Spíler

Már nem a netadóról van szó

Közzétéve: 2014. október 29. Szerző: Edward Blake

netado.jpg

Tegnap másodszor tüntettek az internetadó ellen. A kormánynak ideje lenne komolyan elgondolkoznia, hogy valóban megéri-e a konfrontáció. Mert jelen esetben sokkal veszélyesebb az ellenfél, mint az EU vagy az USA: a tét ugyanis a következő generáció. 

Nem érdemes belemenni a számháborúba, hogy a vasárnapi, vagy a tegnapi tüntetésen mennyien voltak. Az jól látszik, hogy sokan. És az is jól látszik, hogy nem Gyurcsány harcinyuggerei adták a tömeget. Ami talán ennél is szembeötlőbb, hogy valódi vezető és szervezet nélkül is összegyűlt ennyi ember.

Éppen ezért világos, hogy az internet adó nem költségvetési kérdés. Sokkal inkább szimbolikus. Nem 700 forintról van szó. Hanem arról, hogy a kormány a különadó kiterjesztésével belépett az emberek magánéletébe. Méghozzá olyan helyre, ahol eddig semmilyen valódi korlátozás nem érvényesült. A másik, hogy az interneten létrejött az az egyenlőség, amelyre a társadalom a valóságban is vágyik. Most az az érzés támadhat, hogy a kormány ezt kívánja felrúgni.

Szimbolikus politizálás, ebben volt a Fidesz eddig a legjobb. Többek közt ezért maradt fenn egyedül a rendszerváltó pártok közül. Mert értette, hogy a vizitdíj nem egyszerűen 300 forint. Hanem egy szimbolikus ügy, amelyen keresztül be lehet mutatni a Gyurcsány-kormány összes elhibázott intézkedését. 2006-ban Gyurcsány kétharmad nélkül is azt érezte, hogy bármit megtehet, mivel újra felhatalmazást kapott. Mégsem tehetett meg mindent és a 2006-os események egy fontos politikai mérföldkövet jelentettek egy új jobboldali-konzervatív generáció felépülésében.

Most ugyanezt látni a tüntetésen. Mivel nem a gyurcsányista nyugdíjasok adták a tüntetések tömegbázisát. Hanem a „csillogó szemű fiatalok”. Az is feltűnő, hogy a fiatalok többségének ez az első élménye a politikáról. Márpedig ha ez így van és tartósan így marad, akkor a Fidesz egy értelmetlen intézkedéssel maga ellen hangolja a következő generációt.

Ennél is rosszabb talán az, hogy míg több mint 4 éven keresztül állta a jobboldal a - többségében igazságtalan - demokrácia vitát, most egyetlen intézkedéssel elveszítheti azt. Mert az internetadóval demokrácia probléma érthetővé és forintosíthatóvá vált. Mert az internet a szimbóluma a nyugat-kelet vitának: a kelet a drágább és kevésbé szabad internet.

Ideje lenne tehát elgondolkozni, hogy valóban szükség van-e erre az intézkedésre. Mérlegelni kellene, hogy megér-e ennyit 20 milliárd forint. Az erő jele ugyanis az engedés is lehet. Néha az engedés az erő egyetlen jele.

Közzétéve: 2014. október 29. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr576842791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása