Spíler

Tapolca 5 tanulsága a mérsékelt jobboldalnak

Közzétéve: 2015. április 14. Szerző: Koplárovics

tapolca.jpg

Tapolcán hiába nyomult a kormánypárt, az országos ügyek meg a tapolcai kórházkérdés mintha a fideszes fazon fölé húztak volna üvegplafont. Pedig Fenyvesi távolról is jobb jelölt volt, mint a naftalinszagú Pad, vagy az izzófejű Rig. Bár a csata elveszett, a háború még messze nem: minden választáson a Fidesz a második, átlagosan egyharmados erőként.

Átrendeződő térképek

A Fidesz gyengülése az elmúlt fél-egy évben nem a kétezres években megszokott sémák szerint következett be. Nem kizárólag a fővárosban és a nagyvárosokban vesztett teret a kormánypárt, és nem a szocialisták javára, hanem falvakban, kisvárosokban is, és a gyengülés egy része a Jobbik malmára hajtotta a vizet. Múlt vasárnap a Fidesz ennek elsősorban a hátrányait érzékelhette, hiszen Ajkán, a szoci fellegvárban több szavazatot kapott a Fidesz százalékosan, mint Tapolcán, ahol korábban mindig erősebb volt. A Fidesz támogatottsága tehát országosan kiegyenlítődött. Emiatt a következő három évben a 30 000 lakos alatti településeken elsősorban a Jobbikkal, a nagyobb városokban és Budapesten pedig a baloldallal kell megküzdenie az egyéni mandátumokért. A történet tehát innentől az egyéni választókerületekről szól, és nem arról, hogy a Fidesz országos húzóereje majd parlamentbe juttatja egyéni muksóit, függetlenül attól, hogy mit műveltek helyben. Az az előny viszont még mindig a kormánypártoknál van, hogy az időközik alapján is övék az egyetlen országos lefedettséggel bíró szervezet, vidéken és nagyvárosokban egyaránt versenyben vannak.

A Jobbik erősödése

Tapolca város és környékének eredményei alapján a Jobbik hangyafingnyi győzelme több összetevős játszma végeredménye. Biztosan benne van az, hogy ez a vidék a Dunántúlon inkább a rendszerváltás vesztesének számít, nem úgy fut a szekerük, mint mondjuk Győré, Tatabányáé vagy Veszprémé. Az is látszik a számokból, hogy a Fidesz gyengülése megint a tavalyi szavazók otthon maradását jelentette, és nem tömeges átáramlást a Jobbikhoz. Számított Tapolca régi nagyságának csökkenése is. A város elveszett „grandeur”-jét pedig pont az a kórház testesíti meg, ahol a jobbikos Rig dolgozott.

Médiaviszonyok

A kórházügy ezen kívül mintha önálló életre kelt volna. Szabadpiacos racionalizátor hírében álló netes oldalak, liberális újságírók, és persze a máskor olyannyira reformpárti mérsékelt jobbosok értekeztek arról, hogy mekkora gonoszság volt bármit is kezdeni a kórházzal. Ebben persze élenjárt a Simicska-média, amely mára egyértelműen kukába dobta Pethő Sándor örökségét, de szorosan a nyomukba eredt az összes vállaltan „antiszélsőséges” sajtótermék, amely időközben egyre inkább elalél a nagy cukiságözöntől. Fideszék meg jó lenne, ha rádöbbennének: a médiaviszonyok terén kábé 1993 végi állapotba kerültek a nagy szakítás után, így a fiúknak a saját törzsszavazóik elérésével is látványos problémáik vannak.

Arrogancia, országos közhangulat

Tényszerű, hogy a politikai napirendet 2014 ősze óta a balos média – esetenként legendás bőrfoteljének langymelegéből maga Simicska Lajos – irányítja. Ez a hosszúra nyúlt ősz és tél pedig nem múlt el nyomtalanul. Netadó, vasárnapi zárvatartás, kormánypárti politikusok ügyei, útdíj és brókerügyek – kétségtelenül mindegyik sztori mögött valamilyen erősen vitatható kormányzati döntés, egy komoly konfliktus felvállalása vagy mulasztás áll. Vitatott ügyek ugyan 2010 és 2014 között is voltak, azonban tavaly ősz óta ezek a „kormánypártiak arroganciája” fénytörésében jelentek meg a fősodrú sajtóban. A fő hiba a jobbközép oldalán talán nem is annyira az állandó, vitatott cselekvésben, hanem a támadásokra okot adó egyéni baromságok tucatjaiban lelhető fel. A jobboldal 2010-ben és 2014-ben is a plebejus, népközeli és takarékos kormányzás ígéretével érte el szavazók millióit. Ma viszont már az a kérdés, hogy el tudják-e venni tőlük ezt a témát és arculatot.

A baloldal nem támadja a Jobbikot

Már Veszprém is megmutatta, Tapolca pedig csak ráerősített arra az érzésre, hogy van egy hallgatólagos együttműködés az időköziken az ellenzéki pártok között. Kész Zoltán idiotizmusait a Jobbik-világ gyakorlatilag szó nélkül végigasszisztálta, cserébe pedig Rig Lajos necces múltja hagyta hidegen a szoclib rettegőket. Az összjáték már rutinosan megy, hiszen Tapolcán a jobbikos városvezetés szoci külső támogatással evickél. Lehetne mondani, hogy a darabokra esett balosok a harmadik hellyel elnyerték méltó büntetésüket, de az évtizedes szélsőjobbos riogatás után az MSZP-DK többet érdemelne.

Közzétéve: 2015. április 14. Szerző: Koplárovics

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr127367554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása