Spíler

Facebook = az embercsempészek közösségi oldala

Közzétéve: 2015. május 06. Szerző: Siimii

 ft.jpg

Miközben Európa és a világ harcot hirdet az emberkereskedők ellen, a bűnszervezetek a Facebookon nyugodtan hirdetik az általuk „kényelmesnek és megbízhatónak” nevezett csempészútjaikat.

 

A legutóbbi Földközi-tengeri tragédia sajnos „csak” egy a sok közül. Az elmúlt tizennégy évben 22 ezer menekült veszett a több ezer kilométeres úton a tengerbe, akik csempészhajókon keresztül próbáltak eljutni Európába.

ft_ship.jpg

Az illegális migrációhoz kötődő bűnözés eközben egyre kiterjedtebb hálózatokon keresztül bonyolódik. A Financial Times talált rá nemrég néhány Facebook oldalra, ahol embercsempész szervezetek hirdetik útjaikat. Az oldalon minden fontos információ megtalálható: útvonalak, költségek, becsült utazási idő – pont, mintha egy utazási iroda hirdetné akciós útjait. Az utak szerintük teljesen biztonságosak, egy szó sem esik például a Líbia partjainál elsüllyedt hajó áldozatairól.

Az arab nyelvű Facebook-oldalakról az is kiderül, hogy a bűnszervezeteknek – az ISIS-hoz hasonlóan – modern kommunikációs eszközeik vannak: az érdeklődők WhatsApp vagy Viber elérhetőségeken keresztül vehetik fel a kapcsolatot az „illetékesekkel”. A probléma ezekkel, hogy nagyon nehéz beazonosítani a Facebook-oldalak mögött álló bestiákat, miközben egy-egy ilyen oldalnak több ezer követője is akad.

Ez alapján az látszik, hogy nemcsak a járőröző hajók számát vagy a légi ellenőrzés intenzitását kellene növelni a kritikus övezetekben, ez ugyanis önmagában nem elegendő. Elgondolkodtató, hogy nem kellene-e inkább nagyobb gondot fordítani a netes bűnüldözés felszámolására ahelyett, hogy megtanulunk vele együtt élni, vendégszeretetről, meg az ész és a lélek közös útjairól hadoválunk.

 

Közzétéve: 2015. május 06. Szerző: Siimii

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr547435388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása