Spíler

Vona vs. Vona – TOP 7 Jobbik ellent-mondás

Közzétéve: 2014. december 16. Szerző: Edward Blake

2_4.jpg

Tetőfokára hágott a Jobbikéknál a pálfordulós politizálás. Ezt a folyamatot a magyar sajtó csak cukiságkampányként és mérséklődésként szokta emlegetni. Mindennél többet elmond, hogy a legújabb Vona-interjút a párt nem hivatalos szócsöveként funkcionáló kuruc.info és Alfahír már nem is szemlézte. Összeszedtük a Jobbik 7 legnagyobb ellentmondását.

Magyar bankrendszert vs. „a külföldi bankok között is akad különbség”

2014: „Bankrendszerre szükség van. Orbán Viktor törekvéseivel összhangban növelni kell a magyar tulajdont, de nem kezdenénk boszorkányüldözésbe, hiszen a külföldi bankok között is akad különbség. Ha már itt vannak, jöjjenek minél több irányból.”

2009: „Magyarország a magyaroké, és nem a bankoké! Ha ez nem tetszik nekik, el lehet menni az országból! […] Nem magyarországi, hanem magyar bankrendszert akarunk”

2011: „’56-ban Kádár Moszkvába, 2011-ben Orbán Brüsszelbe megy. Kádár a tankokért, Orbán a bankokért.”

Besóznánk az RTL-t vs. „a mostaninál szabadabb média várna Magyarországra”

2014: „Orbán ebben radikálisabb nálunk. A mostani erőszakos központosítás, a fullasztó kormánypárti médiatúlsúly nem tesz jót a közéletnek. Velünk korrektül szabályozott, a mostaninál szabadabb média várna Magyarországra.(…) A koncessziós jogok odaítélésénél biztosan kemény tárgyalópartner lennék.”

2008: „Úgy hogy ha csak egyetlenegyszer lesz, és biztos vagyok benne, hogy lesz a Jobbiknak – adja az Isten, hogy legyen – lehetősége, hogy az úgynevezett koncessziós jogokról döntsön, akkor a következőt fogom  javasolni, remélem a Parlamentben. A TV2 és az RTL Klub szűnjön meg (közönség: hosszú taps), a székházaikat romboljuk porig, hintsük be sóval és alakítsunk ki a romokból egy mementót, azzal a felirattal, hogy: „így jár mindenki, aki Magyarországon a magyart gyalázza!”

Kilépés az EU-ból vs. az EU-hoz való viszony átalakítása

2014: „Jelentős munkahelybővülés kizárólag az uniós alapszerződés újratárgyalásával érhető el. […] Nem a kilépés az elsődleges, sokkal inkább az unióhoz való viszonyunk átalakítása.”

2012: „Ki az aki ki mer ide állni és azt meri mondani, hogy az Unió az nekünk jó?! Ki az itt, tegye fel a kezét, aki bármi jót is kapott ettől az Uniótól az elmúlt 8 évben? Nem látom a kezeket! És tegye fel a kezét az, aki úgy érzi, hogy ki kell lépni az Unióból!

 „Védekezz a kártevők ellen” vs. „a cigányozás és a zsidózás nem vezet sehová”

2014: „A cigányozást és a zsidózást pedig úgy értettem, s ma is úgy értem, hogy alpári, vulgáris faji politikára nincs szükség, nem vezet sehová, ráadásul tőlem személyesen is idegen. Mi sosem cigányoztunk, hanem elsőként kezdtünk el őszintén beszélni a cigányproblémáról. Ez akkor is igaz, ha most esetleg szembesít néhány túlszaladt jobbikos nyilatkozattal. [...] a Gárda hivatalos kommunikációjában nincs rasszizmus.”

2012: Vona Gábor szerint: azokat a brüsszeli politikusokat, akik "integrációra oktatnak minket", arra bíztatta, hogy "vigyenek magukkal Brüsszelbe vagy háromszázezer cigányt, integrálják, és csak utána adják vissza őket". Ludányi Zoltán, az Új Magyar Gárda Heves megyei kapitánya Vona beszéde után a cigányságot "embernek nem nevezhető fajnak" titulálta.

Kéz a kézben Jobbik és a Magyar Gárda vs. „Nem nagyon lehet már vonulni”

2014: „Nem nagyon lehet már vonulni. Komoly büntetésekkel kell számolni. [..] Ha a törvényi keretek lehetővé tennék a működést, újjászervezném a Gárdát. És ha a Jobbik kormányra kerül, újjá is szervezem.

2010: „a Jobbiknak és a Gárdának kéz a kézben kellett mennie, mert máskülönben vagy a Jobbikot vagy a Gárdát, vagy mind a kettőt eltaposták volna. Úgy érzem, hogy az idő bennünket igazolt, mert a Jobbik is és a Gárda is folyamatos erősödésen tudott keresztülmenni úgy, hogy egymást segítették.”

„A bárány bőrbe bújt SZDSZ” vs. Jobbik-LMP tengely

2014: „Azzal, hogy mi nem csak jobboldali szavazókat szólítottunk meg, új dimenziót hoztunk a közéletbe. Megjegyzem, az LMP is egy ilyen párt, és szerintem Magyarország jelenlegi problémái egy Jobbik-LMP tengelyen szervesebben képviselhetők, mint a társadalmat mérgező töréspontok köré szervező Fidesz-MSZP egyenesen.”

2010: „Az LMP igenis egy neoliberális párt, amely kiforratlansága okán még mond ilyet is, olyat is, de vezetőinek politikai szocializációja, a szavazóbázisának értékrendje és különösképpen a mögötte álló gazdasági háttér igénye alapján egyértelműen bejósolható, mivé lesz más a politika, amennyiben rajtuk múlik. Az LMP-t arra találták ki, hogy – az MSZP egyre valószínűbb összecsuklása esetén – a Fidesz lehetséges választópártjává építhessék fel. Az LMP pedig kitűnő „termék”. Ügyes és jól finanszírozott stratégia esetén képes lehet az MSZP és az egykori SZDSZ, MDF neoliberális szavazóinak összegereblyézésére.”

Kereszténység vs. transzcendens szellemi egység

2014: „Keresem az Istent, de a keresésnek abban a fázisában vagyok, hogy ezt nem templomban teszem. […] De azt gondolom, a nagy világvallások felett létezik egy őket összekötő transzcendens szellemi egység, igazság. Ennek a felismerése és megélése személyesen is fontos nekem, de a világ pozitívabb jövője szempontjából is egyedül ez viheti előre az emberiséget.”

2010: „Keresztényi elveket fektettünk le, kifejezetten partnernek és szövetségesnek tekintjük a történelmi egyházakat. Mi vagyunk az egyetlenegy párt, amelyik a hit- és erkölcstant bevezetné a közoktatásban […] a Jobbik a valódi keresztény párt.”

Hát így. Ennyit Vona Gáborról és a Jobbik „küldetéséről”. 

Közzétéve: 2014. december 16. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr56986981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása