem aggaszt, mikor látom az elutasítást a társadalom egy részétől ezen emberek irányába. A felgyújtott menekülttábor, a visszaküldött hajó, az erőszak a menedékkérőkkel szemben vagy csak az elfordulás mikor segítségre van szükségük – ez nem Európa.

Engem aggaszt, mikor szélsőjobboldali és szélsőbaloldali politikusok táplálják a populizmust, mely csak ellenségeskedést szül, és nem hoz megoldást. A gyűlöletbeszéd és a gondatlan megnyilatkozások az egyik legnagyobb eredményünket, a Schengen-övezetben való szabad mozgás veszélyeztetik. Ez nem Európa.

Európa, hála Istennek, az a nyugdíjas, aki Calais-ban generátort visz a menekülteknek, hogy zenét hallgathassanak és feltölthessék a telefonjaikat. Európa azok a diákok, akik Siegenben megnyitották a kampuszukat a menedékkérők előtt. Európa az a pék is Görögország Kosz nevű szigetén, aki kenyeret oszt a kimerült és éhes menekülteknek.

Ez az az Európa, amiben én élni szeretnék. Természetesen nem csak egy válasz van, és biztosan nincs könnyű válasz a menekültáradatra. Ahogy a valóságtól elrugaszkodott lenne azt gondolni, hogy minden határunkat megnyithatjuk a szomszédos országok előtt, úgy azt is irreális gondolni, hogy elzárhatjuk magunkat a nehézségtől, félelemtől és nyomortól.

De egy dolog világos. Nincs hatékony nemzeti megoldás. Egy tagállam sem tudja kezelni eredményesen a bevándorlást egyedül. Egy erős európai megközelítésre van szükségünk. És minél hamarabb. Az Európai Bizottság ezért az én vezetésem alatt májusban bemutatta részletes javaslatát a közös menekültpolitikára.

Megháromszoroztuk a jelenlétünket a Földközi-tengeren annak érdekében, hogy életeket mentsünk és elkapjuk az embercsempészeket. Támogatjuk a tagállamokat azzal, hogy a leginkább érintett régiókba küldjük az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex), az Európai Menekültügyi Iroda (EASO) és az Europol munkatársait. Csapataink segítenek a túlterhelt helyi hatóságoknak, hogy a menekültek kilétét meghatározzák, regisztrálják, levegyék az újlenyomatukat és felgyorsítsák a kérelmek feldolgozását. Fellépünk az embercsempészek hálózata ellen, hogy ezzel lépésről lépésre ellehetetlenítsük kegyetlen üzleti modelljüket.

Szolidaritást mutatunk a szomszédinkkal, ahogy Törökországgal, Jordániával és Libanonnal, azzal hogy befogadunk 20 ezer menekültet. Együttműködünk azokkal az országokkal ahonnan, illetve amelyeken keresztül jönnek a menekültek. Így akarunk a migrációnak egy legális, biztonságos és kontrollálható utat kialakítani. A visszafogadási megállapodásokkal elősegítjük azok visszatérését, akik nem kapták meg a jogot arra, hogy Európában maradjanak. És ragaszkodunk ahhoz, hogy a tagállamok megvalósítsák az elfogadott uniós menekültügyi szabályokat a menekültek regisztrálásától a menedékjogi eljáráson keresztül az ujjlenyomatok levételéig.

A Bizottság javasolt egy mechanizmust májusban, mely alapján azon emberek egy részét, akik Görögországba és Olaszországba érkeznek és menedéket kérnek, igazságosan osztják szét az EU-ban. A bizottság 40 ezer embert akart szétosztani, és már több mint 32 ezret be tudtak fogadni a tagállamok. Sokkal tovább akarunk menni, és olyan állandó mechanizmust akarunk felállítani, amely automatikusan alkalmazható sürgős esetekben, akármelyik EU-tagországnak van rá szüksége. A közös külső határok miatt az első vonalban lévő országokat nem lehet magukra hagyni, hanem szolidárisan kell megoldani a migráció jelentette kihívásokat.

A Bizottság ezen javaslatinak egy része már támogatásra talált. Az összes többi kérdést sürgősen kezelnie kell a 28 tagállamnak, azoknak is, akik eddig megtagadták. A nyár drámai eseményei figyelmeztetnek minket, hogy haladéktalanul alkalmazni kell a közös európai menekültpolitikát. Nincs szükségünk egy újabb rendkívüli EU-csúcsra. Volt már egy migrációs csúcs, és novemberben újra találkozunk Máltán. Biztosítani kell, hogy minden EU-tagállam elfogadja a szükséges európai eszközöket és helyben meg is valósítsa.

Kilenc évvel ezelőtt a Bizottság már javasolt egy listát a biztonságos országokról. A kormányok többsége akkor elutasította ezt, mint az ő kompetenciájukba történő beavatkozást. Ezenközben semmi értelme annak, hogy a tagállamok egyes nyugat-balkáni országoknak egyrészt tagjelölt státuszt szavaztak, másrészt ugyanezeknek az országoknak az állampolgárai menedékjog iránti kérelemmel fordulnak az unióhoz. Éppen ezért szeptemberben a bizottság javasolni fog egy közös, a biztonságos származási országokat tartalmazó listát az uniós tagállamoknak.

Amire szükségünk van, és ami még mindig hiányzik, az a közös bátorság az európai jog és az emberekkel szembeni kötelességünk betartására, még ha ezek nem is könnyűek és biztos, hogy gyakran nem népszerűek. Ehelyett azt látom, hogy egymásra mutogatás zajlik, Fekete Péter játék, vádaskodás, mellyel talán fel lehet kelteni a figyelmet vagy szavazatot lehet gyűjteni, de a problémát nem lehet megoldani.

A szövetségi kancellár jelezte nekem nemrég, hogy egyes német tartományok és önkormányzatok szerint a közbeszerzésekre vonatkozó európai szabályok hátráltatják a menekültközpontok gyors megépítését. Mi ezt gyorsan kivizsgáltattuk és megállapítottuk, hogy ez így nem helytálló. Európa segít a menekültek elhelyezésében, és kész vagyok Berlinbe, illetve a tartományokba küldeni a munkatársaimat, ha még adódik konkrét probléma.

Európa veszít, ha a félelem kerekedik felül. Európa elbukik, ha az önzés hangosabb, mint a társadalom széles rétegeiben meglévő szolidaritás. Európa akkor fog sikerrel járni, ha pragmatikusan és hatékonyan oldjuk meg korunk kihívásait. Remélem, hogy mi közösen – a tagállamok, az európai intézmények és ügynökségek, a nemzetközi szervezetek és a környező országok – be tudjuk bizonyítani, hogy felnőttünk a kihíváshoz. Meg vagyok győződve róla, hogy meg tudjuk csinálni.

A közös történelmünk mutatja, hogy Európa egy olyan rugalmas kontinens, mely a végén egyesül, ha valami olyannal szembesül, ami az egységét fenyegeti. Ez bátorságot adhat nekünk az elkövetkező hetekre és hónapokra.

Közzétéve: 2015. augusztus 28. Szerző: NigelF

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr937740400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása