Spíler

3 tanulság a dzsihadisták tombolása kapcsán

Közzétéve: 2015. március 01. Szerző: Megagigatron


Több alapigazság is megdőlt az Iszlám Állam előretörésével: Barack Obama Nobel-díjas külpolitikája, a liberális társadalom és hogy a fejlett technológiát csak jóra lehet használni. 

1. Pocsék amerikai külpolitika

Barack Obamának csak akkor sikerült volna überelnie Bush idiotizmusát – például Irak lerohanását –, ha idő előtt kivonta volna az amerikai csapatokat Irakból. Ja, hogy pont ez történt? Innen is gratulálunk az elmúlt két évtized bölcs külpolitikájához a Fehér Háznak. Még szerencse, hogy Irán ellen nem indult légitámadás, és nem döntötték meg az iráni rezsimet, annak atomprogramjára hivatkozva, különben most ott is élőben követhetnénk a törzsi háborúk fejleményeit. Remélhetőleg mára az Arab Tavasznak tapsikoló zsenik agyáig is eljutott a nagy igazság: a Közel-Keleten kurvára nem lesz semmiféle nyugati értelemben vett demokrácia, és addig kell örülni, amíg egy-egy államot a józan észre úgy-ahogy támaszkodó erősember stabilizálni és fejleszteni tud.

2. Csődöt mondott liberális társadalomfilozófia

Ahogy Kékes János írta: a gonoszság forrása elsősorban pszichológiai, a társadalmi tényezők csak másodlagosak. A gonoszság bármilyen társadalmi körülmények között felbukkanhat. Na, de azt is látjuk, hogy a taositák körében az egy főre eső öngyilkos merénylők és terroristák aránya egy kicsit alacsonyabb, mint az iszlám követői körében. Valószínűleg, ha a többnejűség lenne a legnagyobb clash Európa és „az emberiség utolsó reménysége” között, akkor ezen könnyen felülemelkednénk. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a liberalizmusnak és a multikultinak köszönhetően jelentős létszámban Nyugat-Európában élő muszlimok meg akarják változtatni az európai országok jogrendjét, szokásait és épített környezetét. Ráadásul még a másod- és harmadgenerációs bevándorlók is könnyen radikalizálhatók. A liberális társadalom csődöt mondott. Csődöt mondott abban, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol a szélsőséges iszlamisták – az emberek frusztrációit kihasználva – nem tudják radikalizálni az európai polgárokká vált bevándorlókat. Szégyen hogy ma sok ezer európai polgár harcol az ISIS-ben! Nagyon gyorsan le kell számolnunk a multikulti optimizmusával, ha meg akarjuk őrizni Európát európainak. Ahogy Kékes mondja: „Nehéz elfogadni, hogy a gonoszság okait magunkban kell keresnünk, nem magunkon kívül, hogy a gonoszsággal az emberi természet egy mély rétege nyilvánul meg. Ezt nehéz elfogadni, mert fájdalmasan lerombolja optimista várakozásainkat, illúzióinkat és reményeinket. Létfontosságú azonban, hogy magunk mögött hagyjuk az emberi természettel kapcsolatos optimizmust függetlenül attól, hogy ez mennyire fájdalmas.”

3. Hightech a gonosz kezében

A huszadik század optimizmusa a technológiai fejlődést illetően mára sokat erodálódott a kellemetlen és kijózanító tapasztalatok hatására. De azért még a közelmúltban is sokakban felmerült, hogy a Twitter vagy a Facebook milyen pöpecül demokratizálja majd a világot. Nos, lófaszt mama: a technológia – minden ideológiai maszlag ellenére – maradt ami, egy eszköz. Lehet jóra és rosszra is használni. Az ISIS például elég hatékonyan terjeszti a propagandáját – köztük a lefejezős, élve elégetős videókat – és toborozza a tizenéves európai lányokat a neten. Plusz jókat üzletelnek is bitcoinnal

Közzétéve: 2015. március 01. Szerző: Megagigatron

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr587230827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása