Spíler

Aggódunk Európáért I. – Svédország

Közzétéve: 2014. szeptember 16. Szerző: OriginalSpíler

3_1.jpg

Az állami alkoholmonopóliumtól egyenes az út a nácizmushoz? A férfiak ülve pisiltetése, az ABBA és a  BILLY könyvespolcok hazájában vasárnap 13 százalékot szerzett a bevándorlóellenes, nackógatyás Svéd Demokraták nevű párt. Bónusz: a svéd állapotokról árulkodik, hogy a feministák nem kerültek be a parlamentbe.

A sötét és hideg telek kietlen világában vasárnap választásokat tartottak. Órákat lehetne mesélni arról is, hogy az örömódákat kiváltó főeurópéer, bezzegjobboldali Reinfeldt-kormány piacosító törekvései hogyan szültek balos sikert. Halkan megjegyezhetnénk, hogy a győztes szociáldemokraták valójában történelmük egyik leggyengébb eredményét érték el. Valljuk be, legalább magunknak, hogy ez most mind lényegtelen. Ordas eszmék lopakodnak ugyanis a kertek alatt, mit lopakodnak, egyenesen törnek elő a sötét erdőkből.

Az egységesülő Európát nem először fenyegetik ilyen barbár hordák. Emlékszünk, hogy az első, bíztatóan alakuló, az individualizmust és a befogadó társadalompolitikát tökéletesítő európai integrációt (mely szintén egy római szerződésen alapult), ugyanilyen erdei hadak verték szét. Szélsőjobboldali előemberek tavaly decemberben Stockholmban már a nyílt utcán vertek antirasszista tüntetőket.

Kétszer szól, ki időben szól. Eljött az óra, nem várhatunk tovább, és ki kell jelentenünk, hogy nem veszünk át olyan árukat, szolgáltatásokat, amelyek egy olyan országból jönnek, ahol utcai harcosok is parlamentbe kerülhetnek!

Ugyan elhessegetnénk félelmeinket, azzal csapva be magunkat, hogy a 13 százalékot elérő Svéd Demokraták mostanában „normalizálódnak”, „mérséklődnek”, de mégiscsak egy olyan pártról beszélünk, amelynek egyes tagjai Hitler oldalán harcoltak a II. világháborúban, akik idegengyűlölőkből és összeesküvés-elmélet hívőkből állNagy fába vágja a fejszéjét a svéd demokrácia – mint a bátor Krétakör Alapítvány az „LMBT(Q?) Történelmi Hónap” megszervezésével – amikor utolsó rohamra indul a választási eredményüket megduplázó „demokraták” ellen. Olyan vívmányokat kell most megvédeni, mint a gyermekek „nemtelen”, uniszex nevelése és a férfiak ülve pisilése. Eközben demagóg, kirekesztő reklámok hívnak fel a bevándorlás veszélyeire, vadítanak svéd nyugdíjasokat embertársaik ellen.

Mikor Malmö utcái lángba borultak, nem szóltunk. Tudtuk, hogy a svéd társadalom toleranciaküszöbe magasan van. Reméltük, hogy megértik, mindez a vagyoni különbségek növekedése, és nem a bevándorlók beilleszkedési nehézségei miatt történt. Reméltük, hogy ez nem erősíti a nacionalista, populista, Svéd Demokratákat.  Ma már tisztán láthatjuk azonban, hogy a svéd helyzet európai parlamenti ülések, magyar dokumentumfilmesek közszolgálati alapú kiküldetése és a norvég alap pénzeinek azonnali Svédországba irányítása iránt kiállt. Csak meggy az intolerancia oroszkrémtortáján, hogy a kirekesztés biztos jeleként elbuktak a parlamenti küszöbön a feministák. Hol van ilyenkor a PATENT svéd megfelelője? Mit szól ehhez Ulrike Lunacek?

Az antifasizmus biztos útján közben a német Thüringia tartomány mutatja utat, ahol hamarosan szociáldemokrata-zöld támogatással lehet kormányfő a szélsőbaloldali Linke vezetője Az illiberalizmus terjedését jelzi ugyanakkor, hogy a szabaddemokraták a hétvégi két tartományi választáson 1,5, illetve 2,5 százalékot értek el. A keletnémet utódpárt vasfüggönyt szavaival megvédő vezérének megválasztása független értelmiségiek szerint mégis az első biztató jel lehet a küzdelemben.

Közzétéve: 2014. szeptember 16. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr366702523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása